Agapanthus

Agapanthus

Een zomer lang bloemen op het terras

Elegante stelen, lange groene bladeren en statige blauwe of witte bloemen die uit een heleboel kleine kelken bestaan: de Agapanthus, ook wel bekend als Afrikaanse lelie, is een echt spektakelstuk op het terras. Met aan de onderkant veel groen, in het midden de gladde stelen en bloemen die op bloeiend vuurwerk lijken als kroon zijn mooie lijnen op het terras te creëren. De Agapanthus is makkelijk in de verzorging en mooi om te zien, met een rijke bloei van het begin van de zomer tot het begin van de herfst. Goed om te weten: de Agapanthus bloeit elk jaar met méér bloemen.   

 

Keuze assortiment

De meest voorkomende Agapanthus is afgeleid van de A. africanus, met blauwe en witte bloemen. Van beide komen verschillende cultivars voor die verschillen in plantvorm, steellengte, blad- en bloemvorm en bloeitijd. Er zijn bladhoudende en bladverliezende soorten van de Agapanthus. Door veredeling zijn cultivars ontstaan die mooi compact blijven en daardoor zeer geschikt zijn voor op het terras.

Agapanthus trivia 

 • De Agapanthus staat symbool voor de liefde. De naam is afkomstig van het Griekse 'agape' (liefde) en 'anthos' (bloem)
 • De plant is al heel oud; gedroogde wortels werden door vrouwen van Afrikaanse oervolken als amulet gedragen om gezonde baby's te krijgen. 
 • Om het huis en in de tuin staat de Agapanthus symbool voor een gelukkig thuis. 

Herkomst 

De Agapanthus komt uit zuidelijk Afrika en is inheems in landen als Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland en Mozambique. Op natuurlijke wijze zijn de zaadjes van de plant wereldwijd verwaaid en gezaaid,  zodat ze nu ook in het wild voorkomen in Australië, Mexico en Europa. 

Kies de juiste plant uit 

 • Hoe groter de potmaat,  hoe ouder en rijker bloeiend de Agapathusplant is.  
 • ​De compactheid van de planten kan onderling erg verschillen. Een gezonde Agapanthus heeft lange stelen, blad aan de voet en bloemknoppen bovenin. 
 • De Agapanthus moeten vrij zijn van ziekten en plagen, let vooral op geel blad, dat is een teken van een te natte kluit.

 

Verzorgingstips Agapanthus 

 • De Agapanthus staat graag zonnig en beschut in een mengsel van potgrond en zand.
 • ​Plaats de Agapanthus in een ruime pot met een drainagegat.
 • Zorg zeker in het groeiseizoen altijd voor een iets vochtige kluit.   
 • Elke maand een beetje plantenvoeding helpt de groei en bloei
 • De Agapanthus is niet helemaal winterhard en overwintert als het kouder wordt dan een paar graden onder nul het best in een koele schuur of kelder. 

inspiratie: mooiwatplantendoen.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bollentijd

Het is herfst en de meeste mensen zien op tegen de donkere wintermaanden. Beleef alvast de nodig voorpret door voorjaarsbollen te planten, of ‘poten’ zoals dat in vaktaal heet. Narcissen, krokussen en tulpen kennen we allemaal.

Lees meer...
Hoe verzorg je een Calathea?

Ontdek ons aanbod Calathea's die verkrijgbaar zijn in velen soorten en maten. Het is een echte tropische plant met prachtige bladeren waarop tekeningen te zien zijn, van roze strepen tot aan de groene lijnen. Laten we maar gelijk eerlijk zijn: deze kamerplant is niet de meest makkelijke plant voor in huis en om die reden delen we graag wat verzorgingstips voor de Calathea met jullie. 

Lees meer...
Top 5 grote kamerplanten

Grote kamerplanten zijn helemaal hip & trendy en krijgen alle aandacht in een woonkamer. Ze zijn prachtig om te zien, maar hebben ook nog eens een belangrijke functie: ze verbeteren de luchtkwaliteit en regelen de luchtvochtigheid in huis. De Urban Jungle is nog steeds helemaal hip en de wisseling tussen grote en kleine kamerplanten mag dan ook zeker niet ontbreken. Er zi...

Lees meer...
De beste luchtzuiverende kamerplanten

Luchtzuiverende kamerplanten zijn ideaal voor bijvoorbeeld op kantoor, maar wat zijn luchtzuiverende planten nu precies? Sommige kamerplanten dienen enkel als decoratie, maar veel planten hebben ook een luchtzuiverende werking. Hierdoor wordt jouw huis schoner én frisser. We noemen ze ook wel onze natuurlijke luchtverfrissers, wat ze ideaal maakt voor op kantoor maar ze staan ook heel leuk in de slaapkamer of woonkamer. Er is een enorm aanbod...

Lees meer...