Bodemkruipers

Bodemkruipers zijn planten die letterlijk over de bodem kruipen. Als je ze plant dan blijft er een soort wortel boven de grond en aan het eind daarvan ontwikkeld zich weer een nieuw plantje. De aardbei, de meloen of de kalebas groeien op deze manier. Ook veel onkruidsoorten groeien zo en dat maakt het lastig om het te verwijderen.

Het zijn eigenlijk ook bodembedekkers maar door hun aparte groei noemt men ze bodemkruipers.

 

 

Bodemkruiper of bodembedekker kopen

Ze noemen bodemkruipers dus ook wel bodembedekkers. Verschillende onkruiden zullen ontstaan op grond waar geen planten groeien. En ook op open gedeeltes in de border en voortuin, langs randen en onder bomen kan veel onkruid ontstaan. En onkruid wieden is voor weinig mensen een leuke bezigheid, dus dat betekent met veel tegenzin wieden en veel onderhoud van de planten en grond. Maar als je jouw grond bedekt met brede en laag groeiende planten, bespaar je jezelf een hoop tijd! 

Zo zijn er bodembedekkers die bloeien, wintergroen zijn of zelfs in de schaduw kunnen. Populaire soorten bodembedekkers zijn bijvoorbeeld:

  • Pachysandra
  • Kattenkruid (Nepeta)
  • Klimop (Hedera)
  • Goudaardbei (Waldsteinia ternata)
  • Maagdenpalm (Vinca minor)

bodemkruiper-bodembedekker-kopen-tuincentrum-witmarsum

Goedkope bodembedekkers en oersterke bodembedekkers

Waar je misschien niet als eerste aan denkt, zijn bepaalde rozen of klimop die goed als bodembedekker werken! Of denk aan kruipende heester kornoelje die met zijn witte bloemen bloeit, verkleurt in de herfstmaanden en rode bessen geeft. Verder is ook de bodem bedekkende plant: kleine maagdenpalm die bloeit met zijn paarse bloemen, wintergroen én verdraagt schaduw. Ook enkele vaste planten die iets hoger worden, kunnen goed de grond bedekken waardoor onkruid geen kans krijgt. Bijvoorbeeld verschillende geranium, heide, maar ook een aantal duizendknoop (Persicaria) en siergrassen zijn prima geschikt als bodembedekkers. Laat je eens adviseren door een van onze medewerkers of neem contact met ons op!

bodemkruiper-bodembedekker-kopen-tuincentrum-witmarsum

Meer tips tegen onkruid

Onkruid vergaat niet! Voorkomen is beter dan genezen, dus hier geven wij jou enkele tips om onkruid de baas te blijven.

  • Gebruik een goede anti-worteldoek bij de aanleg van het terras (ook onder grind en vlonders). Het onkruid is dan vrijwel kansloos om door te komen.
  • Het is verder erg belangrijk dat je onkruid zo snel mogelijk weghaalt. Onkruid onttrekt namelijk voedingsstoffen aan de bodem en het is een trekpleister voor ongewenst bezoek van plaagdieren. Wat moet je nu doen? Schoffelen!
  • Hardnekkig onkruid dat na een schoffelbeurt nog overeind staat, trek je er snel (met wortel en al) met de hand uit.
  • Er zijn ook vloeibare bestrijdingsmiddelen te koop in ons tuincentrum. Laat je goed informeren door onze werknemers over milieuvriendelijke middelen tegen ongewenste gasten als luizen en schimmels.

Bezoek Witmarsum in Friesland voor de beste oplossingen tegen onkruid. Ook voor tuinplanten, kamerplanten, bloempotten en graszoden bent u bij ons aan het juiste adres! 

Bekijk potgrond