Zomer in de bol met zomerbollen!

Ja, het is officieel pas net lente. Al moet die eigenlijk nog echt beginnen, gezien de nog lage temperaturen en het grillige weer. Maar ons tuincentrum in Witmarsum heeft de zomer al in de bol! Letterlijk, want er zijn heel veel bijzondere bollen en knollen die prachtig bloeien in de zomer. Sommige ervan ken je vast, zoals de dahlia en begonia. Maar je kunt ook kiezen voor meer onbekende, exotische toppers. Ons tuincentrum heeft ze in huis en geeft je graag alle ins en outs over zomerbollen.

Zomerbollen versus voorjaarsbollen

Tulbaghia

Tulpen, narcissen, hyacinten. Iedereen kent ze. Deze voorjaarsbollen plant je in het najaar, omdat ze een koude periode nodig hebben om tot bloei te komen. Met zomerbollen is dat een heel ander verhaal. Deze zijn namelijk vorstgevoelig en plant je in april - mei, nadat de grootste kans op strenge nachtvorst is verdwenen. Je kunt de bollen (maar ook knollen en wortelstokken) zowel in de volle grond als in een pot planten. Aan het eind van het tuinseizoen, bij het naderen van de winter, graaf je ze weer op of geef je ze met pot en al een vorstvrije, droge overwinteringsplek.

5 x verzorgingstips zomerbollen

  • Zomerbollen houden van – je raadt het al: een zonnige plek. De meeste ‘poot’ je, net als voorjaarsbollen, 2 tot 3 keer zo diep als de bol hoog is. Dahlia en begoniaknollen vormen hierop de uitzondering; die willen ondiep in de grond of pot staan, met slechts een beetje aarde erbovenop.
  • Zoals de meeste voorjaarsbollen en knollen houden zomerbollen niet van natte voeten. Plant ze dus niet op een vochtige plek in de tuin. En kies een pot of bak met gaten in de bodem en doe een laag potscherven en/of hydrokorrels onderin. Je kunt ook nog wat zand door de potgrond mengen om te voorkomen dat de grond te veel water vasthoudt.
  • Wil je het zekere voor het onzekere nemen, plant de bollen dan vanaf begin april eerst in een pot en zet deze in de kas of een onverwarmde kamer. Dan kunnen ze na IJsheiligen (medio mei), zodra de kans op nachtvorst doorgaans echt bekeken is, naar buiten. Plant ze dan (eventueel met pot en al) in de volle grond. Door de bollen op deze manier ‘voor te trekken’ zullen ze ook eerder bloeien.
  • Plant soorten die hoog worden, zoals gladiolen en lelies, op een beschutte plek waar ze niet plat waaien door de wind.
  • Verwijder straks regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan bloeien de zomerbollen heel lang door. De meeste vormen trouwens ook heel mooie snijbloemen voor in de vaas.

Zomer in de bol met zomerbollen!

Ons tuincentrum in Witmarsum wenst je nu alvast een heel mooie zomer! Dat gaat zeker lukken met de kleuren en geuren van alle zomerbollen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...