Zelf compost maken!

Composteren is een geweldige manier om organisch afval te recyclen en tegelijkertijd een gezonde, vruchtbare bodem te creëren voor je tuin of planten. Zelf compost maken is bovendien een duurzame en goedkope manier om bij te dragen aan een gezonde leefomgeving.

 

Wat is compost eigenlijk?

Compost is een natuurlijke meststof die wordt gemaakt door organisch materiaal te laten afbreken. Dit materiaal kan bestaan uit groente- en fruitresten, tuinafval, bladeren, takken en zelfs papier en karton. Het afbreken van dit materiaal gebeurt door micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, die van nature in de bodem aanwezig zijn.

Tijdens het composteringsproces breken deze micro-organismen het organische materiaal af tot een rijke, donkere en kruimelige substantie die lijkt op zwarte aarde. Deze compost bevat veel voedingsstoffen voor planten, zoals stikstof, fosfor en kalium, en helpt om de bodemstructuur te verbeteren. Hierdoor kunnen planten beter groeien en zijn ze beter bestand tegen ziektes en plagen.

De 5 voordelen van compost

Het gebruik van compost heeft vele voordelen.
 

1. Verbeterde bodemstructuur:

Compost verbetert de bodemstructuur door de aanwezigheid van organische stof. Dit zorgt voor een betere waterhuishouding, lucht- en voedingsstoffen opname door de wortels van de planten.

2. Voedingsstoffen:

Compost bevat veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor plantengroei, zoals stikstof, fosfor en kalium. Hierdoor krijgen planten de juiste voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te kunnen groeien.

3. Milieuvriendelijk:

Door het gebruik van compost hoeft er minder kunstmest te worden gebruikt, wat beter is voor het milieu. Bovendien worden organische resten hergebruikt in plaats van dat ze worden weggegooid.

4. Kosten besparen:

Het maken van compost is een goedkope manier om organisch afval te recyclen en om de bodem van je tuin te verbeteren. Hierdoor bespaar je kosten op het aankopen van dure meststoffen en verminder je de kosten van afvalverwijdering.

5. Minder watergebruik:

De bodemverbetering door compost zorgt er ook voor dat de bodem beter water vasthoudt. Hierdoor hoef je minder vaak water te geven aan je planten.

Nieuwsbrief

Wil je maximaal 1 keer per week onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan! Wij slaan jouw gegevens secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.

Compost maken in 6 stappen

Het maken van compost is relatief eenvoudig en kan op verschillende manieren worden gedaan. Hieronder vind je een handig stappenplan.

 

Stap 1: Kies een geschikte locatie

Kies een geschikte locatie voor je composthoop of compostbak. Dit kan een afgesloten plek in je tuin zijn, maar ook een klein hoekje op je balkon of dakterras. Zorg er wel voor dat de locatie voldoende zonlicht krijgt en dat de composthoop of -bak niet te dicht bij je huis staat.

 

Stap 2: Verzamel organisch materiaal

Verzamel organisch materiaal dat geschikt is voor compostering, zoals groente- en fruitresten, tuinafval, bladeren en takken. Vermijd echter vlees- en zuivel resten, omdat deze niet geschikt zijn voor compostering.

 

Stap 3: Maak de composthoop of -bak

Maak een composthoop door het organische materiaal in lagen op te stapelen en af te wisselen met droog materiaal, zoals bladeren en takjes. Zorg ervoor dat de hoop voldoende belucht wordt door af en toe te mengen of door het aanbrengen van beluchtingsbuizen. Je kunt ook een compostbak gebruiken als je de composthoop wat meer georganiseerd wilt maken.

Stap 4: Houd de compost vochtig

Houd de composthoop vochtig door regelmatig water toe te voegen. Hierdoor blijven de micro-organismen actief en kunnen ze het organische materiaal sneller afbreken. Let op dat je niet te veel water toevoegt, omdat dit kan leiden tot een te natte composthoop die gaat stinken.

 

Stap 5: Geduld hebben

Heb geduld, want het composteringsproces kan enkele maanden tot een jaar duren. Tijdens deze periode moet je de composthoop regelmatig omzetten om de luchtigheid te behouden en het afbraakproces te versnellen.

 

Stap 6: Gebruik de compost

Als de compost donker en kruimelig is geworden, is het klaar voor gebruik. Gebruik de compost als meststof voor je planten, als bodemverbeteraar voor je tuin of als mulchlaag om onkruid te onderdrukken.

Bezoek Groencentrum Witmarsum!

Lekker composteren!

Zelf compost maken is een duurzame, milieuvriendelijke en goedkope manier om organisch afval te recyclen en om een gezonde, vruchtbare bodem te creëren voor je planten. Door het maken van compost draag je bij aan een beter milieu en bespaar je kosten op het aankopen van dure meststoffen en afvalverwijdering. Door de eenvoudige stappen te volgen, kun je zelf aan de slag met het maken van compost en genieten van de vele voordelen die het biedt voor je tuin en het milieu.

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...

Het is hoogzomer en bloemen en planten groeien en bloeien dat het een lust is. Dat kost ze de nodige energie. Om ze optimaal en zo lang mogelijk ‘in vorm’ te houden kunnen we ze een handje helpen door ze – naast voldoende water – goede voeding te geven. Gezonde planten zijn bovendien minder vatbaar voor plagen en ziekten. In ons tuincentrum vindt u tal van producten met de juiste voedingsstoffen voor specifieke planten. Denk aan rozen- en gazonmest, maar ook aan voe...

Lees meer...