Kruiden

Wat is er nu lekkerder dan kruiden en specerijen uit eigen tuin? Zo heb je kruiden altijd vers bij de hand en maak je de lekkerste gerechten! Je kunt bij ons tuincentrum in Witmarsum genoeg kruiden kopen om jouw eigen kruidentuin aan te leggen. Ook voor geneeskrachtige planten kun je hier terecht. Geneeskrachtig planten worden tegenwoordig toegepast in de therapie en kruidengeneeskunde. Denk maar eens aan de Vietnamese koreander: deze kruid draagt bij aan verschillende maag- en darmklachten & stimuleert ook nog eens jouw spijsvertering. Populaire geneeskrachtige planten waar wij gék op zijn:

  • Agrimonie
  • Aloë Vera
  • Basilicum
  • Arnica

Zaaien en kweken van kruiden

De meeste kruiden vragen om een warme plek om te kunnen kiemen. Heb je minder geduld, dan kun je natuurlijk ook kant en klare kruiden in je tuin zetten. Zorg dat de zaadjes of plantjes voldoende water krijgen, zodat ze goed kunnen groeien. Experimenteren in eigen tuin is natuurlijk heel erg leuk en ook nog eens lekker met verschillende kruiden. Zo kun je creatief gaan kokerrellen, een verse smoothie maken of een heerlijke kruidige thee gaan proberen. Wees creatief! En we weten natuurlijk stiekem allemaal dat verse kruiden véél lekkerder zijn als je ze zelf kweekt dan wanneer je ze besluit te kopen in de supermarkt. 

Zaaien en kweken van kruiden

Kruiden kweken doe je zo

Er zijn veel mogelijkheden rondom het kweken van kruiden. Dit kan binnen, buiten of buiten in een kweekkas. Zorg ervoor dat de kruiden niet te dicht op elkaar staan, want als ze steeds groter worden dan komen ze met elkaar in de knoop. Let er dus ook goed op dat je ze terug snoeit als ze te dicht bij elkaar komen. Je kunt ze dan uiteraard ook verplaatsen of apart in een grote pot zetten. Ben je van plan om jouw eigen kruiden te gaan planten? Dan raden wij je aan om Pokon Bio Moestuin Grond te kopen, omdat je hier namelijk rechtstreeks in kunt planten. De grond is dan 100% natuurlijk en laat voeding achter voor ongeveer drie maanden. Hierdoor zullen jouw kruidenplantjes genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen én extra hard gaan groeien. 

Verse kruiden kopen zoals de basilicum

De verse Basilicumblaadjes zijn heerlijk in combinatie met tomaat, vleesgerechten, in dressings en sauzen. Zet dit eenjarige kruid het liefst in een pot op een zo zonnig mogelijke plek. Tip: haal de bloemen er consequent uit, met het bloeien verliest de Basilicum namelijk zijn smaak. Basilicum houdt van vochtige voeten, dus geef hem regelmatig water.

Koop kruiden en specerijen in Witmarsum

Munt

Munt is een heerlijke en gemakkelijke plant om in de tuin te hebben staan. Het is namelijk een sterke plant die snel groeit. Zet munt op een zonnige plaats voor de meeste smaak. Tijdens warme periodes heeft munt veel water nodig, maar in de winter mag de plant niet te nat staan. 

Rozemarijn

Rozemarijn is een makkelijke plant, die geen hoge eisen stelt. Pas wel op dat je de plant niet al te veel water geeft en zet hem in de winter op een beschutte plek. Rozemarijn kan goed tegen droogte en krijgt daar zelfs een sterkere smaak van!

Jouw kruidentuin beginnen? Wij geven tips!

Ben je enthousiast geworden en ben je benieuwd naar een eigen kruidentuin? Wij geven jou handige tips zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van alle kruiden en specerijen. 

  • Kruidenplanten kun je het beste op een warme, zonnige plek plaatsen.
  • Koop een terracotta plantenbak zodat je een natuurlijke omgeving kunt gebruiken voor je kruiden.
  • Oogst (snoei) ook regelmatig, om zo lang mogelijk te genieten van de verse kruiden
  • Is de winterperiode aangebroken? Dan raden wij je aan om de kruidenplantjes in pot te plaatsen. 
  • In de zomer kun je jouw kruiden iets beschermen door ze ook af & toe wat schaduw te gunnen.

Jouw kruidentuin beginnen? Wij geven tips!

Kruiden en specerijen kopen in Witmarsum

In onze groentenhoek in Friesland mag een zeer ruim assortiment kruidenplanten zeker niet ontbreken. Er staan dan ook allerlei soorten kruiden voor dagelijks gebruik, waaronder thijm, peterselie, bieslook en ga zo maar door. Verrassende soorten munt zijn bij ons ook te vinden op de kruidentafels. Heerlijk om bijvoorbeeld zelf thee van te maken! Ook voor tuinplanten, tuinaccessoires, potgrond, meststoffen en bestrijdingsmiddelen kun je in Witmarsum terecht. Kom je binnenkort eens bij ons kijken?

 

Moestuin