Lavendel

Lavendel staat in vrijwel iedere tuin en geeft je dat échte mediterrane gevoel. Het is een erg populaire vaste plant die in Nederland heel goed groeit. Deze tuinplant kun je vaak herkennen aan zijn smalle, grijze bladeren en mooie paarse / blauwe bloemen in diverse vormen. Wist je dat de lavendel plant vanaf het vroege voorjaar tot aan de laatste zomerdagen kleur én geur geeft aan je tuin? Heerlijk! 

Plan je bezoek

 

Lavendel planten in de tuin

Ben je van plan om lavendel te planten buiten? Dan kun je het beste een gericht product hiervoor gebruiken zoals: Pokon Bio Lavendel Grond voor een optimaal bloeiresultaat. 

Wanneer lavendel kopen? 

De vraag wanneer je het beste lavendel kunt kopen, is een vraag die we vaak te horen krijgen in het groencentrum. En het antwoord is eigenlijk heel erg simpel: jaarrond! Maar om het iets moeilijker te maken, is er natuurlijk wel een ideale periode. Voor deze tuinplant is dit het voorjaar. Je kunt dan de maanden maart t/m juni aanhouden om te genieten van de mooie en lang bloeiende heester planten. In deze paar maanden begint de grond ''lentegewijs'' op te warmen en hierdoor gaan de plantjes sneller inwortelen & groeien. Ben je van plan om hartje zomer de lavendel te planten? Dit vormt ook geen enkel probleem, je moet er alleen rekening mee houden dat (tot wanneer lavendel goed in de groei is) je af en toe water moet geven bij droge perioden. Wanneer de herfst dan weer aanbreekt in Nederland, kun je opnieuw de lavendel aanplanten zonder dat je regelmatig water moet geven aan de plantjes. 

Lavendel plant kopen

Makkelijke tuinplant: de lavendel?

Lavendel plantjes zijn enorm makkelijk te onderhouden tuinplanten! In de wintermaanden kun je hem deels wegsnoeien, aangezien deze groenblijvende plant dan minder mooi oogt door haar uitgebloeide aren. Verder kun je de lavendel terug knippen rondom het voorjaar, net boven de hoogte waar jij wilt dat de plant weer gaat groeien. Hierdoor heb je na slechts enkele weken weer een mooie, frisse bos! Wist je trouwens dat de lavendel een plant is die veelal wordt gebruikt in landen rondom de Middelandse Zee? Daarom wordt de mooie diepblauw paarse kleur vaak gecombineerd met waterpartij van een zwembad of vijver.

Lavendel planten top 3:

  1. Lavendula angustifoliaHidcote
  2. Lavendula angustifoliaMunstead
  3. Lavendula stoechas

Lavendel soorten

In de tuin passen we lavendel toe als vaste plant, maar eigenlijk kun je de tuinplant zien als een struikje. De tuinplant is prachtig in de border, maar ook ideaal in perken en potten. Deze tuinplant behoort tot de lipbloemenfamilie. Er bestaan zo’n 32 verschillende soorten lavendel, maar de meeste bestaan in warme gebieden rondom de Middellandse Zee. De afgelopen paar jaren, zijn er heel wat lavendel soorten bijgekomen zoals roze, witte, klein blijvende en de reuze lavendel. Een grote lavendel is weer ideaal te combineren met een van onze grote bloempotten en bloembakken. Verder wordt lavendel naast zijn functie als sierplant ook veelal gebruikt als kruid en/of olie. Deze lavendelolie wordt dan weer gebruikt in veel verschillende beauty producten zoals zeep, parfum en eau de cologne. De aren van de tuinplant worden tijdens de bloei ook vaak gebruikt in bloemstukjes of als bosjes, om een huis te decoreren.

Lavendel plant kopen

Lavendel snoeien

Een lavendelstruik krijgt langzaamaan een losse en nogal open groeiwijze waarbij je dikke, houtige takjes ziet zitten in het hart van de plant. Hierdoor kan het voorkomen dat de vorm van lavendel lelijk wordt en de bloei wordt dan ook waarschijnlijk minder mooi. Hierom raden wij je aan om lavendel ieder jaar twee keer te snoeien. Hoe snoei je een lavendel? Je kunt het beste de plant rondom april snoeien net voordat de groei begint. Knip hierbij ongeveer een derde van de scheuten af maar let er goed op dat je nooit al het blad wegknipt omdat op die manier de struiken niet meer gaan uitlopen. 

Ook voor andere tuinplanten zoals klimplanten, rozen, siergrassen, haagplanten en eenjarige planten kun je bij ons tuincentrum terecht in Witmarsum. 

Bodembedekkers