Tips voor klimfruit

Tips voor klimfruit

Wat is de lente toch een mooi seizoen. Alles in de tuin begint weer te groeien en bloeien en we besteden meer en meer tijd om het huis in onze tuin. Zo staan veel bloemen en struiken al mooi in bloei en is het klimfruit in al aardig op weg om je binnenkort van veel lekkers te voorzien!

Tips voor klimfruit | Groencentrum Witmarsum

Voordelen van klimfruit in de tuin

Je kunt je fruit natuurlijk bij de boer, de groenteman of de supermarkt halen, maar zomerfruit uit eigen tuin is natuurlijk het allerleukste! Je verzorgt het en ziet het groeien, met een heerlijke volle fruitschaal als resultaat! De smaak is heerlijk én je hebt zelf invloed op de rijpheid van het fruit. Klimfruit is de ideale kameraad in de tuin.

  • Ze zorgen voor een mooie groene verschijning
  • Ze bloeien hun prachtige bloesem in de voorzomer
  • Ze geven jou uiteindelijk heerlijk fruit 
  • Ze zijn tevreden met weinig ruimte
  • Gemakkelijk in onderhoud

Een muur, schutting, rek, balkon of pergola? Geen probleem, want ze groeien met het grootste gemak omhoog en laten zich leiden. Ze klampen zich vast aan wat ze tegen komen! Wist je dat het grote deel van de soorten klimfruit zichzelf bestuift? Zo zorgen ze zelf voor hun eigen vruchten! Easy peasy... Bij Groencentrum Witmarsum vind je vele fruitplanten!

Tips voor klimfruit | Groencentrum Witmarsum

Klimfruit verzorgen

  • Standplaats:

Klimfruit heeft het liefste een zonnige plek in jouw tuin. Of ze nu in bakken staan of in de volle grond geplant worden, dat is ze om het even. De meeste klimplanten met fruit staan het liefst in een humusrijke en lichtzure grond. De druif is daarentegen een uitzondering met zijn voorkeur voor een kalkhoudende bodem. Het zijn tenslotte klimmers, dus denk aam een rek, frame of pergola, waaraan ze zich kunnen vasthouden en verder groeien.

  • Planten:

Ga je de klimplanten in de grond of in potten zetten, dan kun je gebruik maken van speciale grond, die een luchtige structuur meegeeft en boordevol zit met hoogwaardige grondstoffen. Hiermee geef je je klimfruit de beste start! Vraag ons gerust om advies tijdens uw bezoek aan ons tuincentrum!

  • Water geven: 

Om het fruit goed te laten groeien heeft klimfruit veel water nodig. Zorg ervoor dat de kluit nat blijft. Op warme dagen mogen ze best dagelijks een scheut water. Doe dit het liefste als de zon al vertrokken is.

  • Voeding:

In het groeiseizoen hebben de planten elke twee weken plantenvoeding nodig. Dit seizoen loopt van februari tot en met april en van juli tot en met augustus. Naast het bevorderen van de groei van de vruchten is voeding ook goed om de weerstand van de plant te vergroten en wordt de kans op ongedierte kleiner. 

  • Snoeien: 

Moet er gesnoeid worden? Dan is het vroege voorjaar of de late winter het beste moment hiervoor. 

Tips voor klimfruit | Groencentrum Witmarsum

Klimfruit kopen

Wil je klimfruit gaan aanschaffen? Let dan even goed op de onderstaande punten, zodat je kwalitatief goede en sterke planten in de tuin hebt staan. Als je bij ons in Groencentrum Witmarsum komt shoppen, dan hebben wij mooie klimfruit planten voor je klaarstaan en helpen wij je graag een handje in het geval van vragen en andere tips.

  • In de maand juni hoort klimfruit al aardig volgroeid te zijn. De plant heeft dan al veel bladeren en bloesem of zelfs fruit!
  • Zorg ervoor dat de verhouding tussen de plant en de pot goed is en of er voldoende steun is voor de plant om te kunnen groeien. Steunmateriaal mag aardig hoog zijn, dus verkijk je hier niet op. 
  • Ongedierte check! Rupsen, luis, meeldauw en slakken zijn dol op klimfruit. Bij de aankoop even goed checken of er niet hier of daar een beestje verstopt zit voorkomt later een hoop ellende. 

Tips voor klimfruit | Groencentrum Witmarsum

Een haag van kleinfruit!

Heb je een lege schutting over of een plek die wel wat begroeiing kan gebruiken? Dan kun je natuurlijk kiezen voor een klimop, maar ook voor klimfruit! Kleinfruit zijn vruchten als bessen, bramen, frambozen, kiwi's en druiven. De ene is nog lekkerder dan de ander! Wil jij ook thuis een stukje kleinfruit haag maken? Start dan met een stuk gaas of plaats palen met draden ertussen. Dit is de basis waaraan het fruit zich kan leiden. Ben je op zoek naar een stukje met lekker fruit, wat weinig onderhoud kost en goed resistent zijn tegen ziektes? Kies dan voor frambozen, bramen, kiwibessen, kiwi's en vergeet de druiven niet. Zelfs rode bessen en kruisbessen zijn geschikt, maar zou je wel even iets meer moeten geleiden. Er kan ontzettend veel fruit van zo'n haag afkomen en het is natuurlijk de dagen aftellen totdat u kunt gaan plukken!

Tips voor klimfruit | Groencentrum Witmarsum

Klimfruit aanschaffen

Ben je erover uit? Gaat er heerlijk klimfruit in jouw tuin komen? Kom dan gerust eens langs bij ons in Witmarsum. Ons personeel adviseert je graag over het aantal planten op een bepaalde afstand, de verzorging, de juiste grond en voeding. Je bent van harte welkom in Groencentrum Witmarsum!

Bezoek ons tuincentrum!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Witmarsum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...