Eenjarige planten

Eenjarige planten


Éénjarige planten, oftewel de perkplanten, zijn planten waar wij van Groencentrum Witmarsum ieder jaar ontzettend naar uitkijken. Het echte zomergevoel begint voor veel mensen als de éénjarige zomerbloeiers er weer zijn. Vanaf maart wanneer het eerste zonnetje gaat schijnen, willen we allemaal weer heel graag kleur in de tuin en dat kan met de prachtig bloeiende perkplanten! Deze kleurrijke tuintoppers zijn perfect om die kale plek in de border, je favoriete bloempot of die lege balkonbak mee op te leuken. Dus, laten we duiken in de wondere wereld van eenjarige tuinplanten en ontdekken wat ze zo bijzonder maakt...


Wat zijn eenjarigen?

Voordat we onder andere ingaan op onze favoriete zomerbloeiers en hoe je deze moet verzorgen, is het goed om stil te staan bij de basis: wat zijn eenjarige tuinplanten precies? Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar eenjarigen zijn planten die hun levenscyclus binnen één jaar voltooit. Eenjarigen, ook wel perkplanten of zomerbloeiers genoemd, zijn speciaal gekweekt om te bloeien tijdens de zonnigste dagen van het jaar. Van het begin van het voorjaar tot aan het einde van de zomer heb je plezier van dit bijzondere groen.
 


Geur & kleur in allerlei soorten en maten


Eenjarigen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, maten en vormen en zijn perfect voor het toevoegen van een vleugje kleur aan bloembedden, potten en hanging baskets. Ze worden niet voor niks ook wel perkplanten genoemd: een perkje is immers binnen een handomdraai met deze wonderschone bloeiers opgeleukt.

Er zijn veel verschillende soorten eenjarigen om uit te kiezen, van felgekleurde petunia's tot prachtige geraniums. Het beste van alles is dat zomerbloeiers veel geven, maar weinig vragen van hun plantenbaas.

 


Perkplanten soorten

Eenjarige planten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, bijvoorbeeld: perkplanten meerjarig, eenjarige winterplanten en eenjarige zomerbloeiers. Populaire soorten in ons groencentrum zijn:

 • Petunia

 • Violen

 • Leeuwenbek

 • Fuchsia

 • Goudsbloem

Dus of je nu op zoek bent naar een eenjarige plant met paarse bloemen, aromatische blaadjes of roze bloemen, bij tuincentrum Witmarsum ben je aan het juiste adres. 

Lang genieten van perkplanten

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je eenjarige perkplanten genieten. Dan is het belangrijk de volgende adviezen zo secuur mogelijk op te volgen. Alleen dan haal je het allerbeste uit jouw favoriete bloeiers:

 1. Voorbereiding
  Voordat je begint met het planten van je perkplanten, is het belangrijk om de grond voor te bereiden. Begin met het verwijderen van onkruid en stenen. Als je dit niet doet, kunnen de wortels van je perkplanten verstikt raken en niet goed groeien.
   

 2. Drainage
  Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is. Als de grond te nat is, kunnen de wortels gaan rotten en kan de plant doodgaan.
   

 3. Water geven
  Zorg ervoor dat de wortels van je planten goed gehydrateerd zijn voordat ze in de grond gaan. Sproei ze dus een beetje nat. Nu dat je perkplanten geplant zijn, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Dit betekent dat je ze regelmatig water geeft, vooral tijdens warme, droge periodes.

 4. Bescherming
  Je kunt ook een laagje mulch rond de planten aanbrengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.
   

 5. Onderhoud
  Vergeet ook niet om de dode bloemen en bladeren van je planten te verwijderen. Dit stimuleert nieuwe groei en bloei.
   

 6. Bemesten
  Ook bemesten kan de groei en bloei van eenjarigen verlengen. Er zijn bij verschillende soorten meststoffen van topmerken als Pokon en ECOstyle beschikbaar. Kies bijvoorbeeld voor Zomerbloeiers-AZ van ECOstyle!

 

 

Hoe komen eenjarigen het beste tot hun recht?


Eenjarige perkplanten zijn geweldig voor het toevoegen van kleur en leven aan bloembedden. Ze zijn perfect om op de voorgrond te plaatsen, of als middelste laag voor wat diepte. Ze komen ook goed tot hun recht langs de rand van je tuin, langs een pad ;of in een bloempot. Zet wat perkplanten bij de voordeur voor een geweldige entree of verdeel een paar potten van verschillende formaten nonchalant over het terras. Lekker speels!

Tip! Het is belangrijk een ​​pot te kiezen die groot genoeg is om de wortels de ruimte te geven, maar niet zo groot dat de grond onvoldoende water vast kan houden. Een pot met gaten in de bodem voorkomt wortelrot.

Perfecte perkplanten combinaties

Het is vaak het beste om planten met vergelijkbare licht- en waterbehoeften samen te planten, zodat je ze gemakkelijker kunt onderhouden. Enkele van onze favoriete perkplant combinaties zijn:

 • Zinnia's, verbena en lobelia's
 • Petunia's, begonia's en afrikaantjes
 • Begonia's, lobelia's en campanula

Probeer ook te experimenteren met verschillende kleuren, texturen, hoogtes en bloemvormen.
 


Romantisch, kleurrijk of modern? Voor elke tuin zijn er passende bloeiers!

Wil jij jouw tuin een lieflijke touch geven? Eenjarige zomerbloeiers kunnen je hier goed bij helpen. Denk eens aan een combinatie van pastelkleurige bloemen, bijvoorbeeld roze petunia's gecombineerd met lila lobelia's. Voeg daar de witte bacopa aan toe en je hebt een prachtige, romantische combinatie. Wil je het nog wat romantischer maken? Kies dan voor een pot met een vintage uitstraling, zoals een terracotta pot. Een simpele witte plantenbak is natuurljk ook altijd goed!

Knallen met kleur

Als je juist houdt van een kleurrijke tuin, kun je kiezen voor een combinatie van heldere en contrasterende kleuren. Bijvoorbeeld oranje afrikaantjes met roze surfinia's en paarse scaevola's. Kies voor een kunststof pot in een opvallende kleur om deze combinatie extra kracht bij te zetten. Hoe kleurrijker, hoe vrolijker!

Rustig, maar krachtig

Mag het van jou wat minder opvallend? Dan kun je gaan voor een minimalistische combinatie met strakke lijnen en eenvoudige kleuren. Kies bijvoorbeeld voor de witte solanum met paarse lavendel. Subtiel, maar toch aanwezig. Zet deze combinatie in een strakke pot en je hebt een prachtige, eigentijdse uitstraling.
 

Eenjarige plant kopen in Witmarsum

Als je een mooie eenjarige plant of perkplant hebt gekocht, kun je maandenlang genieten van de mooiste, bloeiende bloemen in je achtertuin. Denk eens aan de mooie Lobelia die vaak eindeloos lijkt te bloeien of een prachtige Petunia. De eenjarige planten zijn nu volop verkrijgbaar in verschillende soorten, maten én kleuren, dus kom gezellig een kijkje nemen. We staan klaar om je te adviseren!

Bezoek de bloemenzee bij Groencentrum Witmarsum en ruik en proef de lente (en zomer!).Witmarsum ligt in Friesland tussen Kampen, Hemert, Grauwe Kat en Schettens in. Je bent van harte welkom!

Uiteraard kun je bij ons ook terecht voor:

Kamerplanten    Plantenbakken    Meststoffen    Klimplanten    Haagplanten    Fruitbomen