Musa: Kamerplant van de maand juni 2023

Musa: Kamerplant van de maand juni 2023

Het verhaal van de Musa

De Musa, oftewel de bananenplant, is opgegroeid in de tropen. De bananenplant wordt vaak bananenboom genoemd, omdat het lijkt alsof de plant een stam heeft. Echter is dit niet meer dan over elkaar liggende verbrede bladstelen die samen de schijnstam vormen. De groene bladeren met paars-rode vlekken geven een bijzonder effect.

Oorsprong van de Musa

De Musa komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Vanuit daar hebben de bananen zich verspreid over de rest van de wereld. De eerste kweek door mensen is ongeveer zo'n 8000 jaar voor Christus ontstaan, in de Wahgivallei. Eerst werden de bananenplanten vooral gebruikt op plantages om koffie- en cacaoplanten te voorzien van schaduw en te beschermen tegen de felle zon. Later werd de plant steeds meer gewaardeerd om zijn vruchten.

Musa-assortiment

Het Musa-assortiment is vrij beperkt. De meest voorkomende zijn de Musa 'Dwarf Cavendish' en de Musa 'Tropicana'. De meeste bananenplanten worden als dwergbananenplant aangeboden en zijn erg geschikt voor in de huiskamer. 

Verzorgingstips 

  • Pak de Musa goed in voor het transport naar huis bij aankoop in de koudere maanden.
  • De Musa staat graag warm en houdt van zonlicht.
  • Door de grote bladeren verdampt de plant vrij veel en heeft behoefte aan extra water.
  • De plant kan van half april tot half oktober als kuipplant in de tuin staan. Let wel op dat dit een zonnige, windstille plek is. Laat de plant in het voorjaar rustig wennen aan de felle zon, om verbranding te voorkomen.
  • De Musa is een snelle groeier. Geef eens per maand kamerplantenvoeding om de plant sterke en mooi te houden.
  • Het snoeien van de plant is niet per se nodig, Je kunt ouder blad of blad wat minder mooi is geworden wel snoeien. Doe dit zo dicht mogelijk bij de stam en zorg voor een rechte snee, hierdoor herstelt de wond het best.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

2024 Is het jaar waarin zacht, perzikroze de kleur van de lente, zomer, herfst en winter is! Volgens menig verfgigant en stylist is deze heerlijke tint helemaal hot and happening. Zoetig roze brengt immers een warm en comfortabel gevoel naar elke (buiten)ruimte, precies wat je wilt als je thuiskomt na een lange dag.

Lees meer...

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...