Potgrond, mest en bestrijding

Wanneer je een tuin aanlegt gebruik je andere grond, dan wanneer je een leuke bloempot vult. Dit lijkt misschien logisch, maar het is wel erg belangrijk. Iedere plant heeft zijn eigen soort grond en voeding nodig. De experts van Groencentrum Witmarsum adviseren om bij de aanleg van je tuin voor de bovenste laag gebruik te maken van potgrond. Daaronder ligt een laag zwarte tuinaarde.

1 - 34 van 34 producten

Wat is potgrond?

Potgrond bestaat grotendeels uit veen. Dit is grond wat ontstaan is uit afgestorven plantenresten. Een belangrijke eigenschap van veen is het wateropnemend vermogen. Het vocht wordt snel door de grond opgenomen en ook lang vastgehouden, wat positief is voor de groei en bloei van planten.

Wat is tuinaarde?

Tuinaarde een verzamelnaam voor verschillende soorten aarde die je kunt gebruiken in de tuin. Vaak bestaant een groot deel uit humus om bij het planten van bomen en struiken de groei van de wortels in de grond te bevorderen. Tuinaarde is zeer geschikt voor het ophogen van je tuin, maar wanneer er ook planten in de tuin komen raden wij je aan om potgrond te gebruiken. Potgrond is meer geschikt om beplanting in te zetten, of dit nu in de tuin is of in een plantenbak.

Wanneer gebruik je potgrond

De basis van je tuin kan tuinaarde zijn, maar zorg ervoor dat de bovenste laag altijd potgrond is. Let goed op of de tuinaarde met of zonder mest is. Wanneer er geen mest doorheen zit, ga dan vanaf maart bijmesten. Dit is belangrijk als extra voeding voor de beplanting. Zit er wel mest door de tuinaarde, wacht dan af tot na het voorjaar om te zien hoe de plantjes het doen. Je kunt vervolgens alsnog bijmesten.

Voordelen van potgrond

De bovenste laag potgrond ziet er niet alleen mooi uit, maar houdt ook goed water vast. Hierdoor kunnen de wortels van de planten zich goed vastzetten in de grond en kunnen zich optimaal ontwikkelen. Potgrond is ook kiemvrij, waardoor het onkruid vrij is! Mocht je alsnog onkruid tegen komen, dan komt dit van de vogels af die de zaadjes in je tuin laten vallen.

Potgrond en tuinaarde kopen in Friesland

Welke soort tuinaarde of potgrond je ook zoekt, je vindt het allemaal in ons tuincentrum in Witmarsum. En ook nog eens tegen scherpe prijzen! Voor zowel binnen als buiten zijn er vele soorten potgrond en bodemverbeteraars op de markt. Zo is er, naast de gewone grond, speciale grond voor onder andere orchideeën, palmen of cactussen. Voor de zomerbloeiers is de speciale kokosgrond een aanrader, dit houd het vocht langer vast en is dus zeer geschikt voor in de bakken. Wilt u bomen of een haag aanplanten dan is topstart erg aan te bevelen. Dit zorgt ervoor dat het gewas goed kan wortelen. Natuurlijk ontbreken tuinturf en turfstrooisel niet in het assortiment in ons tuincentrum in Witmarsum.

Mocht je vragen hebben over welke soort grond of aarde het meest geschikt is, kom dan gerust bij ons langs. We helpen je graag!