Cyclaam!

Cyclaam!

Cyclamen in huis en tuin

Net als de Sansevieria en de Geranium zijn Cyclamen helemaal terug van weggeweest! Helemaal stijlvol, maar wel met een nostalgisch imago. Door al hun van mooie kleuren zijn ze lekker vrolijk en uitbundig. Binnenshuis én in de tuin zijn ze goed te combineren. Ja, je leest het goed! Cyclamen zijn verkrijgbaar als tuinplant, maar ook als kamerplant of zelfs snijbloem! Bij Groencentrum Witmarsum in Friesland bent u aan het juiste adres voor deze vrolijke vrienden! In een leuke pot fleuren ze iedere ruimte op!

 

Cyclamen in alle soorten en maten

Cyclamen zijn knolgewassen die van nature het beste groeien op een droge bosgrond. In het wild zijn ze te vinden rondom de Middellandse Zee, van Afrika tot het Midden Oosten. Ze hebben een enorme levenslust en kenmerken zich door hun grote groei- en bloeikracht. De prachtige bloemen verschijnen met meerdere tegelijk en verrassen je in talloze kleuren zoals roze, lila, wit, paars en rood. De bladeren zijn minstens zo mooi als de bloemen. Deze hebben een zachte oppervlakte, een bijzondere tekening en een verrassend en paars gekleurde onderkant. Het hele jaar door zijn ze bij ons in Friesland verkrijgbaar, dus ze zijn een ideale plant om aan te schaffen! Wist je dat tuincyclamen bloemstengels krijgen van zo’n 7 tot 15 centimeter hoog? Huiskamercyclamen krijgen nog grotere bloemen dan de tuincyclamen, net zoals snijcyclamen. Die laatste hebben ook langere stengels en ruiken heerlijk.

In de tuin

Bloeiende cyclamen zijn lang te planten in de tuin. De enige regel is dat de grond niet te nat en niet bevroren is. Ze zijn gek op een plek in de schaduw, dus je kunt ze gerust onder een boom of struik zetten. Zolang de grond kalkrijk is en goed water doorlaat zit je goed! In de koude winter is het verstandig om de cyclamen te bedekken met een laag compost of een laag bladaarde (met kalk). De variant die in de zomer bloeit, de Cyclaam Purpurascens of het Alpenviooltje, kan ik het voorjaar geplant worden en de herfstbloeiers mogen in juni en juli de grond in. De winterbloeiers mogen in september geplant worden. De winterharde varianten kunnen ook erg goed in een pot staan op het terras of balkon. Kom gerust even langs om te vragen welke soort voor welke periode het beste geschikt is. 

In de huiskamer

De cyclaam is aantrekkelijk om in huis te halen, door zijn bonte kleuren en hartvormige blad met mooie tekening. Bloeiende plantjes mogen om de twee weken wat mest krijgen om ze in top conditie te houden. Snijbloemen van deze mooie plant houden van schoon water, zoals iedere andere bloem. Ze blijven dan tot wel twee weken goed! Snij ze schuin af en combineer ze met andere bloemen. Ze verspreiden ook nog een heerlijke geur!

Verzorging van de cyclaam als kamerplant

Als kamerplant is de cyclaam geen moeilijke klant. Als je hem een regelmatige slok water geeft in combinatie met een goede standplaats, dan is hij snel tevreden!

  • Cyclamen zijn oorspronkelijk planten die groeien in de schaduw. Een warme plek of in de volle zon is dus geen aanrader.
  • Een plek boven de verwarming is een no go. Cyclamen presteren beter op een plek die iets koeler is ten opzichte van een meer warme plek.
  • Graag meer dan één cyclaam in een grote pot planten? Dat kan, alleen kun je ze beter niet te dicht op elkaar zetten. Lucht tussen de bladeren doet ze goed. 
  • Geef de cyclaam in de zomer dagelijks een scheutje water. In de winter mag dit iets minder. Als de aarde constant wat vochtig blijft, dan is de cyclaam een tevreden plant.
  • Geef altijd direct op de aarde water en nooit op de bladeren of bloemen om schimmel te voorkomen.
  • Het allerbeste om de cyclaam water te geven is door de plastic pot met de cyclaam erin een half uurtje te dompelen in water. Vervolgens mag hij uitlekken en terug de pot in als hij compleet uitgelekt is. 

Ben je op zoek naar de mooiste vrolijke en kleurrijke cyclamen? Kom dan gerust langs in Friesland bij Groencentrum Witmarsum! Ons ervaren personeel staat graag voor je klaar!