Agapanthus

Agapanthus

Een zomer lang bloemen op het terras

Elegante stelen, lange groene bladeren en statige blauwe of witte bloemen die uit een heleboel kleine kelken bestaan: de Agapanthus, ook wel bekend als Afrikaanse lelie, is een echt spektakelstuk op het terras. Met aan de onderkant veel groen, in het midden de gladde stelen en bloemen die op bloeiend vuurwerk lijken als kroon zijn mooie lijnen op het terras te creëren. De Agapanthus is makkelijk in de verzorging en mooi om te zien, met een rijke bloei van het begin van de zomer tot het begin van de herfst. Goed om te weten: de Agapanthus bloeit elk jaar met méér bloemen.   

 

Keuze assortiment

De meest voorkomende Agapanthus is afgeleid van de A. africanus, met blauwe en witte bloemen. Van beide komen verschillende cultivars voor die verschillen in plantvorm, steellengte, blad- en bloemvorm en bloeitijd. Er zijn bladhoudende en bladverliezende soorten van de Agapanthus. Door veredeling zijn cultivars ontstaan die mooi compact blijven en daardoor zeer geschikt zijn voor op het terras.

Agapanthus trivia 

 • De Agapanthus staat symbool voor de liefde. De naam is afkomstig van het Griekse 'agape' (liefde) en 'anthos' (bloem)
 • De plant is al heel oud; gedroogde wortels werden door vrouwen van Afrikaanse oervolken als amulet gedragen om gezonde baby's te krijgen. 
 • Om het huis en in de tuin staat de Agapanthus symbool voor een gelukkig thuis. 

Herkomst 

De Agapanthus komt uit zuidelijk Afrika en is inheems in landen als Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland en Mozambique. Op natuurlijke wijze zijn de zaadjes van de plant wereldwijd verwaaid en gezaaid,  zodat ze nu ook in het wild voorkomen in Australië, Mexico en Europa. 

Kies de juiste plant uit 

 • Hoe groter de potmaat,  hoe ouder en rijker bloeiend de Agapathusplant is.  
 • ​De compactheid van de planten kan onderling erg verschillen. Een gezonde Agapanthus heeft lange stelen, blad aan de voet en bloemknoppen bovenin. 
 • De Agapanthus moeten vrij zijn van ziekten en plagen, let vooral op geel blad, dat is een teken van een te natte kluit.

 

Verzorgingstips Agapanthus 

 • De Agapanthus staat graag zonnig en beschut in een mengsel van potgrond en zand.
 • ​Plaats de Agapanthus in een ruime pot met een drainagegat.
 • Zorg zeker in het groeiseizoen altijd voor een iets vochtige kluit.   
 • Elke maand een beetje plantenvoeding helpt de groei en bloei
 • De Agapanthus is niet helemaal winterhard en overwintert als het kouder wordt dan een paar graden onder nul het best in een koele schuur of kelder. 

inspiratie: mooiwatplantendoen.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vakantie met de kinderen in eigen tuin

Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten, de bijen zoemen en de bloemen bloeien. Veel mensen blijven dit jaar thuis vanwege bekende redenen, maar het is helemaal geen ramp om vakantie in eigen land te vieren.

Lees meer...
Lavendel: tuinplant van dit moment

Wie houdt er nu niet van lavendel? Het heerlijk geurende kruid bezorgt je meteen een vakantiegevoel, want het doet denken aan zonnige mediterrane landen, zoals Frankrijk.

Lees meer...
15 tuintips juli

Juli is doorgaans een warme, zonnige maand. Maak er een ontspannen vakantie in eigen tuin of op je balkon van. Vergeet niet je planten water te geven, steek de barbecue aan en af en toe je handen uit de mouwen voor een klusje in je tuin, op je balkon of (dak)terras.

Lees meer...
Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling.

Lees meer...