Musa: Kamerplant van de maand juni 2023

Musa: Kamerplant van de maand juni 2023

Het verhaal van de Musa

De Musa, oftewel de bananenplant, is opgegroeid in de tropen. De bananenplant wordt vaak bananenboom genoemd, omdat het lijkt alsof de plant een stam heeft. Echter is dit niet meer dan over elkaar liggende verbrede bladstelen die samen de schijnstam vormen. De groene bladeren met paars-rode vlekken geven een bijzonder effect.

Oorsprong van de Musa

De Musa komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Vanuit daar hebben de bananen zich verspreid over de rest van de wereld. De eerste kweek door mensen is ongeveer zo'n 8000 jaar voor Christus ontstaan, in de Wahgivallei. Eerst werden de bananenplanten vooral gebruikt op plantages om koffie- en cacaoplanten te voorzien van schaduw en te beschermen tegen de felle zon. Later werd de plant steeds meer gewaardeerd om zijn vruchten.

Musa-assortiment

Het Musa-assortiment is vrij beperkt. De meest voorkomende zijn de Musa 'Dwarf Cavendish' en de Musa 'Tropicana'. De meeste bananenplanten worden als dwergbananenplant aangeboden en zijn erg geschikt voor in de huiskamer. 

Verzorgingstips 

  • Pak de Musa goed in voor het transport naar huis bij aankoop in de koudere maanden.
  • De Musa staat graag warm en houdt van zonlicht.
  • Door de grote bladeren verdampt de plant vrij veel en heeft behoefte aan extra water.
  • De plant kan van half april tot half oktober als kuipplant in de tuin staan. Let wel op dat dit een zonnige, windstille plek is. Laat de plant in het voorjaar rustig wennen aan de felle zon, om verbranding te voorkomen.
  • De Musa is een snelle groeier. Geef eens per maand kamerplantenvoeding om de plant sterke en mooi te houden.
  • Het snoeien van de plant is niet per se nodig, Je kunt ouder blad of blad wat minder mooi is geworden wel snoeien. Doe dit zo dicht mogelijk bij de stam en zorg voor een rechte snee, hierdoor herstelt de wond het best.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Verheug je je ook zo op het nieuwe buitenseizoen? Ons tuincentrum helpt je op weg met deze 15 lentefrisse tuin- en balkonklussen!

Lees meer...

Wil je het zen-niveau in je bad- en slaapkamer verhogen? Ons tuincentrum in Witmarsum weet welke planten je dan in huis moet halen!

Lees meer...

Welkom in de wondere wereld van inheemse tuinplanten! Bij Groencentrum Witmarsum zijn we dolenthousiast over deze prachtige planten, die niet alleen schitteren in jouw tuin, maar ook een belangrijke rol spelen in het behoud van onze natuurlijke omgeving. Laten we samen een kijkje nemen in de betoverende wereld van populaire inheemse tuinplanten die perfect passen in jouw groene paradijs!

...Lees meer...