Planten van buitenplanten

Planten van buitenplanten

Groen en de buitenruimte zijn eigenlijk één. Of je nu een tuin hebt van formaatje voetbalveld of juist een balkon met gezellige bakken. Buitenplanten brengen extra sfeer met hun vrolijke kleuren en heerlijke geuren. Het is bewezen: groen om ons heen brengt ontspanning. Planten, struiken en bomen hebben een rustgevende impact op ons. Daarom delen we graag onze tips met jou om de buitenplanten zo goed mogelijk te planten. Hoe langer je hier plezier van hebt, hoe beter!

De voorbereiding

He je al nagedacht over de planten die je graag zou willen hebben? Weet je ook wat de beste standplaats is voor deze planten en heb je ook gedacht aan het bloeiseizoen? Gelukkig hebben onze experts hier voldoende ervaring mee, dus kom gerust langs en dan adviseren ze je graag! Denk in ieder geval aan de volgende zaken:

  • Bloeiseizoen
  • Moment om te planten > éénjarige bloeiers mogen na half mei weer de grond in!
  • Standplaats > zon, schaduw, of half schaduw
  • Grondsoort 

In de volle grond planten

Heb je een tuin in je bezit? Dan mogen de buitenplanten natuurlijk in de volle grond gezet worden. Hun wortels kunnen zo de vrije gang gaan. Wij hebben een handig stappenplan voor je opgesteld!

1. Graaf een ruim gat waar de kluit goed in past.
2. Voeg wat compost in het gat toe, wat zorgt voor een goede start.
3. Vergeet de wortels van de nieuwe plant niet los te woelen met de vingers voordat je hem in het gat zet.
4. Vul vervolgens het gat goed bij met aarde en geef de plant als hij er halverwege in staat een plons water, totdat er geen bellen meer opborrelen.
5. Vul het gat op en duw de aarde aan.

Nu bent u klaar om van de nieuwe planten te genieten! Vergeet ze uiteraard niet regelmatig water te geven als de grond droog is én verwijder eventuele dode bladeren en bloemen.

In potten planten

Heb je een gezellig terras of balkon, dan kleed je deze natuurlijk graag aan met mooie potten met buitenplanten erin. Wordt het terras die de hele zomer in bloei staat of zullen de planten om de beurt in bloei staan? Let op dat planten in potten sneller zullen uitdrogen door de zon en de wind, in vergelijking tot planten die in de volle grond staan. Vergeet dus niet om regelmatig langs te lopen met een volle gieter met water! Ook hebben onze experts nog enkele tips voor jullie:

1. Terracotta potten houden vocht beter vast ten opzichte van plastic exemplaren.
2. Een plantenpot mag ruim zijn, zodat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien.
3. Als er nog kans is op nachtvorst (meestal tot half mei), mogen sommige planten ingepakt worden. Vraag gerust even bij onze medewerkers na voor welke planten dit verstandig is.

Voor een ruim assortiment aan buitenplanten ben je in Friesland bij Groencentrum Witmarsum aan het juiste adres! Onze experts helpen je graag in je keuze, mocht je er niet uitkomen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Witmarsum geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...