Het is tijd om het gazon op te knappen na de winter

Februari en maart zijn belangrijke maanden voor het gazon omdat het de start van het groeiseizoen markeert. Het is tijd om het gazon op te knappen na de winter en het klaar te maken voor de lente en zomer. Hier zijn enkele tips over wat je kunt doen aan het gazon:

Stap 1: verticuteren

Verticuteren is een manier om mos en vilt uit je gazon te verwijderen. Deze laag bestaat uit mossen, dode grassen en ander organisch materiaal wat het gras verstikt. Door te verticuteren geef je het gras meer ademruimte om goed te ontwikkelen. Zo verticuteer je jouw gazon:

  1. Maai je gazon goed kort voordat je gaat verticuteren.
     

  2. Pak de verticuteerhark erbij en sla maximaal 5 millimeter in de grond. Zo verwijder je gemakkelijk het mos en onkruid. Begin eerst in de lengte en verticuteer vervolgens in de breedte.
     

  3. Verwijder al het verticuteerafval zodat je gazon er weer fris en fruitig bijligt.
     

Stap 2: Kale plekken inzaaien

Schrik niet wanneer het gazon er na het verticuteren niet meer zo mooi uitziet. Het gazon bijzaaien is geen overbodige luxe. Zaai kale plekken in met graszaad. Als de temperatuur boven de 10 °C is, zal het ontkiemen en zijn de kale plekken snel weer groen.

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Graszaad-Herstel voor een voller gazon. Dit graszaad kiemt snel en heeft een natuurlijke coating. Zo snoepen de vogels de graszaadjes niet op. Je krijg er snel een groen en weerbaar gazon voor terug.

 

Stap 3: kalken

Tijd om het gazon te kalken. Dit maakt de grond minder zuur waardoor het gras goed groeit en het onkruid en mos veel moeilijker wordt gemaakt. Kalk verlaagt de zuurgraad van de grond, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen. Na het strooien van kalk activeren nuttige micro-organismen het bodemleven en krijg je een diepgroen en mosvrij gazon.

Zo ga je te werk met kalk:

  1. Verwijder alle bladeren en plantresten van het gras.
  2. Verdeel de Kalk in twee gelijke delen. Strooi het eerste deel in de lengte en het tweede deel in de breedte. 

Stap 4: Bemesten

Bemest je gazon in het vroege voorjaar voor de eerste keer en herhaal dit in de zomer en het najaar. Hierdoor krijg je een sterke grasmat met een mooie diepgroene kleur.
De mest kun je prima met de hand strooien of gebruik een strooiwagen als je een groter gazon hebt. Gebruik ongeveer één kilo per tien vierkante meter. Houd daarnaast het weerbericht goed in de gaten. Is je gazon droog tijdens het bemesten en gaat het erna ook niet regenen? Sproei het gazon dan na het bemesten zodat de mest goed op de bodem terecht komt.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Witmarsum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...