Bodembedekkers

Bodembedekkers voor gemak in de tuin

Bodembedekkers zijn ideale planten in de tuin omdat ze:

 1. Onderhoudsarm zijn
 2. Ze werken decoratief voor kale stukken grond
 3. Ze geven onkruid geen kans

Bodembedekkers in alle soorten en maten

Bodembedekkers heb je in vele soorten en maten. Vaste planten, heesters, coniferen en eenjarigen planten kunnen allemaal bodembedekker zijn. Welke bodembedekker kies je voor welke plek in de tuin? Wij adviseren je graag!

Bodembedekkers voor in de zon

Bodembedekkers met grijs of behaard blad doen het goed in de volle zon. Deze bladeren verdampen minder water en kunnen goed tegen de hitte. Goede voorbeelden hiervan zijn: salie (Salvia officinalis ‘Berggarten’), ezelsoor (Stachys byzantina ‘Big Ears’), gevlekte dovenetel (Lamium maculata ‘White Nancy’), vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum).

Bodembedekkers op schaduwplekken

Bodembedekkers met glanzend blad presteren het beste in de schaduw. Deze bladeren reflecteren het licht op beschaduwde plekken. Denk bijvoorbeeld aan: dikkemanskruid (Pachysandra terminalis), maagdenpalm (Vinca minor), goudaardbei (Waldsteinia ternata), klimop (Hedera helix ‘Baltica’), dwergmispel (Cotoneaster dammeri) en grote veldbies (Luzula sylvatica).

Rust in de tuin met grote vlakken bodembedekkers

Houdt je van rust in de tuin? Zorg dan voor grotere oppervlaktes met dezelfde bodembedekkers bij elkaar. Naast de rust krijg je ook een massale bloei ervoor terug! 

Voordelen van bodembedekkers

 • Je hebt geen last van onkruid
 • Het water verdampt minder snel waardoor je niet steeds hoeft te sproeien
 • Katten kiezen een andere plek uit
 • Kale en saaie plekken worden mooie eyecatchers

Tips voor bodembedekkers in je tuin

 • Wil je ook in de winter kleur in je tuin? Kies dan voor een bodembedekkende wintergroene heester.
 • Zorg voor een schone ondergrond zonder wortels van onkruid.
 • Als er het eerste jaar nog onkruid opkomt, wied het dan grondig weg.
 • Een vak met dezelfde soort bodembedekkers is handig omdat je deze tegelijkertijd kunt snoeien of toppen. Dat gaat sneller en makkelijker dan het onderhoud van een gemengde beplanting.

In ons tuincentrum in Witmarsum bieden wij u een ruim assortiment bodembedekkende planten. Kom gerust eens langs in ons tuincentrum en vraag ons om advies. Wij denken graag met u mee.