Het Vergeten Plantseizoen: Waarom het Najaar de Beste Tijd is om te Planten

Het Vergeten Plantseizoen: Waarom het Najaar de Beste Tijd is om te Planten

Terwijl de meeste mensen denken aan het voorjaar als het ideale moment om hun tuin op te fleuren met nieuwe planten, is er een seizoen dat vaak over het hoofd wordt gezien: het najaar. Dit wordt ook wel het "vergeten plantseizoen" genoemd. Maar wist je dat het najaar eigenlijk het ideale moment is om je groene vingers aan het werk te zetten? Wij vertellen je waarom en welke najaarsplanten hier voor geschikt zijn.

Waarom het Najaar de Beste Tijd is om te Planten?

De herfst vormt het perfecte seizoen voor het planten en uitvoeren van andere tuinwerkzaamheden. Gedurende deze maanden blijft de grond nog redelijk warm en tegelijkertijd vochtig. Hierdoor krijgen je planten de gelegenheid om zich goed te wortelen voor de winter en zich als het ware in een rustfase te bevinden. Zodra de lente aanbreekt, kunnen ze direct beginnen te groeien, wat resulteert in een snelgroeiende, groene, en bloeiende tuin.

 • Warmere Bodemtemperatuur: Hoewel de lucht koeler wordt, blijft de bodem meestal nog warm van de zomerhitte. Dit betekent dat planten tijdens het najaar genoeg tijd hebben om wortels te ontwikkelen voordat de winter komt.
 • Een Voorsprong op het Voorjaar: Als je in de herfst plant, geef je je planten een voorsprong op het voorjaar. Ze hebben al tijd gehad om zich te vestigen en zullen in het voorjaar sterker en gezonder zijn.
 • Prachtige Kleuren: Veel planten en bomen vertonen hun meest levendige kleuren in de herfst. Door in het najaar te planten, kun je volgend jaar genieten van een adembenemende herfstshow in je tuin.
 • Meer Regenval: In de herfst is er vaak meer neerslag, wat betekent dat je minder water hoeft te geven aan je nieuwe aanplantingen. Dit bespaart niet alleen water, maar ook tijd en moeite.

Vijf Planten om Niet te Vergeten Tijdens het Vergeten Plantseizoen

 1. Bollen: Denk aan tulpen, narcissen en krokussen. Plant ze nu en word in het voorjaar beloond met een prachtige bloemenzee.
 2. Siergrassen: Plant siergrassen zoals zegge of lampenpoetsersgras voor textuur en beweging in je tuin. Ze kunnen prachtige accenten toevoegen aan je landschap.
 3. Bomen: Het najaar is perfect om bomen te planten, vooral loofbomen zoals esdoorns en eiken. Ze zullen in de herfst schitterend blad laten zien en in het voorjaar nieuwe groei vertonen.
 4. Vaste planten: Bloeiende vaste planten zoals asters, chrysanten en herfstanemonen brengen kleur in je tuin tot ver in de herfst.
 5. Struiken: Struiken zoals hortensia's en vlinderstruiken kunnen in het najaar worden geplant om volgend jaar een volwassen uitstraling te hebben.

Voordelen van de najaarsplant

 • Minder Watergeven: Tijdens de herfst is er vaak meer neerslag, wat betekent dat je minder water hoeft te geven aan de najaarsplanten. Dit bespaart niet alleen water, maar vermindert ook de kans op overmatige vochtigheid, wat schimmel- en rotproblemen kan voorkomen.
 • Sterkere Wortels: In het najaar is de bodem nog warm van de zomerse hitte, wat gunstig is voor de ontwikkeling van sterke wortels bij de geplante planten. Deze goede wortelgroei legt een stevig fundament voor de groei en gezondheid van de planten in het komende seizoen.
 • Vroege Bloei: Sommige najaarsplanten, zoals bollen en knollen, kunnen in het voorjaar al vroeg bloeien, lang voordat de planten die in het voorjaar worden geplant, tot bloei komen. Hierdoor kun je eerder genieten van kleur en schoonheid in je tuin én verbeter je de biodiversiteit. 

Najaarsplanten kopen bij Groencentrum Witmarsum! 

In plaats van het najaar te vergeten, laten we het omarmen als een geweldige tijd om te planten en onze tuinen te vernieuwen. Met de juiste planten en zorgvuldige planning kun je een prachtige en gezonde buitenruimte creëren die je het hele jaar door kunt genieten. Dus kom langs bij Groencentrum Witmarsum in Witmarsum en ontdek de mogelijkheden voor jouw najaarstuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Op 20 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...

Of je nu een tuinfeestje geeft of gewoon geniet van een ontspannen avondje thuis, cocktails met zelfgekweekte groente en kruiden zijn een geweldige manier om je vrienden en familie te verrassen. In dit blogartikel delen we inspirerende recepten die niet alleen lekker zijn, maar ook gezond en verfrissend. Cheers!

Lees meer...

Waarom zou je een dure vlucht naar de Costa del Sol boeken als je een stukje Spanje in je eigen achtertuin kunt creëren? Met een beetje creativiteit kun je genieten van de uitnodigende sfeer van het Spaanse leven zonder je huis te verlaten.

Lees meer...