Viooltjes in je Paas dessert!

Viooltjes in je Paas dessert!

Gesuikerde Viooltjes

De Violen zijn weer volop aanwezig bij Groencentrum Witmarsum en deze zijn niet alleen prachtig voor in de tuin... Wist je dat ze ook eetbaar zijn en ze door chefs vaak verwerkt worden in gerechten? Deze populaire bloemen zijn het perfecte ingrediënt voor een origineel Paasdessert!

Vioolijs met crunchy bloemetjes

(voor 4 personen)

  • 50 g eetbare viooltjes + circa 10 extra om te suikeren en 10 extra om door het ijs te roeren
  • 1/4 liter water
  • 400 gram fijne tafelsuiker 
+ extra om de viooltjes te kunnen suikeren
  • 1 eiwit
  • 1 bakje vanille-ijs van goede kwaliteit


Stap voor stap

  1. Breng water aan de kook en doe hier de viooltjes in.
Laat circa 25 minuten zachtjes trekken, neem van het vuur en laat afkoelen. Laat het mengsel circa één nacht in de koelkast intrekken.
  2. Leg een theedoek in een zeef en zeef zo de bloemen uit het water, druk ze goed uit.
  3. Doe 400 gram suiker in een pan en voeg er het viooltjeswater aan toe, verwarm al roerend tot de suiker is opgelost. Doe de siroop in goed schoongemaakte en gesteriliseerde flessen en laat afkoelen.
  4. Klop het eiwit los en strijk met een penseel de viooltjes hier licht mee in. Bestrooi met suiker en laat circa dertig minuten drogen.
  5. Neem het ijs uit de vriezer en laat circa tien minuten iets zachter worden.
  6. Hak een handvol viooltjesblaadjes grof en schep ze met twee eetlepels viooltjessiroop door het ijs, laat het ijs weer helemaal koud worden in de vriezer.
  7. Schep op elk bord of in elk kommetje wat ijs, giet er een klein beetje viooltjessiroop over en versier met de gesuikerde viooltjes.

Inspiratie: Mooi wat planten doen

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...