Droogbloemen

Bloemen drogen en stylen, zo doe je dat!

Verrassing! Droogbloemen zijn terug van weggeweest en weten wel waarom. De bloemen zijn onderhoudsvriendelijk, lang houdbaar en passen in elk interieur. Maak kennis met het drogen van bloemen en kruiden op een leuke en gemakkelijke manier. Gedroogde bloemen en kruiden zijn mooi ter decoratie en geuren of smaken heerlijk. Het zal je verbazen wat er allemaal te drogen valt en hoe goed de kleuren blijven.


 

1. Droog een compleet bosje bloemen
Wat is er nou mooier aan het bewaren van een bos bloemen met een speciale herinnering, zoals een bruidsboeket of corsage. Bewaar het boeket in zijn geheel door het op de kop in een donkere en droge plek op te hangen. Let op, dat het boeket er niet kan worden aangestoten om uitvallen te voorkomen. Ben je nou ook handig met bloemschikken, dan kan je er ook voor kiezen de bloemen los te halen, ze individueel te drogen aan een droogrekje en daarna weer bij elkaar te binden. Hierdoor blijven ze langer mooi. Spuit het boeket na het drogen in met haarlak om deze nóg langer te bewaren! (Herhaal 2 of 3 keer na het opdrogen van de haarlak). Zet ze daarna mooi weg in een vaas, mand, gieter of stolp.

Tip: Begin maximaal 4 dagen na de trouwdag/plukken met het droogproces.


 

2. Decoratieve of geurende potpourri maken
Droog bloemen eerst aan de lucht door ze op de kop aan een droogrekje te binden of clippen. Pluk de blaadjes van de bloem wanneer deze helemaal gedroogd is. Een mengsel van verschillende bloemkoppen en blaadjes staan mooi ter decoratie in een dubbelzijde glazen lijst; als een staand schilderijtje. Of meng de gedroogde blaadjes in een potje met een fijne etherische geurolie naar keuze. Als de gevulde pot dagelijks even geschud wordt is het zeker nog 6 weken genieten van zelfgemaakte geurende potpourri!


 

3. Droogbloemen inlijsten
Gebruik platgeperste droogbloemen voor boekenlegger, mooie kaarten óf om ze in te lijsten. Pluk bloemen op een warme middag, zodat ze niet meer nat zijn van de dauw of regen en pak de bloemenpers erbij! Stappenplan bloemen persen:

  1. Bereid de bloemenpers voor: Schroef de pers los en haal het bovenste plankje eraf. Leg deze en de vleugelmoeren even apart.

  2. Leg het stuk karton op de onderste plank. Is dit niet de eerste keer dat je de bloemenpers gebruikt? Zorg er dan voor dat het karton schoon is. Wil je de kans verkleinen dat de bloemen bruin worden? Gebruik dan nog een extra (vloei)papier op het karton.

  3. Plaats de bloem(blaadjes) op het karton of vloeipapier. Laat wat ruimte vrij tussen de bloemen zodat ze goed de ruimte hebben om te drogen.

  4. Leg voorzichtig een stuk karton boven op de bloem zonder de compositie te verschuiven. Gebruik je ook vloeipapier, leg deze er dan eerst op.

  5. Plaats het bovenste houten plankje over de schroeven en laat het rustig zakken. Draai dan de schroeven stevig aan en zet de bloemenpers op een droge plek in huis.

  6. Vervang elke paar dagen het karton of vloeipapier.

  7. Na een paar weken zullen de bloemen helemaal droog en plat zijn. Schroef de pers open en haal voorzichtig het papier en/of karton weg. Til de bloemen op met je vingers of een pincet. De gedroogde bloemen(blaadjes) zijn klaar voor gebruik!

Gedroogde bloemen zijn achter glas een mooi kunstwerk en tevens een van de veiligste methodes om gedroogde bloemen en kruiden in te bewaren. Het is handig een tandenstoker of pincet te gebruiken om de bloemen gemakkelijk op de gewenste plek te krijgen. Je kunt ze natuurlijk ook op een witte of gekleurde achtergrond plakken en dan in de lijst plaatsen.

4. Alles staat mooi onder een stolp
Geef gedroogde bloemen een (stofvrij) podium in huis, plaats ze in een stolp! Deze stolp is voorzien van een clip zodat de bloem(en) gemakkelijk bevestigd kunnen worden. Als variatie kan de stolp van een bodembedekker worden voorzien, denk bijvoorbeeld aan een halve bol mos, takjes, Spaanse tillandsia mos, een laagje zand of kiezelsteentjes.

PRODUCTENOVERZICHT

 

 

 

 

 

 

Bijbehorende producten zijn alleen verkrijgbaar in de winkel, niet via onze webshop. Bekijk onze openingstijden! In onze webshop vind je wel een Droogbloemen mengsel; dit kun je zelf zaaien waarna je later jouw eigen droogbloemen kunt maken.

Webshop

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief