Hortensia: 9 tips

Hortensia: 9 tips

De Hortensia is de ideale plant voor in de tuin! Op droge dagen moet je hem wat extra in de gaten houden, omdat hij voldoende water moet krijgen, maar verder is het een gemakkelijke klant in de tuin. Vind je die prachtige grote bloemen in diverse kleuren ook niet prachtig om naar te kijken? Ze zijn nog winterhard ook!

Tips voor je hortensia!

Hopelijk word je net zo blij van de prachtige Hortensia's als wij en daarom hebben wij negen tips voor Hortensia's voor jou op een rij gezet!

1. Hoogte van je Hortensia

De kleur van de bloemen is natuurlijk iets waar je het eerste op let, maar vergeet ook de hoogte van de plant niet. Ze starten vanaf ongeveer vanaf 40 cm hoogte en we hebben ze tot maximaal 250 cm hoogte. In de voortuin is een lagere variant een logische keuze, want hier kun je natuurlijk overheen kijken.

2. Standplaats van Hortensia's

Hortensia's hoeven elukkig niet in de schaduw te staan. Ze doen het prima in de volle zon, zolang de bodem maar vochtig genoeg is.

3. Planten van Hortensia's

Wil je de plant een extra boost geven tijdens het planten? Vul dan het gegraven gat met speciale Hortensiagrond en geef het gedurende een maand een paar keer per week flink water. Om het water niet te laten wegstromen kun je eventueel een dammetje maken.

4. Drogen van Hortensia's

Bolhortensia's zijn de perfecte planten om te drogen! Als de bloemen beginnen te verkleuren en gaan aanvoelen als papier, dan is het moment aangebroken om de bloemen eruit te knippen! Hang de bloemen in een droge en donkere ruimte op hun kop. Een andere optie is om de bloemen in een vaas zetten met een klein laagje water wat je niet meer bijvult. 

5. Hortensia's die extra lang bloeien

Bent je gek op Hortensia's die lang bloeien? Er zijn soorten die bloeien van vroeg in het voorjaar tot diep in het najaar. Deze soort is bijvoorbeeld 'Forever & Ever'. 

6.  Snoeien van Hortensia's in het voorjaar

  • Boerenhortensia of Bolhortensia: in maart of april kunnen de oude bollen boven de nieuwe knoppen afgeknipt worden. 
  • Pluimhortensia, Hydrangea paniculata en Hydrangea arborescens: bloemknoppen die gevormd worden op nieuw en éénjarig hout mogen in het eerste deel van april afgeknipt worden. Op deze manier bloeien en groeien de jonge takken nog beter! 

7. Oude Hortensia's een boost geven

Heb je een oude Hortensia staan in de tuin die wel een oppepper kan gebruiken? Na de bloei kun je eenderde van de oude takken tot de grond toe weghalen. Oude takken zijn herkenbaar doordat ze uitsteken en overhangen. Voor je het weet is jouw Hortensia weer fris als een hoentje!

8. Blauwe kleur van Hortensia's

Als de PH-waarde in de grond wat laag is verliezen blauwe Hortensia's hun intense kleur. Deze mooie kleur kun je terug krijgen door tussen juli en september met Hortensia blauwmaker te strooien.

9. Verschillende soorten Hortensia's

  • De Bol- of Boerenhortensia groeit goed in vochtige grond. Hij doet het zowel in de (half)schaduw als in de zon, mist de grond constant enigszins vochtig is.
  • De Pluimhortensia staat graag op een zonnige, droge plaats. Aan het einde van de bloeiperiode komt er over de bloemen een roze tot rozerode zweem.
  • De bekende Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ met enorme bollen witgroene, witte bloemenheeft het liefst een zonnige plaats, in droge, goed afwaterende grond. Hydrangea arborescens ‘White Dome’ is een minder bekend, maar mooi alternatief voor de ‘Annabelle’.

Ben je op zoek naar prachtige Hortensia's voor in jouw tuin, speciale potgrond of voeding? Kom dan gerust eens langs in Friesland bij Groencentrum Witmarsum! Onze experts staan altijd voor je klaar! Uiteraard kun je bij ons ook terecht voor speciale voeding en blauwmaker. Je bent van harte welkom! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit: capuchon op, regenlaarzen aan en het bos of park in, waar het heerlijk geurt en de mooiste herfstkleuren en paddenstoelen te zien zijn.

Lees meer...