Je tuin tijdens de vakantie

Je tuin tijdens de vakantie

Vakantie vergt de nodige voorbereiding. Naast tassen inpakken, het kopen van de laatste zonnebrand en wat leesvoer, wil iedereen ook vaak dat het thuis aan kant is. Misschien heb je iemand geregeld die de planten binnen water geeft tijdens je vakantie, maar vergeet ook de tuin niet! Als de tuin er treurig bij staat bij terugkomst, dan is dat zonde!

De juiste voorbereiding

Als de juiste voorbereidingen getroffen worden, dan kan de tuin prima een weekje zonder je. Of het moet natuurlijk erg warm zijn, dan is een week zonder extra water ook te lang. Wellicht kunt u iemand vragen om te tuin water te geven en anders hebben wij nog wel enkele goede tips voor je.

Vijand nummer 1: droogte

Droogte is de grootste boosdoener tijdens de zomervakantie. Dit heeft effect op je planten, de grasmat, de moestuin en ga zo maar door. Ideaal gezien komt er tweemaal per week iemand langs om de tuin te voorzien van een goede plas water. Zeker in warme periodes, die we ook regelmatig in Nederland hebben. Als dit geen optie is, dan zou je kunnen denken aan een automatische besproeiingssysteem. Er zijn diverse besproeiingscomputers bij ons in het tuincentrum en online beschikbaar, waarmee je van tevoren kunt inplannen wanneer de tuin besproeid wordt. Vaak besparen deze systemen nog water ook! Kom gerust eens bij ons langs om te kijken naar de verschillende mogelijkheden.

Potten en bloembakken met planten

Deze hebben ook water nodig en zijn extra gevoelig voor uitdroging. Dit komt omdat ze een beperkte hoeveelheid aarde hebben om vocht uit te onttrekken. In de volle grond van de tuin is er natuurlijk meer kans op vocht. Je kunt deze planten dus tijdelijk in de tuin planten, maar er zijn meerdere mogelijkheden. Zet de potplanten bij elkaar op een plek in de schaduw. Zo droogte de aarde minder snel uit. Een plastic zak rondom de plant binden kan ook helpen bij het vasthouden van extra vocht. Je kunt de planten een flinke plens geven voordat je vertrekt, maar de potten kun je ook in een teiltje met water zetten. Dit zal uiteindelijk wel verdampen, maar dit vertraagt het proces in ieder geval! Ook kun je de planten voorbereiden door ze in de weken voor de vakantie eens per week flink water te geven. Hierdoor worden de wortels langer en kunnen de planten zich straks beter redden. Handig toch?

De grasmat

Tijdens de zomer zou je normaal gezien iedere week het gras 1 tot 2 keer maaien. Dit gaat natuurlijk niet lukken tijdens de vakantie en dit wilt u ook niet aan een ander vragen. Daarom is het verstandig om voordat je weggaat het gras iets korter te maaien dan normaal. Let wel op dat je het niet te kort maait, want dan kan het gras verschroeien. Twee derde deel van de totale lengte moet behouden blijven. Vergeet niet dat na de vakantie de eerste maaibeurt wat moeizamer zal gaan, omdat lang gras wat stugger maait. 

Onderhoud van de tuin

Je kunt het bloeiproces van bloemen en planten verlengen door vlak voor vertrek nog even de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dan kan het zomaar gebeuren dat bij thuiskomt alles nog vol in bloei staat! Een mooie verrassing. In het ergste geval, als je dit niet van tevoren goed bijhoudt, zullen de bloemen voor de rest van het seizoen uitgebloeid blijven. Voor heesters en hagen is dit hetzelfde geval, als deze niet tijdig gesnoeid worden.

Ook is het handig om het onkruid nog te verwijderen voor vertrek. Zo zal het niet overwoekeren én blijft er meer vocht in de grond over voor de groene vrienden die het écht nodig hebben.

Je moestuin

Groente, fruit en kruiden houden geen rekening met jouw vakantie en groeien vrolijk door! Helaas zal er wellicht wat groente en fruit verloren gaan door de vakantie. Misschien is er wel een slechtoffer die de moestuin wil bijhouden in ruil voor wat verse courgettes, mooie radijsjes of andere groente uit de moestuin! Je kunt het beste alles wat bijna rijp is verwijderen, om rotten te voorkomen. Rottende groente trekt schimmels, ongedierte en ziektes aan, waar je helemaal niet op zit te wachten. Een tip voor de moestuin, die je ook voor de rest van de tuin kunt toepassen:

Tip: Bewaar enkele oude plastic flessen en vul deze met water. Zet deze op zijn kop met de hals in de grond. Zo krijgen de planten die het nodig hebben wat extra water. 

Tuinsets

Neem het zekere voor het onzekere en berg de parasol, barbecue en eventueel tuinmeubelen veilig binnen op. Je wilt niet dat er opeens een storm is en jouw meubelen schade aanrichten bij jezelf of een ander. 

Zou je graag extra tips over bepaalde producten of de verzorging van uw tuin willen? Dan ben je bij ons van harte welkom! Groencentrum Witmarsum staat voor u klaar!