Trending in de tuin

Tuintrends: wat te doen in de tuin?

Elk seizoen heeft zo zijn eigen planten. Maar ook is er elk seizoen wel weer wat nieuws te ontdekken of komt er juist iets ouds weer helemaal terug. Daarom spot mooi wat planten doen voor ieder seizoen de hipste trends voor je tuin, balkon of terras. Of je nu een kleine tuin of juist een grote tuin hebt, er is altijd wel iets te vinden om jouw tuin op te fleuren. Tuinbranche Nederland doet ook ieder jaar enorm haar best om de trends voor aankomend jaar te vertellen. Wij nemen je mee in de hipste trends. 

Onderhoudsvriendelijke tuin wordt steeds belangrijker

Een onderhoudsvriendelijke of onderhoudsarme tuin is in de moderne tuin eigenlijk niet meer weg te denken. Bedenk maar eens: de meesten mensen die dit lezen zullen hun vrije tijd door willen brengen in een tuin waar ze heerlijk in kunnen relaxen en zo min mogelijk tuinonderhoud uitvoeren. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen die wél graag willen tuinieren: smaken verschillen nu eenmaal. Maar we kunnen niet ontkennen dat voor veel mensen dit de waarheid is. Maar wat voor keuzes maak je in zo'n tuin?

 • Keramische tegels
  Je kunt keramische tegels zien als betontegels met als toplaag een gecoate en harde laag. Hierdoor blijft er minder viezigheid hangen en het vuil dat wel blijft hangen, kun je heel gemakkelijk verwijderen. Doei tuinzorgen! 
   
 • Bodembedekker
  Onkruid is bijna niet te voorkomen op een plek waar tuinplanten groeien. Om dit proces te remmen kun je heel gemakkelijk jouw borders voorzien van een bodembedekker waardoor onkruid geen licht kruid én dus niet groeit. 
   
 • Grind
  Als je op zoek bent naar een onderhoudsarm materiaal die tóch stijlvol is? Dan raden wij je aan om voor grind te gaan. Grind is tegenwoordig in allerlei verschillende kleuren, soorten en maten te krijgen waardoor er altijd wel iets in jouw stijl te vinden is. 
   
 • Gazon
  Wist je dat een gazon heel erg meevalt qua onderhoud? Je moet het gazon af en toe maaien, bemesten en blad verwijderen & that's it. Zeker als je handig tuingereedschap hebt zoals een robotmaaier hebt, is het niet veel werk. Graszoden zijn bovendien ook heel gemakkelijk aan te leggen. 

Overige tuintrends

 • De vrolijke powertuin

 • De elegante balanstuin

 • De moderne kloostertuin

De vrolijke powertuin

Gezondheid en wellness staat in deze tuin centraal en het is de bedoeling dat je in deze tuin energie krijgt door het gebruik van warme en energieke kleuren en sportieve vormen. De perfecte balans tussen het krijgen van energie én ontspannen. Planten die je hierin terug ziet zijn de kleurrijke Mandevilla, het Oranjeboompje en de Laurier.


De elegante balanstuin

Aan de basis van deze trend liggen integratie en emancipatie. Ieder onderdeel is even belangrijk en er wordt en rustige sfeer gecreerd waarin iedereen zich ontspannen en thuis voelt. De kleuren zijn gemengd en vriendelijk en de materialen zacht, minimalistisch en toch verrassend. In deze tuin passen de Begonia, Mandeville en Olijf perfect om de juiste balans neer te zetten.


De moderne kloostertuin

Beslotenheid en intimiteit bieden een positieve en kalme sfeer. Groen- en blauwtinten helpen hierbij, net als natuurlijke materialen vol reliëf. Details als mozaïek, een nis voor een favoriet tuinbeeld en planten als Lavendel en Druif prikkelen de zintuigen en geven een veilig gevoel. Maar ook verschillende fruitbomen staan hier enorm leuk!