Haagplanten en coniferen

De haag als natuurlijke afscheiding van de tuin

Veel mensen kiezen voor een natuurlijke afscheiding van de tuin. Een 'groene schutting' is natuurlijk ook sfeervol en een goede basis voor een tuin. Het najaar is de beste tijd om een haag aan te planten. Er is dan ook een grote keuze in de diverse planten, zoals de haagbeuk, de liguster of de beukhaag. De andere haagplanten waaronder de taxus, de conifeer en de prunus zijn met kluit leverbaar tot begin juni. Ben je op zoek naar een mooie tuinafscheiding zodat je wat meer privacy hebt? Dan zijn haagplanten een erg mooie én groene oplossing. Wil je in de wintermaanden ook een dichte haag? Dan kun je het beste kiezen voor een bladhoudende plant! Je maakt over het algemeen onderscheid in:

 • Groenblijvende haagplanten
 • Snelgroeiende haagplanten
 • Laagblijvende haagplanten

Groenblijvende haagplanten: voor pricacy

Zoals we net al zeiden, kies je voor een groenblijvende haagplant als je niet alleen in het voorjaar en in de zomer wilt genieten van een groene afscheiding maar ook tijdens het najaar en in de winter. Op die manier ben je gegarandeerd van groen en privacy het hele jaar rond. Een populaire groenblijvende haag is de ligusterhaag. Deze haagplant groeit snel en geeft vlot resultaat. Wil je liever meer kleur in de tuin realiseren? Kies dan voor de glansmispelhaag. Deze haag kleurt rood en groen en is een ware eyecatcher in je tuin!

Snelgroeiende haagplanten: in een vlot tempo

De snelheid waarin de haagplant groeit, is zeker iets om over na te denken voordat je een keuze maakt welke haagplant je wilt kopen. Kies je bijvoorbeeld voor een jonge haag plant? Dan zal deze haag de eerste maanden nog laag en niet erg dichtbegroeid zijn. Heb je als doel om privacy te realiseren in de tuin? Dan raden wij je aan om voor een snelgroeiende haagplant te kiezen! Denk aan de Cupressocyparis leylandii en de Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'.

Laagblijvende haagplanten kopen

In de voortuin zijn mensen vaker op zoek naar een lage afscheiding haag. Ook zijn deze soorten haagplanten enorm populair voor een haag rondom je border of terras. Een lage haagplant groeit van nature uit niet zo snel waardoor deze hagen dus lager blijven dan bijvoorbeeld de groenblijvende haagplanten. 

Haagplanten, buxus coniferen, bomen kopen

De Conifeer als haagplant

Van alle haagplanten zijn de coniferen toch wel erg bekend en het meest klassiek. Er zijn verschillende soorten bomen geschikt om als coniferenhaag geplant te worden, dus het begrip “conifeer” is heel breed. Tegelijk is het een begrip dat voor iedereen ontzettend herkenbaar is. Coniferen komen veel voor in het Nederlandse straatbeeld, maar ook in Europese tuinen is het een bekend gezicht!

Soorten Coniferen

Er zijn verschillende soorten bomen die als conifeer worden geplant. De bekendste zijn waarschijnlijk wel de taxus en de thuja (levensboom), maar ook cipressen als de Lawson en de Leylandii zijn klassiek. Erg gewild is ook de watercipres. Dit is een indrukwekkende plant die snel groeit, maar toch uitstekend in toom te houden is in de tuin. 

 • Thuja of Levensboom
  Een aantrekkelijke conifeer die gemakkelijk is in onderhoud, met relatief lage aanschafkosten en een groots resultaat.
 • Taxus
  Dit is de beroemdste conifeer. Hij is oersterk en extreem veerkrachtig. Hij overleeft een radicale snoeibeurt ook zonder moeite. Hiermee kun je dus eigenlijk niet de mist ingaan.
 • Leylandii
  Deze mooie coniferen groeien erg snel en hebben daar hun populariteit aan te danken. 
 • Watercipressen
  Deze gedijen perfect in tuinen langs het water, zoals die in Nederland ook zeker aanwezig zijn.

De Buxus kopen als haag

Een andere plant die ook veel voor hagen gebruikt wordt is de buxus. De buxus leent zich goed voor formele en strakke hagen, maar kan eigenlijk in elke gewenste vorm gesnoeid worden. Dit komt doordat de buxus een trage groeier is. Hierdoor blijft hij langer in de vorm waarin hij gesnoeid is en is bijknippen niet al te vaak nodig. Wat nog meer handig is, is dat buxus erg compact blijft door zijn trage groei. Een buxushaag groeit daarom als een groene muur om de tuin heen. Het is een groene afscheiding met een klassieke uitstraling. 

Ben je op zoek naar haagplanten om je tuin mee te omringen? Kom dan gerust eens langs bij ons in het tuincentrum. Wij adviseren je graag en laten je de verschillende mogelijkheden zien. Ook voor klimplanten, bodembedekkers, siergrassen, fruitbomen en heesters hoef je niet verder te zoeken.