Rozen

Bij Groencentrum Witmarsum kun je rozen kopen in alle soorten, kleuren en maten. Over de hele wereld zijn zo ongeveer 300 soorten wilde rozen. De rozen die jij en ik in onze tuin hebben staan zijn veredelde soorten. Het woord verdedelt zegt het al, uit de wilde soorten zijn de soorten van nu gekweekt. Een proces wat nog steeds doorgaat. Er komen nog steeds nieuwe soorten bij.

 

Rozen planten

De beste tijd om een roos te planten is in het najaar of het voorjaar. Doet u dit in het najaar dan heeft de plant tijd om zich goed te wortelen en kan hij het nieuwe seizoen aan. De juiste plaats voor een roos is in de zon maar bescherm hem tegen de wind. Ook mogen ze niet te droog staan. Dient er zich een droge periode aan dan moet u de roos water gaan geven.

Er is ook speciale potgrond / tuinaarde voor rozen verkrijgbaar zodat de plant voorzien wordt van alles wat hij in het begin nodig heeft.

Rozen verzorgen

Wij denken graag met je mee en geven je hier wat tips om de rozen in de beste conditie te houden.

 1. De locatie
  Rozen houden van een zonnige en luchtige plek met een vruchtbare grond. Maak de wortels bij aanplant goed nat en houd daarbij een tussenruimte aan van 40 a 50 cm. Let op dat de nieuwe rozen niet in de grond plaatst worden waar eerder rozen hebben gestaan.
   
 2. Snoeien
  Snoeien van rozen kun je het beste doen tussen maart en april. Alle rozen kunnen op dezelfde manier gesnoeid worden, ongeacht de grootte. Bij voorkeur goed kort snoeien aangezien sterroetdauw op de takken overwinteren. 
   
 3. Weerstand
  Ook rozen zijn vatbaar voor ziektes en plagen, zoals luizen. Gelukkig kan dit grotendeels voorkomen worden door goede grond en speciale voeding, waardoor de roos voldoende weerstand opbouwd. 
   
 4. Rozen planten
  Plant rozen nooit als het vriest. De beste maanden om te planten zijn van januari t/m april en van oktober t/m november.
   
 5. De juiste grond
  Rozen ontwikkelen zich het beste in een humusrijke grond. Zet rozen in potten bij voorkeur in een speciaal voor rozen samengestelde potgrond. Verrijk het plantgat met een speciale rozengrond, zodat de wortels van de roos zich goed kunnen ontwikkelen.
   
 6. De juiste voeding
  Voor een goede groei en bloei kunt u de roos in de maanden maart t/m augustus extra voeding geven. Strooi de korrels op de grond rond de plant, werk ze door de grond heen en geef de plant daarna water om zo de werking van de korrels te starten.

Soorten rozen

In ons tuincentrum in Witmarsum heeft u de keuze uit verschillende soorten rozen zoals de stuikroos, de klimroos en de bodembedekkende roos. Tegenwoordig komen ook de geurende rozen langzamerhand weer terug. Daarbij hebben wij miniplantjes (miniroosjes), maar rozen zijn ook nog altijd populair in onze boeketten. Rozen voor Valentijn, voor de verjaardag van een geliefde, gewoon voor iemand die van rozen houdt, maar ook in grafwerken (grafbloemen) en bruidsboeketten worden vaak rozen verwerkt. 

Rozen kopen

Bezoek ons tuincentrum en bekijk ons ruime assortiment rozen. Vraag ons gerust om advies over welke rozen het beste in jouw tuin passen en hoe je ze het beste kunt verzorgen. We helpen je graag!