Fruitbomen en groente kweken

Fruitbomen kopen? Een appelboom, een kiwiplant of een frambozenstruik? Zelf groente kweken in uw eigen moestuin of kant-en-klare groenteplantjes en kruiden kopen? Bij Groencentrum Witmarsum vindt je een breed scala aan groenteplanten en fruit. Meerdere malen per week vers aangeleverd. Of je nu een grote volkstuin hebt, een klein balkonnetje of slechts ruimte voor een paar potten; de beleving is iets wat je moet beleven!

Een eigen moestuin; gezond, gemakkelijk en ontspannen!

Geurige, versgeplukte kruiden en verse groentes van eigen grond? Met een 'tuin op tafel’ heb je daar maar heel weinig ruimte voor nodig. Een zonnig plekje op je eigen balkonnetje in Friesland bijvoorbeeld, of een stukje grond  ter grootte van een stoeptegel bij de keukendeur. Of wat dacht je van sappige komkommers en glanzende paprika’s tussen de sierplanten? Het is weer eens heel wat anders en je maakt er een bijzonder tuintje van. Handig bovendien: voortaan hoef je niet meer voor elk ingrediënt naar de groentenman. Je oogst gewoon van eigen kweek. Gezonde en heerlijke gerechten onder handbereik. Nooit meer van die dure, half gebruikte zakjes verlepte bieslook, munt of peterselie  in de koelkast want je snijdt alleen af wat je op dat moment nodig hebt. Verwen jezelf met een prachtige variëteit aan smaken, geuren en kleuren van moeder natuur. Met een ‘tuin op tafel’ zie je het groeien!

Groente kweken: 3 tips

Iedereen kan zelf groente kweken, het enige wat je nodig hebt is wat tijd en de goede verzorging. Alles wat je bij de groentenboer koopt is ook zelf te kweken en je hebt hier geen grote tuin voor nodig! Wij zetten hier de belangrijkste tips voor je op een rij, zodat je heerlijk uit eigen tuin kunt eten!

 1. Bodem
  Één van de belangrijkste basiselementen voor succesvol groente kweken is een goede grond. De juiste grond zorgt voor een goede voedingsbodem waarin de wortels zich goed kunnen ontwikkelen, de plant optimaal kan groeien met als resultaat smaakvolle groente. Een goede optie hiervoor is de Biologische Moestuin grond van Pokon.
   
 2. Bemesten
  Gezonde planten hebben een hogere weerstand en zijn daardoor minder vatbaar voor ziekten en plagen. Voor wat extra voeding is het verstandig om Biologische Moestuinmest te gebruiken. Verbouw je groenten in een pot? Dan kun je ook kiezen voor Biologische voedingspillen, dat is wel zo handig!
   
 3. Zaaien en oogsten
  Ieder type groente heeft zijn eigen periode van zaaien en oogsten. Kijk dus altijd goed op de verpakking wanneer deze periode is, zodat je hiermee niet de mist in kunt gaan. Geef de planten ook voldoende water, vooral in de zomer.

Mocht je nog andere vragen hebben over het verbouwen van je eigen groente, kom gerust bij ons langs. Onze experts kunnen je goed adviseren.

Fruitbomen in je tuin

Bij fruitbomen kunnen we al vroeg in het seizoen genieten van hun bloesem en daarna uiteraard van fruit uit eigen tuin! Het is niet moeilijk te kweken, maar we hebben wel wat extra tips voor je op een rij gezet voor een goede start!

3 Tips voor je eigen fruitboom

 1. Locatie
  De fruitboom groeit en bloeit het liefst op een goed gedraineerde plek met veel lucht en licht. Een open plek waar de wind en zon vrij toegang hebben is het meest ideaal.
   
 2. Planten
  Zet de boom met pot en al in een emmer water om de kluit goed nat te maken. Graaf het gat voor de boom en meng de potgrond door de aarde. Sla een steunpaal in het plantgat aan de kant waar de wind het meeste vandaan komt. Plant nu de boom op dezelfde diepte als dat hij in de pot stond. Vul de ruimte van het gat met het mengsel potgrond en aarde en trap het goed aan. Geef de boom ruimschoots water en bevestig de boom met boomband aan de paal.
   
 3. Snoeien
  Fruitbomen moeten regelmatig gesnoeid worden voor een gezonde groei en een goede opbrengst. Het snoeien is er vooral op gericht om de meest gunstige vorm te krijgen. Bij een vrijstaande boom moet erop gelet worden dat er voldoende lucht tussen de takken komt. Een brede kroon is dus gewenst. Zorg ervoor dat je altijd in de winter snoeit, maar nooit als het vriest en smeer de grote wonden dicht met een speciaal wondafdichtingsmiddel.

Ben je op zoek naar meer gerichte tips voor jouw situatie, dan staan onze medewerkers je graag te woord zodat je optimaal de vruchten plukt van jouw fruitboom!

Het assortiment is oneindig

Het kweken van je eigen groente en fruit; een "HOT ITEM" geworden in de laatste jaren. Één van de populairste plantgroepen, die daardoor ook explosief is gegroeid. Metname de GEZONDE SNACK als de snackkomkommer en een snacktomaat zijn inmens populair. Veelal werd er gedacht dat je voor het kweken van dergelijke planten een gigantische moestuin of kas nodig had, maar tegenwoordig zijn er mooie concepten ontwikkeld voor het "kleiner" kweken groente en fruit. Op het terras in een (hang)pot of in een kweekbak in de vensterbank of gewoon in de moestuin. Alles kan, alles mag.

Een gigantisch assortiment is bij ons te krijgen. We kunnen deze groep onderverdelen in:

 • Fruitbomen
 • Kleinfruit
 • Groenteplanten en zaden
 • Overig groente / fruit

Kom langs in het leukste tuincentrum van Friesland en laat je door ons adviseren!