5 tips voor het verzorgen van je kerstboom

Je kerstboom mooi houden

Je hebt gekozen voor een natuurlijke kerstboom! De geur is heerlijk en geeft toch een extra dimensie in huis. Of jouw mooie boom nu wel of geen kluit heeft, een echte kerstboom heeft natuurlijk wat extra aandacht en verzorging nodig, ten opzichte van een kunstkerstboom. Niet getreurd! Wij gaan je helpen om ervoor te zorgen dat jouw kerstboom in top conditie blijft! Het enige wat je hoeft te doen is onze tips te volgen.
 

Je kerstboom verzorgen

Als iemand weet hoe je kerstbomen mooi kunt houden, dan zijn onze experts het wel! Wij hebben ze om 5 tips gevraagd, zodat jij zolang mogelijk van je boom kunt genieten!

 1. Acclimatiseren

  Kerstboom met afgezaagde stam:
  Zaag een klein stukje van de onderkant van de stam af om een verse "wond" te maken. Zet deze vervolgens in een standaard met water in een ruimte met een tussentemperatuur. Denk hierbij aan een koele bijkeuken of garage. Hierdoor kan de boom vocht opnemen en langzaam wennen aan de kamertemperatuur. Na 24 uur is de boom klaar om naar de woonkamer gehaald te worden. Even geduld hebben dus!

  Kerstboom met kluit:
  Zet ook deze eerst in een ruimte met een tussentemperatuur zodat de boom langzaam kan wennen. Vervolgens kan hij na 24 uur verplaatst worden naar de woonkamer. Klaar om opgetuigd te worden! 
   
 2. Locatie

  Zet de boom niet te dicht bij een verwarming of onder een lamp. Droge lucht versnelt de uitdroging van de naalden en die zullen hierdoor sneller uitvallen. Een plek op de tocht of naast een deur die de hele dag open en dicht gaat is ook geen aanrader. Zoek dus eerst de perfecte plek, zodat je er langer van kunt genieten!
   
 3. Water

  Als de kerstboom in de juiste pot of mand staat, mag je deze gelijk een aantal liter water geven. Hierna is een halve liter tot één liter water op een dag echt wel nodig zodat de boom voldoende vocht binnenkrijgt. Gebeurt dit niet, dan kunnen de naalden weer sneller gaan uitvallen.
   
 4. Potkeuze 

  Zorg ervoor dat de stam of kluit van de boom in een ruime pot komt te staan met voldoende ruimte voor aarde eromheen. Ook moet het overtollige water, ideaal gezien weg kunnen lopen in een lekbak.
   
 5. Voeding

  Je kunt je kerstboom uiteraard voeding geven, zodat hij een extra boost krijgt. Zo komt hij zeker de gezellige feestdagen wel door en zal hij langer zijn naalden behouden! De juiste voeding is uiteraard verkrijgbaar bij ons in het tuincentrum.

Wil je meer weten? Bezoek dan Groencentrum Witmarsum in Friesland en onze ervaren medewerkers adviseren je graag!

Naar openingstijden

De feestdagen zijn weer achter de rug, grote kans dat de kerstboom al behoorlijk begint uit te vallen. Tijd om de kerstboom en kerstgroen te recyclen!

Lees meer...

Hier zijn enkele inspirerende ideeën voor groene decoratie die jouw kersttafel omtoveren tot een visueel feest.

Lees meer...

Ontdek de ultieme tips om je kerstboom langdurig mooi te houden en de feestelijke geest levendig te houden.

Lees meer...