Tips voor de watervriendelijke tuin!

Tips voor de watervriendelijke tuin!

Voordelen van een watervriendelijke tuin

Wat is het belang eigenlijk van een watervriendelijke tuin? De tuinenbezitters kunnen een grote rol spelen bij wateroverlast, door onze tuin watervriendelijk in te richten. Als onze tuinen grotere hoeveelheden water kunnen verwerken, dan betekent dit verlichting voor de riolering.

Minder wateroverlast door tuinen

Onze riolen zijn gemaakt om 30 mm water per uur af te voeren, wat hezelfde is als 3 emmers per m2. Hieronder valt het regenwater uit de goten en het vuile water uit onze huis. Inmiddels moeten we rekening houden met het dubbele of meer wat ieder uur afgevoerd moet kunnen worden. Dat wil zeggen in plaats van 3 emmers op de m2 ineens 6 of zelfs 16 op een dag. Het riool kan dat vaak niet aan en dit aanpassen is veel te kostbaar. Gelukkig kan regenwater ook op andere manieren worden opgevangen bijvoorbeeld op straten, in parken én natuurlijk in de tuinen.

Hoe groener hoe beter!

In de steden is meer dan 50% van de ruimte privé (bijvoorbeeld gebouwen en tuinen). Tuinbezitters zijn dan ook noodzakelijk bij het voorkomen van wateroverlast en hittestress. Zij kunnen er deels voor zorgen dat het regenwater zo min mogelijk in het riool terecht komt. Dit kunnen ze dien door bijvoorbeeld het opvangen of bufferen van regenwater in gras of beplanting, in vijvers, gootjes, waterschalen, regentonnen of door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen. Alles om het riool minder te belasten. Daarnaast bieden bomen schaduw, verkoeling en nemen ze veel water op. Pergola’s en gevelgroen hebben hetzelfde effect. Hoe meer groen in de tuin hoe beter. Het liefst zelfs 60% groen en maximaal 40% verharding. Zeg nu zelf: meer groen is geen straf!

19 tips voor een watervriendelijke tuin

Benieuwd wat jij met je tuin kunt betekenen? Vaak is er niet meer nodig dan wat simpele aanpassingen. Wij delen onze tips graag met jullie!

1. Plaats een regenton
Regenwater kun je met een ton gemakkelijk opvangen en later gebruiken om de planten water te geven. Een win-win situatie natuurlijk!

2. Bodem verbeteren

Dit biedt niet alleen een perfecte basis voor gezonde planten, maar ook een betere drainage van de tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra voeding. Kom gerust bij ons langs in het groencentrum voor extra tips.

3. Makkelijke planten voor schaduwrijke tuinen 

Deze overleven in de schaduw en zijn niet gevoelig voor ziekten. Planten nemen vocht op uit de grond, wat natuurlijk goed uitkomt bij een grote regenbui!

4. Makkelijke planten voor natte tuinen

Deze kunnen tegen natte voeten en dus tegen regen die de aarde langer vochtig houdt.

5. Makkelijke planten voor zonnige tuinen 

Deze verdragen veel zon en zijn niet gevoelig voor ziekten.

6. Makkelijke planten voor droge tuinen

Deze kunnen lang zonder water en zijn eenvoudig te verzorgen.

7. Leg een gazon aan

Laat regenwater met gemak wegzakken in de grond. Het is een fijne plek om te zonnen of voor kinderen om op te spelen. Ook vogels vinden er voedsel, dus er komt direct meer leven in de tuin.

8. Plaats groene hagen 

Dit is een mooie, betaalbare en onderhoudsvriendelijke oplossing om de tuin af te scheiden. Ook neemt een haag goed water op uit de grond.

9. Plant een boom

Onder een boom zit je lekker koel en een boom trekt ook vogels aan. Hun diepe wortels onttrekken water uit de aarde en groeien hierdoor lekker door.

10. Vergroen je balkon

 Gebruik klimplanten om de wanden groen te maken. Ook kunt u groenten en kruiden kweken, zelfs met weinig ruimte heeft dit een groots effect. 

11. Maak een geveltuintje

Een paar tegels eruit en bijvoorbeeld een klimplant erin maakt het aanzicht van jouw huis aangenaam én groen! 

12. Gebruik waterdoorlatende bestrating

Dit is ideaal voor het terras, de tuinpaden en de oprit.

13. Leg een gootje aan

Regenwater wordt afgevoerd en het geeft de tuin een speels effect.

14. Leg een regenwatervijver aan 

Een sfeervolle waterbuffer is tegelijkertijd een fijne plek voor verschillende soorten dieren en planten. Breng leven in je tuin!

15. Creëer hoogteverschillen in de tuin 

Zo kan water tijdelijk worden opgeslagen in de lagergelegen delen van de tuin, zodat bijvoorbeeld het terras droog blijft.

16. Plaats een groen dak

Dit houdt het regenwater vast, is een goede isolatie en een bron voor leven op het dak.

17. Maak een groene gevel 

Dit vertraagt de afvoer van regenwater naar het riool en biedt een schuilplaats, broedplaats en voedsel voor dieren.

18. Leg een moestuintje aan 

Hartstikke lekker en leuk om met kinderen mee bezig te zijn. Hoe meer aarde en groen in de tuin of op het terras, hoe beter!

19. Zorg voor een plek voor vogels, bijen en vlinders

Groen betekent leven in de tuin!

De tuin watervriendelijk maken

Ben je op zoek naar een regenton, planten voor een specifieke standplaats, of wil je misschien een haag of een boom plaatsen? Kom dan gerust eens bij ons langs in Friesland. Wij helpen je graag bij Groencentrum Witmarsum!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit: capuchon op, regenlaarzen aan en het bos of park in, waar het heerlijk geurt en de mooiste herfstkleuren en paddenstoelen te zien zijn.

Lees meer...