Top 5 kerstbomen en verzorgingstips

Top 5 kerstbomen en verzorgingstips

Staat de kerstboom al? Ben je er nog niet uit wat voor boom je wilt? Wij hebben een top 5 best verkochte kerstbomen plus 5 verzorgingstips voor de kerstboom. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je kerstboom. Wie onze verzorgingstips nauwkeurig opvolgt, verkleint de kans op het snel uitvallen van naalden en geniet optimaal van een volle denneboom in huis.

Top 5 best verkochte kerstbomen

  1. De Nordmannspar of Kaukasische zilverspar is al jaren de meest populaire kerstboom, want hij heeft een mooie piramidevorm, glanzende, donkergroene en stompe naalden en stevige takken die niet snel doorbuigen. Bovendien valt de Nordmannspar niet snel uit en ruikt hij lekker als je hem aanraakt.
  2. De Servische spar of zilverspar heeft een sierlijke, compacte vorm met afhangende takken, glanzende, grijzig-blauwe en zachte naalden. Ook geurt hij heerlijk en valt hij niet snel uit.
  3. De edele zilverspar heeft sterke takken met zachte, glanzende grijs-blauwe naalden die heerlijk geuren. Je kunt met het groen van de edele zilverspar ook prima kerststukjes maken. Hij ruikt lekker 'kerstig' en valt nauwelijks uit. 
  4. De blauwspar heeft een mooie piramidevorm met uitwaaierende ‘etages’, scherpe naalden met een blauw-grijze gloed. Ook deze kerstboom valt niet snel uit en geurt bij aanraking.
  5. De traditionele kerstspar is donkergroen en geurt heerlijk, maar heeft prikkende naalden en valt relatief snel uit. Oppassen met kleine kinderen en huisdieren dus!

Niet zo veel plek in huis? Geen probleem! Denk bijvoorbeeld ook eens aan miniatuurboompjes, zoals de dwergspar Picea glauca ‘Conica’ en de parasol-den Pinus pinea ‘Silver Crest’. Die zijn ideaal voor op de tuin- of balkontafel, maar je kunt ze ook binnen een mooi plekje geven. De dwergkerstboompjes zijn bovendien leuk om cadeau te doen wanneer je bij iemand gaat dineren of op het nieuwe jaar gaat proosten. Kom langs in ons tuincentrum in Witmarsum en bekijk ons aanbod grote en kleine kerstbomen.

5 Verzorgingstips voor je kerstboom

Als je eenmaal een kerstboom hebt gevonden, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi, vol en glanzend houden. Wij vertellen je graag hoe dat moet. Met deze tips heb je de beste kans op een mooie boom, de hele decembermaand lang!

  1. Zaag bij een kerstboom zonder kluit vijf tot tien centimeter van de stam zodat de boom beter water opneemt. Dit kunnen we voor je doen in het tuincentrum, of je doet het thuis zelf met een handzaag.

  2. Zet de boom daarna in een emmer water en laat hem eerst een paar dagen in de garage, schuur of berging wennen aan iets hogere temperaturen.

  3. Laat het net om de boom zitten totdat je de kerstboom in de standaard of in een pot hebt op zijn plek gezet. Dat gaat veel makkelijker dan wanneer je je tussen de uitwaaierende, prikkende takken door moet worstelen. 

  4. Zet de boom niet naast of boven de verwarming, want dan droogt hij sneller uit, waardoor de naalden sneller uitvallen. Zorg er ook voor dat hij voldoende daglicht krijgt.

  5. Vul het waterreservoir in de standaard regelmatig aan of geef een boom met kluit in pot regelmatig water. Een grote kerstboom kan door verdamping wel een liter water per dag verbruiken. Kleine boompjes, zoals de dwergspar Picea glauca, kun je ook af en toe licht benevelen met een plantenspuit.

Heb je geen plek of budget voor een kerstboom, groot of klein, natuurlijk of van kunststof? Geen paniek! Hang gewoon een lichtsnoer, kerstballetjes, een kralen-, glitter- of sterrenslinger en andere kerstdecoraties in je kamerplanten. Strik een rood, wit, gouden of zilveren lint om de plantenpotten en bedek de aarde in de potten met 'wattensneeuw' en dennenappels. Steek een paar (geur)kaarsen aan en klaar is je kersthuisje.

In ons tuincentrum in Witmarsum koop je de mooiste kerstboom, groot of klein. Met onze 5 slimme verzorgingstips geniet je zo lang mogelijk van een prachtige, groene, glanzende boom in huis. Heb je vragen, of heb je hulp nodig bij het kiezen van een boom? Onze medewerkers staan voor je klaar! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...

De zomer is in volle gang en je tuin barst van het leven – en je moestuin van de groenten! Er is niets zo bevredigend als koken met zelfgekweekte groenten. In dit blogartikel geven we je inspiratie voor drie verrukkelijke zomergerechten die je kunt maken met de oogst uit je eigen tuin.

Lees meer...