Deze planten zijn geschikt voor een groen dak

Deze planten zijn geschikt voor een groen dak

Een groen dak is misschien wel dé tuintrend van het moment. Een schuur, fietsenhok en kliko-ombouw worden met een groen dak immers naar een sfeervoller, mooier, maar vooral ook duurzamer niveau getild. Binnen een middagje heb jij zo’n groen dak aangelegd; het enige dat je nodig hebt zijn een beschermvlies, drainagelaag, substraatlaag en planten. Uiteraard is dit alles ook in ons tuincentrum te koop. Maar wat voor planten zijn nou geschikt voor op een dak? Je zult begrijpen dat niet al het groen blij wordt van zo’n zonnige spot, ver boven de grond. Groencentrum Witmarsum geeft jou een aantal plantentips!

Waarom kiezen voor een groen dak?

Maar first things first: waarom zou je überhaupt een levend dak overwegen? Natuurlijk omdat het er gewoonweg stijlvol en mooi uitziet, maar er zijn veel meer redenen. Een groen dak draagt bij aan een gezonder milieu. Een groen dak…

 • Leidt tot een lager energieverbruik vanwege de isolerende werking;

 • Vermindert stedelijke hittestress;

 • Zorgt voor regenwaterbeheer;

 • Zorgt voor minder lawaai en luchtvervuiling;

 •  Verlengt de levensduur van jouw dak.

Genoeg redenen om een levend dak te overwegen! Mocht je denken zelf niet te beschikken over groene vingers, dan zijn er tegenwoordig zat bedrijven die je willen helpen jouw tuin in een groenere jas te steken. Vaak is er nog subsidie vanuit de gemeente beschikbaar ook!

Groencentrum Witmarsum | Deze planten zijn geschikt voor een groen dak

Groen dak aanleggen: welke planten gebruiken?

Een groen dak vereist sterke, winterharde planten die onder verschillende omstandigheden kunnen overleven. Omdat ze zich op grote hoogte bevinden, zijn de planten kwetsbaar voor de elementen. Zo moet het groen dat je kiest onderhoudsvrij zijn, goed tegen vorst kunnen, wind niet erg vinden en dol zijn op de zon. Als gevolg hiervan kom je vaak uit bij planten die van nature te groeien in onherbergzame gebieden, zoals bergen, kliffen of woestijnen:

1.  Aromatische kruiden: deze planten groeien laag en spreiden zich uit, waardoor ze perfect zijn voor een levend dak. Ze groeien vaak van nature op een rotsachtige, droge locatie.

2. Vetplanten: een perfecte optie voor het grootste deel van je dak, omdat ze gedijen met weinig water en aarde. Bovendien zijn er talloze kleuren en opties om uit te kiezen.

3. Wilde bloemen: hoewel deze stiekem beter groeien in de grond, kunnen ze een prachtig accent geven aan je dak. Ze worden gebruikt om bestuivers zoals vlinders aan te trekken.

Bovendien kan je rekening houden met de geur van het groen. Lekker ruikende planten trekken allerlei vogels, bijen of vlinders aan. Ze zorgen er ook voor dat je tuin an sich heerlijk ruikt.

Een levend dak: onze favorieten in een plantenlijst

Om het nog net even wat meer concreet voor je te maken, hebben we een plantenlijst samengesteld met onze favoriete dakbedekkers:

 • Sedum (bijvoorbeeld Sedum acre, sexangulare, hispanicum, floriferum of hybridum)
 • Campanula
 • Carex 'EverColor'®
 • Sempervivum
 • Primula
 • Aster
 • Oregano
 •  Tijm

Tip! Wil je het jezelf makkelijk maken? In ons tuincentrum vind je complete sedum trays waarmee je in principe in één klap klaar bent.

Een groen dak met hulp van Groencentrum Witmarsum

Heb je zin om je groene vingers aan het werk te zetten en bij te dragen aan een duurzamere toekomst? Overweeg dan zeker eens een groen dak. Je zult jarenlang plezier hebben van alle voordelen die zo’n levend dak jou, maar ook de biodiversiteit bieden. Kom langs bij Groencentrum Witmarsum om meer te weten te komen over de aanleg van zo’n groen dak. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Openingstijden & contact

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...

De zomer is in volle gang en je tuin barst van het leven – en je moestuin van de groenten! Er is niets zo bevredigend als koken met zelfgekweekte groenten. In dit blogartikel geven we je inspiratie voor drie verrukkelijke zomergerechten die je kunt maken met de oogst uit je eigen tuin.

Lees meer...