Geveltuintjes aanleggen

Hoe meer groen, hoe beter! Wanneer je een geveltuintje aanlegt, wordt de hele buurt daar blij van. Veel steden en gemeenten stimuleren de aanleg van geveltuinen. Wanneer je een geveltuin aanvraagt, kun je de stoeptegels weghalen, van de stenen randen maken en vullen met goede aarde. Zet er een aantal mooie planten in en het ziet er meteen sfeervol en groen uit! Bezoek Groencentrum Witmarsum voor de mooiste tuinplanten voor in elk geveltuintje!


Goede geveltuinplanten


Geveltuinen hebben over het algemeen vrij droge grond, want de gevel onttrekt vocht aan de aarde en overstekende dakranden vangen het meeste regenwater weg. Kies dus voor planten die gedijen in droge omstandigheden. Voorjaarsbollen doen het meestal uitstekend, want die houden niet van natte voeten. Daarnaast zijn klimplanten bij uitstek geschikt, want ze hebben aan de voet relatief weinig ruimte nodig, terwijl ze een groot deel van de gevel opfleuren. Houd ook rekening met de hoeveelheid zon die het tuintje vangt.

  • Geschikt voor volle zon: baardiris, bieslook, blauweregen (Wisteria), clematis, heiligenkruid (Santolina), klimroos, komkommerkruid (Borago), lavendel, papaver, struikveronica (Hebe), stokroos, tijm, venkel (Foeniculum vulgare), wolfsmelk (Euphorbia)
  • Geschikt voor halfschaduw: akelei, hulst, kerstroos (Helleborus), kamperfoelie (Lonicera), klimop, klokjesbloem (Campanula), ooievaarsbek (Geranium), vingerhoedskruid
  • Geschikt voor schaduw: klimop, maagdenpalm (Vinca major en Vinca minor), donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum), Pachysandra, Viburnum, zenegroen (Ajuga reptans)


Geveltuintips

Controleer eerst bij jouw gemeente of stadsdeel of je een geveltuin mag aanleggen. Vraag toestemming aan de buren op de begane grond, wanneer je zelf op een hogere etage woont. Ook de huisbaas moet vooraf toestemming geven.

  • Zet de nieuwe planten eerst met pot en al in de tuin, om te kijken wat de beste combinaties zijn. Haal ze daarna uit de pot en plant ze op de juiste plek.
  • Plaats klimplanten op minstens 40 centimeter van de gevel.
  • Een struik met doornen of stekelig blad houdt fietsen én inbrekers op afstand.
  • Geef regelmatig water en mest.

Bekijk onze openingstijden!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wij geven je tips voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...

Lees onze tips tegen hittestress voor mens en dier.

Lees meer...

Stel je eens voor… je hebt een prachtige (nieuwe) tuin met gras, mooie tuinplanten, tuinmeubelen en misschien zelfs een vijver. Het enige wat nog ontbreekt is natuurlijk tuinverlichting. Met de juiste buitenverlichting maak je de tuin helemaal af, want niet alleen overdag kun je genieten van de tuin, ook ‘s avonds kan dat. Daarom geven wij van Groencentrum Witmarsum je graag tips om jouw tuin letterlijk in de spotlight te zetten!

...Lees meer...