Hortensia: 9 tips

Hortensia: 9 tips

De Hortensia is de ideale plant voor in de tuin! Op droge dagen moet je hem wat extra in de gaten houden, omdat hij voldoende water moet krijgen, maar verder is het een gemakkelijke klant in de tuin. Vind je die prachtige grote bloemen in diverse kleuren ook niet prachtig om naar te kijken? Ze zijn nog winterhard ook!

Tips voor je hortensia!

Hopelijk word je net zo blij van de prachtige Hortensia's als wij en daarom hebben wij negen tips voor Hortensia's voor jou op een rij gezet!

1. Hoogte van je Hortensia

De kleur van de bloemen is natuurlijk iets waar je het eerste op let, maar vergeet ook de hoogte van de plant niet. Ze starten vanaf ongeveer vanaf 40 cm hoogte en we hebben ze tot maximaal 250 cm hoogte. In de voortuin is een lagere variant een logische keuze, want hier kun je natuurlijk overheen kijken.

2. Standplaats van Hortensia's

Hortensia's hoeven elukkig niet in de schaduw te staan. Ze doen het prima in de volle zon, zolang de bodem maar vochtig genoeg is.

3. Planten van Hortensia's

Wil je de plant een extra boost geven tijdens het planten? Vul dan het gegraven gat met speciale Hortensiagrond en geef het gedurende een maand een paar keer per week flink water. Om het water niet te laten wegstromen kun je eventueel een dammetje maken.

4. Drogen van Hortensia's

Bolhortensia's zijn de perfecte planten om te drogen! Als de bloemen beginnen te verkleuren en gaan aanvoelen als papier, dan is het moment aangebroken om de bloemen eruit te knippen! Hang de bloemen in een droge en donkere ruimte op hun kop. Een andere optie is om de bloemen in een vaas zetten met een klein laagje water wat je niet meer bijvult. 

5. Hortensia's die extra lang bloeien

Bent je gek op Hortensia's die lang bloeien? Er zijn soorten die bloeien van vroeg in het voorjaar tot diep in het najaar. Deze soort is bijvoorbeeld 'Forever & Ever'. 

6.  Snoeien van Hortensia's in het voorjaar

  • Boerenhortensia of Bolhortensia: in maart of april kunnen de oude bollen boven de nieuwe knoppen afgeknipt worden. 
  • Pluimhortensia, Hydrangea paniculata en Hydrangea arborescens: bloemknoppen die gevormd worden op nieuw en éénjarig hout mogen in het eerste deel van april afgeknipt worden. Op deze manier bloeien en groeien de jonge takken nog beter! 

7. Oude Hortensia's een boost geven

Heb je een oude Hortensia staan in de tuin die wel een oppepper kan gebruiken? Na de bloei kun je eenderde van de oude takken tot de grond toe weghalen. Oude takken zijn herkenbaar doordat ze uitsteken en overhangen. Voor je het weet is jouw Hortensia weer fris als een hoentje!

8. Blauwe kleur van Hortensia's

Als de PH-waarde in de grond wat laag is verliezen blauwe Hortensia's hun intense kleur. Deze mooie kleur kun je terug krijgen door tussen juli en september met Hortensia blauwmaker te strooien.

9. Verschillende soorten Hortensia's

  • De Bol- of Boerenhortensia groeit goed in vochtige grond. Hij doet het zowel in de (half)schaduw als in de zon, mist de grond constant enigszins vochtig is.
  • De Pluimhortensia staat graag op een zonnige, droge plaats. Aan het einde van de bloeiperiode komt er over de bloemen een roze tot rozerode zweem.
  • De bekende Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ met enorme bollen witgroene, witte bloemenheeft het liefst een zonnige plaats, in droge, goed afwaterende grond. Hydrangea arborescens ‘White Dome’ is een minder bekend, maar mooi alternatief voor de ‘Annabelle’.

Ben je op zoek naar prachtige Hortensia's voor in jouw tuin, speciale potgrond of voeding? Kom dan gerust eens langs in Friesland bij Groencentrum Witmarsum! Onze experts staan altijd voor je klaar! Uiteraard kun je bij ons ook terecht voor speciale voeding en blauwmaker. Je bent van harte welkom! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Moestuinieren in mei en juni

Het wordt steeds warmer en nog even en het is alweer zomer. Een heerlijke periode, zeker in de moestuin, want alles groeit als kool.

Lees meer...
Top 3 Mooiste Klimplanten

Klimplanten zijn er in allerlei soorten en maten. Als je opzoek bent naar een verfraaiing van uw schutting of muur dan zijn klimplantjes de ideale oplossing. Deze tuinplanten  zijn allemaal aantrekkelijk om naar te kijken dankzij hun rijke bloei, prachtig blad en de meest opvallende bessen. In ons kikkerlandje is er altijd wel een lelijk hekwerk of schutting dat ve...

Lees meer...
Top 5 zomerbollen

Nu de IJsheiligen vertrokken zijn is de grootste kans op nachtvorst verdwenen. Tijd om zomerbollen te planten of bloeiend en al in te slaan!

Lees meer...
Hemelvaartsdag: tuinplanten met een hemelse symboliek

Veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren is het Hemelvaartsdag, volgens de Bijbel de dag waarop Jezus achter de wolken verdween en in de hemel naast zijn vader plaatsnam.

Lees meer...