Zo overleven planten jouw vakantie!

Zo overleven planten jouw vakantie!

Het is zomer en je wilt er even tussenuit. Of dit nu een paar dagen een stedentrip is, een roadtrip met de camper door Europa of een wekenlange en super-de-luxe all-inclusive vakantie. Je wilt even weg, niet aan werk en de dagelijkse romslomp denken en bijtanken om weer fris verder te gaan. Wat gebeurt er in de tussentijd met je planten? Het zou natuurlijk zonde zijn als je bij terugkomst wordt verrast met een groepje treurig hangende en droge planten die je direct weg kunt kieperen...

Op vakantie

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen, zodat je planten lekker groen en fris blijven tijdens je afwezigheid. Hoe langer je ze alleen laat, hoe moeilijker het voor ze wordt. Je kunt verschillende kanten op, van huisbezoekjes door een bekende tot een mini irrigatiesysteem aanschaffen of er zelf één in elkaar knutselen. Wij zetten de verschillende opties voor je op een rij!


De groene oppas

Heb je iemand gevonden die regelmatig bij je thuis langs wil komen om de post te sorteren en voor de planten te zorgen! Dan ben je goed bezig! Dat is natuurlijk het meest gemakkelijk en deze mensen kunnen snel ingrijpen als een groene vriend wat slap gaat hangen. Denk er wel aan dat ze niet dezelfde relatie hebben opgebouwd met de planten als jij. Het is dus gemakkelijk als je een lijstje voor ze klaarlegt of met post-its in de weer gaat, waarop je precies noteert wie wat nodig heeft. Zo overleven jouw planten jouw vakantie met gemak!

Zelf voorbereiden

Is er niemand die de tijd en groene vingers heeft om bij te springen gedurende jouw vakantie periode? Dan kun je natuurlijk ook zelf enkele voorbereidingen treffen. Voordat je weggaat kun je de planten allemaal bij elkaar zetten. Dit vergroot de luchtvochtigheid waardoor ze langer zonder water kunnen. Zet ze op een lichte plek, maar nooit in de volle zon. Er zijn ook systemen bij ons verkrijgbaar, die je in een pot kunt steken. Zo zijn ze langer voorzien van water, waardoor ze weer even voort kunnen. Kom gerust even langs en onze experts laten je graag de mogelijkheden zien.


Irrigatiesysteem voor je planten

Uiteraard kun je ook zelf aan de slag en een eigen irrigatiesysteem in elkaar zetten met onze tips!

 1. Houdt de wortels nat
  Zet je planten op een schoteltje of bakje met een laagje water erin, zodat de wortels dat kunnen opdrinken wanneer jij weg bent. Hiermee stel je de verdroging langer uit. Belangrijk is wel dat je je planten voor vertrek nog even flink nat maakt. 
 2. Mini irrigatie systeem
  Voorzie je planten allemaal van een eigen irrigatiesysteem. Goede voorbeelden zijn Waterworks en Blumat. Steek het terracotta pijpje diep in de pot (pas op dat je niet te hard duwt, want dan beschadig je de wortels) en vul 'm met water. Omdat het onderste deel van het pijpje niet geglazuurd is, druppelt het water langzaam via het pijpje in de aarde. Zo krijgt jouw plant dus continu water.
 3. Voor grote planten
  Tip: is je plant erg groot of ga je langer dan twee weken op vakantie, dan is de Blumat een betere optie dan de Waterworks. Het terracotta pijpje is namelijk met een slangetje aangesloten op een aparte pot water waardoor het water in het pijpje nooit op kan raken. 
 4. DIY irrigatiesysteem
  Wil je liever niets kopen, dan kun je dit bewateringssyteem ook zelf in elkaar knutselen. Knip een flink stuk van de onderkant van een lege waterfles af. Haal de dop van de fles en maak hier drie kleine gaatjes in. Span een stuk panty over de opening van de fles (dit voorkomt dat de gaatjes vol komen te zitten met aarde). Draai de dop over de panty op de fles en steek de fles ondersteboven diep in de aarde. Giet de fles vol met water; de fles geeft vanaf nu langzaam water aan de aarde. 

Nu kun je met een gerust hart de deur achter je dichttrekken en genieten van een welverdiende vakantie! Geniet ervan en mocht je nog hulp nodig hebben, dan staan we voor je klaar bij Groencentrum Witmarsum!