Groen Klimaatplein bij Groencentrum Witmarsum

Wanneer je ons tuincentrum in Witmarsum bezoekt, vind je hier nu ook het Groen Klimaatplein! Op dit plein kom je alles te weten over natuurlijk tuinieren en geven onze medewerkers tips om jouw tuin duurzaam in te richten. Op dit plein vind je onder andere insectenhotels, planten om meer vlinders en bijen naar de tuin te lokken, kun je terecht voor een regenton en geven wij jou alle informatie over ons groensysteem! Kortom, het is zeker de moeite waard om ons Groen Klimaatplein te bezoeken!

Leven in jouw tuin!

Meer vogels, vlinders en bijen aantrekken, inheemse planten planten en goed zorgen voor de nuttige beestjes in je tuin. Leer meer over de stappen die jij kan nemen om jouw steentje bij te dragen aan meer biodiversiteit.

3 tips om je tuin voor te bereiden op warmte én droogte

Om drinkwater te sparen merken we dat mensen steeds minder gaan sproeien. Helaas gaat dit ten koste van de groei van jouw planten. Wat nou als je geen drinkwater hoeft te gebruiken en toch kan zorgen voor een mooie, groene tuin? Lees onze drie tips: 

1. Vang regenwater op

Het is niet alleen gratis en zonde als je er niets mee doet, het is ook het ideale tuinwater voor jouw planten, omdat er geen kalk in zit. Op ons Groen Klimaatplein vind je diverse regentonnen om het regenwater op te kunnen vangen. 

2. Kies planten die weinig water nodig hebben

Onze zomers kennen steeds vaker droge periodes die lang aan kunnen houden. Door planten te kiezen met een grote overlevingskans bij een hittegolf hoef je minder water te gebruiken. Denk aan Allium (Sierui), Campsis (Trompetklimmer), Kruipende Amerikaanse Sering, Choisya, Gleditsia, Ooievaarsbek, Koraalhertshooi, Lavendel, Kattenkruid en Vetkruid. 


1. Allium (Sierui)   2. Campsis (Trompetklimmer)   3. Nepeta Faassenii 'Six hills giant' (Kattenkruid)   4. Choisya 'Aztec pearl' (Choisya)   5. Hypericum x inodorum (Koraalhertshooi)

3. Voeg houtsnippers toe aan je tuin

Laat in de herfst de bladeren tussen de planten in je tuin liggen, dat houdt de aardige vochtig. Of kies voor houtsnippers of cacaodoppen tussen je planten. Dit heeft hetzelfde effect en zorgt dat je minder hoeft te sproeien!

Wat kan je nog meer doen?

Extreme regen? Dit kun je doen!

Wist je dat ....

Wist je dat vogels geweldige natuurlijke ongediertebestrijders zijn? Vogels zoals mezen, roodborstjes en merels voeden zich graag met insecten, slakken en rupsen die schadelijk kunnen zijn voor je planten en gewassen. Ze helpen dus bij het natuurlijk beheersen van plagen in je tuin, zonder dat je chemicaliën hoeft te gebruiken. Het is een milieuvriendelijke en effectieve manier om je planten gezond te houden!

  

Wist je dat vlinders (samen met bijen) verantwoordelijk zijn voor het bestuiven van de belangrijkste voedselgewassen? Denk aan gewassen zoals appels, peren, aardbeien, tomaten en komkommers. Terwijl ze van bloem naar bloem fladderen, dragen ze onbewust stuifmeel met zich mee. Dit stuifmeel helpt bij het bevruchten van andere bloemen, waardoor deze bloemen vruchten en zaden kunnen produceren. Dus, de volgende keer dat je geniet van een sappige hap van je favoriete fruit of een knapperige salade, bedank dan de vlinders voor hun essentiële rol in de voedselproductie. Ze zijn echt kleine superhelden van de natuur!

Mobilane: Building green

Groencentrum Witmarsum is dealer van Mobilane: Building Green. Het prachtige merk staat bekend om het duurzaam ontwikkelen en leveren van innovatieve groensystemen. De groensystemen van Mobilane zijn een kant en klare oplossing voor bijna elke situatie. Denk hierbij aan kant en klare hagen, groene daken en groene wanden en -gevels.

     

Meer over Mobilane >

Jouw tuin, balkon of terras is dé plek waar je de drukte van het dagelijks leven even achter je kunt laten en heel even kan ontspannen. Of je nu een groene vingers hebt of gewoon wilt genieten van een mooi uitzicht: met een paar simpele tips kun je jouw tuin, balkon of terras omtoveren tot een plek van rust én gezelligheid.

Lees meer...

De zomer brengt vaak warme, zonnige dagen met zich mee, maar het kan soms moeilijk zijn om van je tuin te genieten als de hitte te extreem wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tuin koeler te maken, zodat je ook tijdens de warmste maanden kunt genieten van je buitenruimte. Hier zijn enkele praktische tips om van jouw tuin een koele plek te maken.

Lees meer...

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...