Eenjarige planten

Éénjarige planten, oftewel de perkplanten, zijn planten waar wij van Groencentrum Witmarsum ieder jaar ontzettend naar uitkijken. Het echte zomergevoel begint voor veel mensen als de éénjarige zomerbloeiers er weer zijn. Vanaf maart wanneer het eerste zonnetje gaat schijnen, willen we allemaal weer heel graag kleur in de tuin en dat kan met de prachtig bloeiende perkplanten! 

Verschil eenjarige plant en vaste plant?

Vaste planten komen simpelweg gezegd ieder jaar terug, waardoor u als bijkomend voordeel niet ieder jaar opnieuw moet planten. Eenjarige planten en bloemen ontkiemen, bloeien en sterven af binnen de tijd van 1 jaar. In het kort, eenjarige planten bloeien binnen het jaar dat ze gezaaid zijn. Eenjarige planten kan je het beste in de maand maart zaaien, zodat je er in juni of juli van kan genieten.

Perkplanten soorten

Eenjarige planten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, bijvoorbeeld: perkplanten meerjarig, eenjarige winterplanten en eenjarige zomerbloeiers. Populaire soorten in ons groencentrum zijn:

  • Petunia
  • Violen
  • Leeuwenbek
  • Fuchsia
  • Goudsbloem

Dus of je nu op zoek bent naar een eenjarige plant met paarse bloemen, aromatische blaadjes of roze bloemen, bij tuincentrum Witmarsum ben je aan het juiste adres. 

Eenjarige plant kopen in Witmarsum

Als je een mooie eenjarige plant of perkplant hebt gekocht, kun je maandenlang genieten van de mooiste, bloeiende bloemen in je achtertuin. Denk eens aan de mooie Lobelia die vaak eindeloos lijkt te bloeien of een prachtige Petunia. De eenjarige planten zijn nu volop verkrijgbaar in verschillende soorten, maten én kleuren, dus kom gezellig een kijkje nemen. Sommige plantjes hebben weinig verzorging nodig en de andere plant wat meer. Informeer je daarom altijd goed over de verzorging per plant.

Perkplanten kopen en planten

Deze planten zijn goed te gebruiken in bloembakken en borders in de tuin of in bloembakken op het balkon. Denk hierbij aan planten als geraniums en akrikaantjes, salvia's en petunia's. Kleurrijk en vrolijk luiden zij het voorjaar in! Het is mooi om deze in wat groepjes te planten, zodat je verschillende potten met één kleur krijgt of vlakken in uw tuin met één soort perkplanten in één kleur. Alles door elkaar heen planten kan natuurlijk ook, alleen kan dit een wat onrustig en rommelig effect geven. Door ze in groepjes te planten krijg je meer rust in de tuin. Belangrijk is wel dat ze regelmatig voeding krijgen, hierdoor bloeien ze nog uitbundiger. 

Lang plezier van je perkplanten

Plaats de eenjarige tuinplanten zoveel mogelijk in de zon en pluk regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit. Soorten die de schaduw meer waarderen zijn het vlijtig liesje, afrikaantje, fuchsia en begonia. Plant ze niet te dicht op elkaar, zodat ze de ruimte hebben om te groeien. Rond half mei is de kans op nachtvorst voorbij. Tot die tijd is het verstandig om de perkplanten op koude nachten af te dekken. Als je perkplanten in bloempotten of bloembakken zet, zorg er dan voor dat er altijd gaten in de bodem zitten, zodat overtollig water weg kan lopen. Geef de planten iedere dag ruim water. Water wat teveel is kan toch weglopen. Als je ze plant met potgrond, dan moeten ze 4 tot 5 weken hierna bij gevoed gaan worden. Een idee is om wat vloeibare mest in de gieter te gooien. Dan heb je tot in het najaar plezier van hun uitbundige bloei!

Bezoek de bloemenzee bij Groencentrum Witmarsum en ruik en proef de lente (en zomer!).Witmarsum ligt in Friesland tussen Kampen, Hemert, Grauwe Kat en Schettens in. Je bent van harte welkom! Ook voor kamerplanten, plantenbakken, meststoffen, klimplanten en haagplanten kun je eens een kijkje komen nemen.

Bekijk fruitbomen