Heesters en struiken

Heesters en struiken: een goede basis in de tuin

Groenblijvende heesters spelen een grote rol in de tuin. Wanneer in de winter veel vaste planten afsterven zorgen deze heesters voor een groene en gevuld uitzicht. Daarnaast hebben ze een hoge sierwaarde met hun mooie bladeren en soms zelfs bessen en bieden ze een schuilplaats voor vogels. Zo blijft jouw tuin zomer en winter een mooi plaatje om naar te kijken en kun je er langer van genieten.

Plan je route
 

 

Groenblijvende heesters snoeien

Vergis je niet in heesters. Waar sommige soorten laag blijven en ook geschikt zijn voor kleine tuinen, zijn er ook soorten die tot wel vijf meter groot kunnen worden. Ze laten zich makkelijk snoeien in allerlei vormen. Je ziet ze hierdoor terug als bollen, kegels, maar ook als haag! Een goed voorbeeld is de Prunus lusitanica, oftewel de Portugese Laurier. Een lager exemplaar, maar ook uiterst goed snoeibaar zijn de Ilex crenata 'Golden Gem' of Euonymus japonicus 'Marieke' of gewoon Buxus sempervirens.

Heesters & coniferen kopen in Witmarsum

Soorten haagconiferen

Een conifeer wordt ook wel haagplant genoemd. De meeste coniferen vormen bovendien ook mooie, wintergroene hagen. Bij ons tuincentrum in Witmarsum vind je klassiekers als de leylandii, de taxus en de levensboom (Thuja). Maar je vindt hier bijvoorbeeld ook coniferen die niet wintergroen zijn, maar wel heel mooi, zoals de watercipres en de Japanse lariks. Kortom: keuze genoeg!
 

Herkenbare heesters in de tuin

Onder de groep heesters en struiken vallen heel veel planten die we allemaal in onze tuin buiten hebben staan. Denk maar aan de hortensia, de boerenjasmijn, de rhododendron of de vlinderstruik!
 

Snoeien van struiken en heesters

Bij struiken en heesters hangt het snoeimoment samen met het bloeimoment. Zie hier een handig overzicht, zodat je altijd weet wanneer je een bepaalde struik kunt snoeien.

 • Voorjaarsbloeiende struiken
  Dit zijn soorten als de forsythia's en ribes, welke direct na de bloei gesnoeid worden. 

 • Struiken die na de langste dag (21 juni) bloeien
  Deze struiken worden in het voorjaar gesnoeid. 

 • Hortensia’s
  Deze prachtige struiken hoeven niet per sé gesnoeid te worden. Als de plant te groot groeit naar jou smaak of als hij andere planten in de weg gaat zitten, kun je deze inkorten tot ongeveer 30 cm hoogte.

 • Rododendrons
  Deze kunnen gesnoeid worden zodra de bloemen uitgebloeid zijn.

Heesters & coniferen kopen in Witmarsum

Coniferen snoeien

Wanneer kan ik mijn coniferen snoeien? Dit is een vraag die we veelal te horen krijgen bij ons in het tuincentrum. De beste snoeitijd van een coniferenhaag is rond eind mei en begin juni en dan in ieder geval vóór de langste dag. Als je een coniferenhaag netjes de winter in wilt laten gaan, snoei je deze tuinplant in augustus nogmaals. Snoei een coniferenhaag niet meer na september, de kans op schade door vorst wordt dan namelijk een stuk groter.
 

Heesters en struiken kopen

Heb je een kleine tuin en is er geen ruimte voor bomen dan kun je met heesters en struiken toch hoogte verschillen aanbrengen. Dit is natuurlijk mooi voor de diepte in de tuin. Heb je geen idee welke heester of struik voor jouw tuin het meest geschikt is? Kom dan gerust eens bij ons langs in het tuincentrum in Witmarsum, Friesland, zodat wij je de verschillende mogelijkheden kunnen laten zien.

Ook voor tuingereedschap, meststoffen, bestrijdingsmiddelen, plantenbakken en zaden kun je in ons tuincentrum terecht nabij Grauwe Kat, Schettens, Hichtum en Schraard.

Graszoden