Vogels in de tuin

Vogels in de tuin betekent gezelligheid met veel gefladder, gekwetter en gefluit. Ze nemen een verfrissend bad in een regenplas of de vijver, ze gaan op zoek naar eten onder planten en struiken en vinden een beschut plekje om te slapen en een nestje te bouwen. Zou je graag een vogelvriendelijke tuin willen? Bekijk dan onze tips eens!

Een vogelvriendelijke tuin

Welke van de volgende punten kun jij afvinken in je tuin? Hoe meer dat er zijn, hoe beer voor de vogels! 

 • Natuurlijk voedsel
  Tuinen met insecten en fruit hebben een enorme aantrekkingskracht op vogels.
 • Bijvoederen
  Wij hebbenaltijd een ruim aanbod aan vogelvoeding in ons tuincentrum beschikbaar. Let op dat dit past bij het seizoen. Lees hierover hieronder meer.
 • Vers drinkwater
  Regenwater wordt zeker gedronken door vogels, maar water uit de kraan is ook erg lekker!
 • Schuilen
  Heb jij bomen, struiken of hagen in de tuin? Dit zijn de perfecte schuilplekken voor vogels! Struiken met besjes zijn een extra lekkernij voor de vogels.
 • Bouwmaterialen
  Vergeet de planken hout en de heipalen! In het geval van vogels hebben we het over bladeren en takjes. Voor de vogels het ideale bouwmateriaal voor een nestje.
 • Nestkast
  Je kunt de vogels natuurlijk ook een handje helpen door een nestkast op te hangen. Dat vinden ze een heerlijke beschutte schuilplek!
 • Laat dood hout en bladafval liggen
  Bij het bouwen van nestjes komt dit namelijk goed van pas!

Vogels bijvoeren per seizoen

Leven in de tuin is natuurlijk heerlijk! Door vogels bij te voeren en ze zo een handje te helpen, ben je verzekerd van gezelligheid in je tuin. Wist je dat het bijvoeren niet alleen in de winter hoeft en dat dit ook prima in de zomer kan? Let er wel op dat je ze het juiste voer aanbied. 

 • Lente
  De nestjes worden gebouwd en er wordt eten gezocht voor de jongen. Vetbollen en pinda's worden vervangen door meelwormen of fijngestampte eierschalen.
   
 • Zomer
  In deze tijd van het jaar gaan de vogels zelf op zoek naar wormen en andere insecten. Door ervoor te zorgen dat je tuin goed besproeid is en dat er veel bloeiende planten staan, zullen hier meer insecten op afkomen en dus ook meer vogels. 
   
 • Herfst
  Als vogels in de herfst jouw tuin gevonden hebben qua voedsel, dan zullen ze zeker terugkomen in de winter! Als het koud wordt, dan kunnen er weer vetbollen en pindaslingers opgehangen worden!
   
 • Winter
  In de winter is het kous en hebben de vogels extra veel energie nodig om warm te blijven. Vetrijke producten zijn dan favoriet! Denk hierbij aan halve kokosnoten, vetbollen, pindakaas en pindaslingers. Uiteraard kunt u deze bij ons in het tuincentrum vinden!
   
 • Alle seizoenen
  Broodkruimels en fruit zijn producten die het hele jaar door bijgevoerd kunnen worden.

Wilje graag een tuin vol met vogels? Kom dan gerust eens langs bij Groencentrum Witmarsum in Friesland. Wij hebben een groot assortiment aan nestkasten, vogelhuisjes en verschillende soorten bijvoer voor vogels. U bent van harte welkom!