Mei is de maand van de bij!

Mei is de maand van de bij!

Op initiatief van Tuinbranche Nederland is de "Maand van de bij" in het leven geroepen. Maar waarom zijn bijen zo belangrijk voor je tuin? En hoe kun je er voor zorgen dat er meer bijen in je tuin komen? Vragen die bij veel mensen spelen en waar wij je graag uitleg over geven.


Waarom zijn bijen onmisbaar? 

Ongeveer 80% van de gewassen is afhankelijk van bijen om goed te kunnen groeien. Dit geldt ook voor de meeste planten die we in de natuur tegenkomen. Zonder bijen zouden bijvoorbeeld geen appels, peren, tomaten, aardbeien en courgettes kunnen groeien. Én hebben vogels en andere dieren geen bessen en zaden om te eten. Deze kleine beestjes zijn dus onmisbaar voor ons. De hoogste tijd om actie te ondernemen!

Bijen hebben het moeilijk, met name wilde bijensoorten. We zien dan ook steeds minder soorten in de natuur. Dit komt omdat de goede nestel- en voedselplekken te ver uit elkaar liggen en vaak worden gescheiden door steen en asfalt. Hier kunnen we met elkaar verandering in brengen.

Aan de slag!

Er zijn verschillende manieren waarmee jij de bijen kunt helpen, ook zonder dat je meteen je hele tuin overhoop hoeft te halen. 

1. Nestelplaatsen

Je zorgt al gemakkelijk voor nestelplaatsen voor bijen door dood hout te laten liggen, op een zonnige plek. Een mooie boomstronk of grote tak bijvoorbeeld. Maar ook de speciale insectenhotels zorgen voor mooie nestelplaatsen voor de bezige bijen.

2. Kies voor inheemse planten

Wil je gaan inzaaien of planten in jouw tuin? Kies dan voor (zaaigoed van) inheemse plantensoorten. Dit zijn planten die van oorsprong in Nederland voorkomen en deze zijn extra goed voor de bijen. 

3. Bloemrijk in alle seizoenen

Niet alle bloemen en planten bloeien op dezelfde momenten in het jaar. Door in jouw tuin rekening te houden met de bloeiperiode van jouw planten, heb je het hele jaar door een aantrekkelijke tuin voor de wilde bijen en honingbijen. In het voorjaar bloeien bijvoorbeeld wilgen, meidoorns en lijsterbessen. Zomerbloeiers zijn onder meer vlinderbloemen, ligusters en lindes. Voor de nazomer en herfst kun je kiezen voor de klimop of de persica. 

TIP: Bijen zijn ook gek op Lentebolletjes, zoals krokussen, sneeuwklokjes en anemonen. Ze houden van fruitbomen, zoals appel, peren of pruim. Kruiden, zoals tijm, lavendel, bieslook en salie vinden ze lekker. Zonnebloemen, margrieten en enkelbloemige of halfgevulde rozen én dop- en struikheide en de enkelbloemige dahlia.

4. Neem milieuvriendelijke maatregelen, vermijd chemische middelen

Heb je last van andere insecten? Gebruik dan preventieve en milieuvriendelijke maatregelen om deze te bestrijden. Als je te rigoureus aan de slag gaat, hebben de bijen hier ook last van. Vermijd daarnaast spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen. Vaak bevatten deze stoffen die giftig zijn voor bijen.

Bijen zijn niet eng

Bijen en wespen lijken op elkaar, maar zijn andere insecten. Bijen eten nectar en stuifmeel van bloemen. Ze laten mensen meestal met rust, tenzij ze zich erg bedreigd voelen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de bijen in je tuin je zomaar steken. Wespen komen op alle zoetigheid af en zijn agressiever. Meestal zijn het wespen die in de laatste maanden van de zomer overlast geven en geen bijen. 

Vertel kinderen ook over de bijen! 

Download onze kleurplaat!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...