Perkgoed!

Perkgoed!

Wist je dat bij ons in het Groencentrum weer volop perkgoed beschikbaar is?

Van perkgoed kunnen we lang genieten. Met een beetje liefde en verzorging geniet u maandenlang van prachtig gekleurde bloemen! Deze zomerbloeiers zijn éénjarig en verkrijgbaar in vele soorten en maten, kleuren en vormen. Super leuk voor in de border of in een grote pot of mand op het terras of bij de entree! Naast voldoende water hebben ze niet veel verzorging nodig. 

Speciaal voor jou hebben we onze top 10 op een rij gezet! 

Top 10 perkgoed

1. Begonia

De begonia blijft verrassen ondanks dat het een bekende plant is. De bloemen zien er bijna tropisch uit en hebben opvallende kleuren, zoals bijvoorbeeld paars, rood, roze, oranje, wit of geel. Sommige soorten staan mooi rechtop, maar er zijn ook hangende varianten die speciaal geschikt zijn voor hangpotten. Ze bloeien het beste op een lekker plekje in de halfschaduw die wat beschut is. Ze staan prachtig in perken, potten en bakken en bloeien door, ongeacht het weer. Zorg dat ze nooit droge voeten krijgen en haal de uitgebloeide bloemen weg, om zo de bloeitijd te verlengen en schimmelvorning te voorkomen.

Bloeitijd: half juni-oktober

2. Lobelia

De lobelia vrolijkt je op met zijn blauwe, maar ook roze en witte bloemetjes. De indianen gebruikten deze plant al eeuwenlang om zijn helende werking, maar tegenwoordig komt hij vaker voor als borderplant. Ook kan hij prima in de potten op het terras of manden om op te hangen. Ze zijn gek op zon, maar ook op vochtige grond. Na de eerste bloeiperiode kun je ze inkorten, om zo te kunnen genieten van een tweede bloei! 

Bloeitijd: juli-september

3. Bellenplant (Fuchsia)

De fuchsia is een bekende plant, maar blijft bijzonder door zijn uiterlijk. De hangende bloemetjes zijn prachtig en bloeien vol trots! Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar de kleurcombinatie is vaak wel opvallend. De meest bekende is wel de paars-rode combinatie. Met zijn hangende bloemen zijn ze natuurlijk het mooist in een hoge pot of hangende mand. Vergeet ze niet dagelijks water te geven!

Bloeitijd: mei-september

4. Vlijtig liesje (Impatiens walleriana)

Het vlijtig liesje is een ontzettend veelzijdig plantje. Ze doen het werkelijk overal: in de zon, de schaduw, in pot en bak en natuurlijk het bloemperk! Daarnaast bloeien ze heel lang van mei tot oktober. De bloemen kunnen allerlei kleuren hebben zoals oranje, rood, roze en wit. De groene bladeren lopen mooi spits toe. Ze doen het vooral heel goed in de halfschaduw en zijn makkelijk te verzorgen. Wel is het belangrijk dat ze altijd voldoende water hebben en voeg eenmaal per week vloeibare meststof toe aan het water. Het vlijtig liesje valt onder het springzaad: als je de bloemetjes niet weghaalt ontstaat er een kokertje met zaad dat groter wordt tot het barst. Alle zaden vliegen dan in het rond.

Bloeitijd: mei-oktober

5. Bacopa (Sutera cordata)

De Bacopa is een hevig wit bloeiende plant die prachtig is in hanging baskets. In de volksmond wordt hij Bacopa genoemd, maar de wetenschappelijke naam is Sutera. Deze naam komt van de Zwitserse professor Johann Rudolf Suter die in 1802 een gids van de Zwitserse plantenflora schreef. De tweede naam cordata verwijst naar het hartvormige blad dat de plantjes hebben. Meestal hebben ze witte bloemen, maar de laatste jaren zijn er ook soorten met roze en blauwe bloemen. In hangbakken is hij op zijn mooist, maar ook in potten en bakken doet hij het goed. In de border is het een mooie bodembedekker.

Bloeitijd: mei-oktober

6. Petunia

Petunia’s zijn echte klassiekers onder de terrasplanten. Het is een eenjarige plant die bloeit van april tot aan de eerste vorst. Ze zijn er in oneindig veel soorten en maten; met verschillende tekeningen zoals een streep- of stervorm en in heel veel kleuren. In ons Groencentrum vind je het grootste assortiment petunia’s, zo kun je dus eindeloos combineren! Er zijn veel nieuwe soorten die stuk voor stuk bijzonder zijn. Neem bijvoorbeeld de zwarte petunia en de populaire mini-petunia (Callibrachoa). Ook zijn er dubbelbloemige soorten, die net lijken op kleine kunstwerkjes. Maak mooie ton-sur-ton combinaties of mix ze met ander perkgoed. Zet petunia’s lekker in het zonnetje en bescherm ze tegen harde wind. Vertroetel de planten met mest en voldoende water, dan geniet je de hele zomer van een bloemenzee.

Bloeitijd: mei-september

7. Geranium (Pelargonium)

De geranium is weer trendy! Zowel als eenjarige en als vaste plant is hij weer helemaal terug in allerlei vrolijke, bonte, zachte en felle kleuren. Hij komt van oorsprong uit Zuid Afrika en heeft via import omstreeks 1600 over de hele wereld bekendheid gekregen. Met zijn grote, ronde tot bloemschermen zijn het echte eyecatchers op je terras. Ze staan graag midden in de zon, bijvoorbeeld in potten en bakken op je terras of balkon. De bovenste laag grond in de pot mag steeds wat indrogen voor je opnieuw water geeft. Met weinig moeite kun je er de hele zomer van genieten.

Bloeitijd: mei-oktober

8. Verbena

Verbena’s zijn er in romantische kleuren zoals roze, rood en paars. De bloemen groeien in mooie rozetjes en zijn daardoor echt de moeite waard. Er zijn soorten die het best in een bloemperk staan, maar die met hangende stelen zijn juist weer prachtig in een hangmand. Verwijder oude bloemen en geef de plant regelmatig water, afhankelijk van de temperatuur en het weer. Als de planten langer worden hebben ze meer water en meststof nodig, in ruime potten ongeveer om de twee dagen.

Bloeitijd: juni-oktober

9. Dipladenia

De Dipladenia is een prachtige exotische plant met bloemen in de kleuren wit, rose en paars. Hij komt van origine uit Midden- en Zuid-Amerika en groeit daar op grote hoogte. Hij is in Nederland nog redelijk onbekend en dat terwijl het zo’n mooi plantje is. Hij houdt ontzettend veel van zon: hoe donkerder de standplaats hoe minder bloemen. Als je hem genoeg water geeft blijft hij regelmatig nieuwe bloemen geven, die per bloem tot veertien dagen goed blijven.

Bloeitijd: mei-september

10. IJsbloemen

IJsbloemen hebben stevige bloemetjes in allerlei – anders dan de naam doet vermoeden – zonnige kleuren. Geel, rood, roze, oranje de kleuren spatten ervan af. Op de stelen en bloemen zijn schitterende parelachtige druppels te bekennen. Ze kunnen (in tegenstelling tot het meeste perkgoed) goed tegen droogte. Ze zijn heel geschikt voor de voorkant van de border, rotstuinen maar ook in potten en bakken doen ze het prima. Als het maar in de zon is, want daar zijn ze gek op.

Bloeitijd: april-september

Verzorgen van je perkgoed

Bij Groencentrum Witmarsum is weer volop perkgoed verkrijgbaar. Qua verzorging is het niet veel meer dan water geven en de uitgebloeide bloemen eruit knippen. Zo heb je er langer plezier van. Een kind kan de was doen! Tot de herfst kun je er op deze manier zeker plezier van blijven houden!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, of alleen een geveltuin, balkon of dakterras: maak het jezelf gemakkelijk door te kiezen voor het juiste tuingereedschap voor elke klus

Lees meer...

Ons tuincentrum geeft je graag tips om tuin- en potplanten zo efficiënt mogelijk water te geven en hoe je de tuin klimaatbestendig maakt.

Lees meer...

Ontdek alles over geraniums. In ons tuincentrum vind je zowel geraniums voor binnen als voor buiten en geraniums voor in de volle grond en in pot.

Lees meer...
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief