Voorjaarsboeket schikken!

Voorjaarsboeket schikken!

Stel zelf een voorjaarsboeket samen

Het lijkt misschien simpel, maar zelf een boeket samenstellen is niet voor iedereen weggelegd. Het ziet er op de foto's altijd makkelijk uit, een mooi wild boeket met veschillende losse bloemen. Het is alleen niet zo gemakkelijk als het lijkt... Wij geven je onze tips, waarmee je aardig op weg bent!

Welke bloemen?

Een veldboeket is echt de trend van deze tijd. Hierin worden allemaal verschillende bloemen gecombineerd en gebruik gemaakt van verschillende hoogtes. Een bos in deze stijl heeft een nonchalante look door de verschillende kleuren, soorten en vormen die er door elkaar heen gebruikt worden. Blikvangers kun je gebruiken als basis. Denk hierbij aan de gerbera, tulp, roos of pioenen. Maak de bos af met fijnere bloemen als de sneeuwbal, delphinium of een grassoort. Kijk ook naar verschillende structuren. Een anthurium combineert bijvoorbeeld perfect met de gloriosa. Wil je een redelijk rustig veldboeket? Dan kun je door in één kleurtint te werken rust in het boeket brengen.

De vaas

Een mooi boeket hoort natuurlijk in een goede vaas. De vaas mag best groot zijn in het geval van een veldboeket, maar als de hals smaller is, dan blijven de bloemen mooi rechtop staan. Een glazen vaas is altijd goed, past in ieder interieur en lijdt de aandacht niet af van het boeket. Het feit dat er daglicht door de vaas heenkomt op de stelen heeft ook een positief effect op de bloeiperiode. Let op, er mogen nooit bladeren in het water hangen! Deze gaan dan rotten en besmetten het water. 

Snijden in plaats van knippen

Ook al zijn de bloemen al afgesneden, het is toch slim om het thuis nogmaals te doen. Een verse start voor de bloem! Zorg ervoor dat je de stelen altijd afsnijd in plaats van knipt, want met knippen druk je de steel dicht. Gebruik altijd een scherp en schoon mes en let er goed op hoe lang je de bloemen wilt houden. 

Bloemschikken

Een simpele tip: hoe wilder, hoe mooier! Met een veldboeket kan het niet gek genoeg en mag het erop lijken alsof je ze zo uit de berm hebt geplukt in en een vaas hebt gezet. Ook hiervoor zijn wat foefjes. Zet de bloemen één voor één kruislings in de vaas. Pak eerst de langste bloemen met een zwaardere kop en werk zo toe naar de fijnere en kortere exemplaren. Los en luchtig, dus vooral niet te netjes!

Verzorging

Het is altijd verstandig om een zakje snijbloemenvoeding toe te voegen aan het water in de vaas. De bloemen blijven op deze manier langer vers. Het water kun je ook om de paar dagen verschonen om zo lang mogelijk plezier te hebben van je boeket! Zorg ervoor dat je het boeket niet in de volle zon plaatst. Ook op de tocht of bij de verwarming is niet bevordelijk voor de levensduurt.

Wil je een mooie vaas of zelf een prachtig boeket komen samenstellen? Bij Groencentrum Witmarsum ben je van harte welkom!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Witmarsum geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...