Siergrassen en varens

Siergrassen en varens zijn nog altijd ontzettend in trek en zorgen voor prachtige tuinen! In ons tuincentrum in Witmarsum vindt je allerlei hoogtes siergrassen met of zonder pluimen en in diverse kleuren, zodat je deze prachtig kunt combineren. Wij adviseren je hier graag over bij ons in Witmarsum. Zien we je snel?

Plan route 

Gras, al 65 miljoen jaar oud

Gras is een van de grootste plantenfamilies op aarde. Er bestaan wel 8.000 soorten. Familieleden komen dan ook op alle werelddelen voor. Het zijn er niet alleen veel, maar ze zijn er ook al heel lang. Recente vondsten wezen uit dat sommige grassoorten al 65 miljoen jaar bestaan! Zou het helpen dat grassen windbestuivers zijn?

Het gebruik van siergrassen?

Siergrassen soorten hebben altijd al een belangrijk aandeel gehad in de invulling van het natuurlijke landschap. Hun veelzijdigheid maakt ze tot de perfecte combinatieplant met bloeiende planten en houtmaterialen. Ook vooraanstaande hedendaagse tuinarchitecten maken veel gebruik van siergrassen, waaronder Piet Oudolf die recent de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2013 mocht ontvangen voor zijn ontwerpwerkzaamheden. Siergrassen zoals de Blauwgras en Chinees Riet geven vooral in het najaar en in de winter heel veel sfeer in de tuinen met hun unieke en prachtige aren in verschillende kleuren. Bovendien werkt het geluid van wevend gras erg rustgevend! Verder zijn laagblijvende wintergroene siergrassen uitstekende bodembedekkers die het onkruid goed kunnen onderdrukken. Ideaal dus voor een onderhoudsarme tuin!

Siergrassen en varen kopen in Witmarsum

Gras: verre van saai

Je zou misschien denken dat gras saai is, maar dat is het zeker niet! Gras is veel meer dan alleen de groene sprietjes in uw gazon, zoals de mooie siergrassen die je tuin in één keer opleuken. Een populaire siergras is de Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’) en vormt veruit één van de meest geliefde siergrassen in ons land. Heb je juist minder ruimte thuis? Voor de kleinere tuinen is er ook de Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’, die iets lager blijft – zo’n 30 tot 40 centimeter.

Kenmerken siergrassen

  • Plant: een vaste plant
  • Kleur: diverse kleuren waaronder: wit, geel, groen, roze, rood, paars en bruin
  • Hoogte: circa 15-300 cm
  • Bloei: zomer tot in het najaar
  • Standplaats: zon, halfschaduw
  • Grond: voedzame, goed doorlatende tuingrond
  • Aantal: afhankelijk van de soort en potmaat
  • Snoei: siergras dat verdort in de winter, in het vroege voorjaar afknippen; groenblijvend siergras alleen lelijke stengels uit de pol trekken
  • Overig: er zijn lage, zelfs bodembedekkende siergrassen, tot heel hoge siergrassen. Er zijn ook wintergroene soorten. 

Koude en warme siergrassen voor de tuin kopen

Grassen van het koude seizoen beginnen al vroeg in het voorjaar te groeien. Sommige blijven halfwintergroen in de winter, zoals de Carex ‘Deschampsia’, of geheel wintergroen zoals de Carex Buchananii. Andere grassen doen het juist goed tijdens de warmere periodes in het jaar en blijven er ook mooi uitzien als het wat langer warm en droog is. Ze beginnen pas te groeien als de temperatuur wat meer is opgelopen; Molinia en Pennisetum zijn hiervan mooie voorbeelden. Goed om te weten als u ze in uw tuin wilt planten.

varens kopen in de tuin

Varens in de tuin

Voor schaduwrijke plaatsen in jouw tuin zijn de varens erg geschikt. Zij houden niet zo van de zon en groeien beter op een vochtige, maar niet te natte plek. Ook humusrijke losse grond is belangrijk. Sommige varens sterven af in de winter maar er zijn ook soorten die hun blad behouden in deze periode. Varens hebben weinig tot geen voeding nodig, waardoor ze geschikt zijn voor een onderhoudsarme tuin. Bezoek ons tuincentrum in Witmarsum en laat jou adviseren over de diverse siergrassen en varens. Ook voor andere tuinplanten zoals klimplanten, rozen, haagplanten, eenjarige planten, fruitbomen en coniferen hoef je niet meer verder te zoeken!

Moestuin