Bamboe

Bamboe time! De bamboe is een wintergroene tuinplant die behoort tot de tuinplant categorie: siergrassen. Je kunt bamboe buiten in de tuin voor veel verschillende doelen gebruiken, denk maar eens aan een mooie wintergroene haag. Je kunt bamboe grofweg in twee groepen verdelen: de woekerende en de niet-woekerende bamboe.

Plan je route
 

 

Woekerende en niet-woekerende bamboe kopen

Woekerende bamboe groeit heel erg snel door je tuin heen en maakt onder de grond door verschillende uitlopers. Wil je dit eigenlijk niet, maar vind je het iets te veel werk om een wortelbegrenzer te plaatsen, dan raden wij je aan om voor niet woekerende bamboe te kiezen. Deze soort bamboe maakt namelijk geen ondergrondse uitlopers en is dus niet van plan om zich uit te breiden. Bovendien groeit deze bamboe vanuit een compacte kluit. Je kunt niet woekerende bamboe daardoor ook gemakkelijk onderhouden. Enkele niet-woekerende bamboe soorten zijn: Fargesia Rufa bamboe, Fargesia robusta Pingwu en de Fargesia Jiuzhaigou. 

Populaire bamboe als haag kopen

Je kunt ook heel gemakkelijk bamboe gebruiken als haag. Hierdoor creëer je op een natuurlijke manier privacy in de tuin en is het een keer iets anders dan de standaard beuken- en coniferenhaag. Het is bij het maken van een bamboe haag belangrijk dat je genoeg ruimte in de tuin hebt. Wij raden aan om ongeveer één meter breed grond aan te houden. De ideale haagbamboe is de fargesia nitidaGreat Wall. Dit is een niet-woekerende bamboe met erg mooie overhangende stengels en is bij uitstek geschikt voor een hoge & dichte haag. Wil je liever een smalle haag? Dan kun je het beste kiezen voor een smalle, rechtopgaande soort. Denk bijvoorbeeld aan de fargesiaJiuzhaigou. Een smalle haag is in de wintermaanden wel wat minder dicht. 

bamboe-kopen-witmarsum-friesland-tuinplant-siergrassen

Onmisbaar bij aanplant en onderhoud bamboe

Wanneer bamboe planten? Wij raden je aan om bamboe te planten om het moment dat er geen vorst meer aan de grond is. Indien je hebt gekozen voor een woekerende bamboesoort, dan is het handig om een wortelbegrenzer te kopen. Hierdoor kunnen de wortels namelijk niet door deze begrenzer heen dringen. Ook is een worteldoek niet voldoende om woekering van deze soort bamboe tegen te gaan. Om bamboe te planten, kun je het beste een plantgat graven dat ongeveer twee keer zo groot is als de kluit van de bamboeplant. Na het planten van de bamboe, kun je wat compost of mest toevoegen aan de grond en zet vervolgens de plant in het plantgat. Let op dat je de bamboe niet dieper plaatst dan dat deze in de oorspronkelijke pot stond. Vul vervolgens het plantgat aan met wat meer grond. Na het planten is het ook vaak het beste om direct de plant wat water te geven. Verder raden wij aan om je bamboe ongeveer twee keer per jaar te bemesten tussen maart en juni & tussen juli en oktober. 

Kenmerken bamboe

  • Plant: wintergroene plant
  • Kleur: de stengels zijn verschillend: van groen tot geel en zelfs zwart
  • Hoogte: 70 tot 1000 cm
  • Standplaats: zon tot halfschaduw, enigszins beschut
  • Grond: voedselrijke maar niet te droge grond
  • Aantal: circa 3 per meter
  • Snoei: oude stengels bij de grond wegknippen, bevordert de aanmaak van nieuwe stengels
  • Overig: kan ook als haag toegepast worden of in een pot worden gehouden

bamboe-kopen-witmarsum-friesland-tuinplant-siergrassen

Bamboe kopen

Voor het kopen van bamboe, ben je bij groencentrum Witmarsum aan het juiste adres. Ook voor andere tuinplanten zoals klimplantenrozensiergrassenhaagplanten en eenjarige planten kun je bij ons tuincentrum terecht in Witmarsum. 

Lavendel