Groen Klimaatplein bij Groencentrum Witmarsum
Wanneer je ons tuincentrum in Witmarsum bezoekt, vind je hier nu ook het Groen Klimaatplein! Op dit plein kom je alles te weten over natuurlijk tuinieren en geven onze medewerkers tips om jouw tuin duurzaam in te richten. Op dit plein vind je onder andere insectenhotels, planten om meer vlinders en bijen naar de tuin te lokken, kun je terecht voor een regenton en geven wij jou alle informatie over ons groensysteem! Kortom, het is zeker de moeite waard om ons Groen Klimaatplein te bezoeken!
Leven in jouw tuin!
Meer vogels, vlinders en bijen aantrekken, inheemse planten planten en goed zorgen voor de nuttige beestjes in je tuin. Leer meer over de stappen die jij kan nemen om jouw steentje bij te dragen aan meer biodiversiteit.
Zaden voor in de tuin:
3 tips om je tuin voor te bereiden op warmte én droogte
Om drinkwater te sparen merken we dat mensen steeds minder gaan sproeien. Helaas gaat dit ten koste van de groei van jouw planten. Wat nou als je geen drinkwater hoeft te gebruiken en toch kan zorgen voor een mooie, groene tuin? Lees onze drie tips:
1. Vang regenwater op
Het is niet alleen gratis en zonde als je er niets mee doet, het is ook het ideale tuinwater voor jouw planten, omdat er geen kalk in zit. Op ons Groen Klimaatplein vind je diverse regentonnen om het regenwater op te kunnen vangen.
2. Kies planten die weinig water nodig hebben
Onze zomers kennen steeds vaker droge periodes die lang aan kunnen houden. Door planten te kiezen met een grote overlevingskans bij een hittegolf hoef je minder water te gebruiken. Denk aan Allium (Sierui), Campsis (Trompetklimmer), Kruipende Amerikaanse Sering, Choisya, Gleditsia, Ooievaarsbek, Koraalhertshooi, Lavendel, Kattenkruid en Vetkruid.
1. Allium (Sierui) 2. Campsis (Trompetklimmer) 3. Nepeta Faassenii 'Six hills giant' (Kattenkruid) 4. Choisya 'Aztec pearl' (Choisya) 5. Hypericum x inodorum (Koraalhertshooi)
3. Voeg houtsnippers toe aan je tuin
Laat in de herfst de bladeren tussen de planten in je tuin liggen, dat houdt de aardige vochtig. Of kies voor houtsnippers of cacaodoppen tussen je planten. Dit heeft hetzelfde effect en zorgt dat je minder hoeft te sproeien!
Handig tuingereedschap van Gardena:
Wat kan je nog meer doen?
Meer vogels in de tuin:
Wist je dat ....
Wist je dat vogels geweldige natuurlijke ongediertebestrijders zijn? Vogels zoals mezen, roodborstjes en merels voeden zich graag met insecten, slakken en rupsen die schadelijk kunnen zijn voor je planten en gewassen. Ze helpen dus bij het natuurlijk beheersen van plagen in je tuin, zonder dat je chemicaliën hoeft te gebruiken. Het is een milieuvriendelijke en effectieve manier om je planten gezond te houden!
Wist je dat vlinders (samen met bijen) verantwoordelijk zijn voor het bestuiven van de belangrijkste voedselgewassen? Denk aan gewassen zoals appels, peren, aardbeien, tomaten en komkommers. Terwijl ze van bloem naar bloem fladderen, dragen ze onbewust stuifmeel met zich mee. Dit stuifmeel helpt bij het bevruchten van andere bloemen, waardoor deze bloemen vruchten en zaden kunnen produceren. Dus, de volgende keer dat je geniet van een sappige hap van je favoriete fruit of een knapperige salade, bedank dan de vlinders voor hun essentiële rol in de voedselproductie. Ze zijn echt kleine superhelden van de natuur!
Mobilane: Building green
Groencentrum Witmarsum is dealer van Mobilane: Building Green. Het prachtige merk staat bekend om het duurzaam ontwikkelen en leveren van innovatieve groensystemen. De groensystemen van Mobilane zijn een kant en klare oplossing voor bijna elke situatie. Denk hierbij aan kant en klare hagen, groene daken en groene wanden en -gevels.
Wat doe jij met je plantenpotjes na het planten? Wist je dat ze bijna altijd recyclebaar zijn – en dat jij daarmee helpt aan een groenere wereld? Ontdek in 1 minuut wat je wél en juist níet moet doen.
Lees meer...Wat doe jij met die plantentrays na aankoop? Gooi je ze weg? Niet doen! De meeste trays kunnen gerecycled worden — maar alleen als je weet wáár ze heen moeten. Ontdek hoe jij eenvoudig helpt aan een groenere kringloop.
Lees meer...Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!
Lees meer...