Nu open van 09:00 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)
  • Groenspecialist
  • ​Compleet dagje groenbeleving
  • ​Scherpe acties

Muggen maken rechtsomkeer met deze groene kanjers!

Muggen maken rechtsomkeer met deze groene kanjers!

Word je ook soms compleet lek geprikt? Sommige mensen hebben het 'geluk' dat de muggen ze altijd weten te vinden, binnen én buiten! Wij hebben in dat geval een handige tip voor je. Om precies te zijn 7 tips, want met de volgende 7 planten denken muggen wel twee keer na of ze in de buurt komen! Kom dus gerust even langs bij ons in Friesland om zonder jeuk de rest van de zomer door te komen.

Deze groene vrienden verjagen de muggen

Hedendaagse muggen hebben een gevoelig neusje, waardoor ze graag wegblijven bij sommige geurplanten. Jammer voor hen, maar perfect voor jou! Als je deze dus bij het terras, op jouw balkon of binnenshuis (in de slaapkamer) plaatst, dan kun je genieten van de heerlijke zomer, zonder jeuk! Dat scheelt nogal wat irritatie en krabben... Wij hebben de 7 planten die muggen verjagen voor jou op een rij gezet. 

1. Kattenkruid

De naam zegt het al: katten zijn gek op kattenkruid! Ze liggen er graag in en het heeft een positieve uitwerking op hun gemoedstoestand. Mocht je dus een kat hebben én tegelijkertijd last van muggen? Dan is kattenkruid een perfecte oplossing. Kat blij en de muggen pakken hun biezen en gaan op zoek naar een ander slachtoffer!

2. Munt

Ben je gek op verse muntthee of gebruik je het in gerechten? Zet dan lekker een grote pot met munt neer! Het gebruik van een pot is verstandig, omdat munt de eigenschap heeft om zijn eigen weg te gaan, waardoor er nog weleens andere planten in verdrukking komen te zitten. Je hebt zo naast een mooie plant ook altijd een verse kop heerlijke muntthee klaarstaan. Nu zijn muggen geen fan van munt, dus zij zullen het voor gezien houden. Daar heb jij dan gelijk geen last meer van!

3. Tomatenplant

Bij het houden van  tomatenplanten krijg je niet alleen heerlijk zoete tomaten uit eigen tuin in de salade of op jouw broodje gezond, maar je jaagt ook in één klap de muggen weg! Wat tomatenblaadjes op tafel doen al wonderen, want de geur kunnen muggen niet uitstaan. Lekker én effectief dus!

4. Afrikaantje

Deze vrolijke en gekleurde vriend vrolijkt iedere tuin en balkon op, maar hij heeft nog een eigenschap waar niet veel mensen vanaf weten. Hij is een grote muggenverjager, dus zet gerust het terras vol, of zet er ééntje op het nachtkastje. Muggen verstoppen zich graag voor deze blije vriend en dat scheelt jou weer krabben...

5. Rozemarijn

Waar de meeste mensen denken aan heerlijke Italiaanse gerechten bij het ruiken van de zoete rozemarijn, hebben muggen een minder positieve associatie hiermee. Zij kunnen de geur niet uitstaan en maken direct rechtsomkeert! Jij blij met de geuren en mooie rozemarijn en je bent tegelijk van die vervelende, prikkende muggen af!

6. Citroenmelisse

Citroen staat wat meer bekend om zijn muggenwerende gave, dus of je nu kiest voor citroenmelisse, een citroengeranium of citroengras, het effect blijft hetzelfde. Muggen blijven liever ver uit de buurt en jij hebt de frisse geur om je heen die u beschermt tegen deze prikkende beestjes. Let op, bijen zijn daarentegen wel gek op citroen, dus er zullen wat meer bijen te vinden zijn. Alleen zijn deze niet zo prik-graag. 

7. Lavendel

Die prachtige lavendel geurt zo heerlijk en roept een echt vakantie gevoel op. Doe je ogen dicht en je waant je in Zuid-Spanje of Italië. Terwijl je geniet zoekt de mug zijn heil ergens anders. Hij is geen fan van deze geur en zal het hazenpad kiezen! 

Extra tips tegen muggen

  • Heb je een vijver in de tuin? Ga dan niet te dichtbij zitten. Muggen zijn vaak te vinden boven stilstaand water, dus blijf daar uit de buurt. 
  • Lege potten of schalen die zijn volgelopen met regen of sproeiwater kun je ook het beste legen. Stilstaand water heeft een enorme aantrekkingkracht op muggen.
  • Uiteraard zijn er bij ons in het tuincentrum ook kaarsen en andere oplossingen te vinden.

Kom gerust eens bij ons langs om te kijken naar muggen werende planten of andere oplossingen! Wij helpen je graag. Je bent van harte welkom bij Groencentrum Witmarsum in Friesland!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Witmarsum geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...

Iedereen weet: een weelderige tuin vol groei en bloei begint bij een gezonde bodem. Maar wat maakt een bodem écht gezond? Naast de juiste voedingsstoffen spelen ook bodemwezens een cruciale rol.

Lees meer...

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...