Pioenroos

Pioenroos: een prachtige verschijning in onze tuinen. Het is een vaste plant soort die verkrijgbaar is in verschillende kleuren: wit, roze, donkerroze en rood. De pioenrozen worden zo'n 70 tot 100 cm lang en bloeien in de maand mei en juni. De verzorging van een Pioenroos is erg makkelijk en de bloemen kunnen ook goed als snijbloem gebruikt worden. Planten in potten kun je ook zeker doen, maar vraagt dan wel de nodige verzorging.Wij hebben voor jou de leukste weetjes en feitjes van de Pioenroos op een rij gezet!
 


De romantische Pioenroos

Iedereen die naar de Pioenroos kijkt, kan zien dat de roos oogverblindend is máár er is nog een extra reden waarom je deze bloem op ieder voorjaarsfeest ontdekt, namelijk de betekenis. De betekenis van de Pioenroos is namelijk net zo mooi als de roos zelf. Een Pioenroos staat voor échte liefde, geluk, voorspoed én bloeiende romantiek.

De verzorging van Pioenrozen: een eitje!

  • Belangrijk is dat je de Pioenroos niet te diep plant. De groeiknoppen mogen ongeveer 4 cm onder de aarde zitten
  • Pioenrozen hebben 5 uur zonlicht nodig
  • Laat de grond onder de Roos niet uitdrogen, maar zorg ervoor dat de wortels niet continu te nat zijn

Helende werking van de Pioenroos

Wist je dat de Pioenroos een helende werking heeft? Daar heeft ze haar naam ook aan te danken: Paieon, de god van de genezing in het Oude Griekenland. Het zogenaamde pioenkruid wordt al honderden jaren gebruikt als traditioneel oosters medicijn tegen klachten zoals buikpijn, blaasproblemen en acute infecties. Verder is het ook heel bijzonder dat deze plant maar één keer per jaar haar bloemen laat zien: de meeste soorten doen dit rond mei en juni. 

Pioenroos planten

Een lang leven voor de Pioenroos

Als je net een bos Pioenrozen hebt gekocht dan zit de pioen vaak in haar knop. Worden ze eenmaal wakker? Dan kan de diameter van de bloem wel zo'n 15 á 20 centimeter groot worden. Wij geven je als tip mee dat je de pioenen altijd genoeg ruimte heeft om te bloeien. Zet pioenen om die reden nooit met te veel stelen tegelijk in een vaas. Verder bloeien de bloemen heel erg lang. Een gezonde pioenroos-plant kan in een tuin wel zeker 20 jaar lang mooi blijven bloeien. 

Pioenroos kopen in Witmarsum

Wordt jouw hand kleverig als je de knop van een Pioen aanraakt? Dat is heel normaal, want dit zijn de natuurlijke suikers die Pioenen aanmaken. Het kan voorkomen dat de Pioenrozen wat moeite hebben met bloeien, omdat hun blaadjes vastgeplakt zitten. Help jouw bloem een handje en houd de nog dichte knop onder een zachte straal lauwwarm water om het plaklaagje eraf te spoelen. Sommige soorten rozen ruiken als heerlijke rozen maar er zijn zelfs soorten die honingzoet en zelf citroenachtige aroma afgeven. 

Een verborgen boodschap

Last but not least: Pioenrozen dragen een enorm bijzondere boodschap uit: ‘Probeer altijd eervol en respectvol te handelen, wees niet bang om je fouten toe te geven en deel je liefde met zoveel mogelijk anderen’. Hartstikke slim, die pioenen.

Bekijk ook eens onze andere tuinplanten zoals de eenjarige planten, klimplanten, fruitbomen, siergrassen en haagplanten.

Rozen