3 makkelijke tips voor een groenere tuin

3 makkelijke tips voor een groenere tuin

Het is geen geheim dat wij van Groencentrum Witmarsum ernaar streven jou te informeren en te inspireren over het vergroenen van jouw tuin, balkon of terras. Sinds kort vind je in ons tuincentrum ook het Groen Klimaatplein waar je veel informatie kunt vinden over de levende, groene tuin. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kun je op een eenvoudige manier een groenere tuin creëren. Daarom hebben wij een blog geschreven met drie suggesties die je vandaag nog in jouw eigen tuin in de praktijk kunt brengen. Goed om te weten: het kost niet veel tijd en geld. Benieuwd? Lees snel verder!

Stap 1: tegels eruit, groen erin

Elke vierkante meter groen is belangrijk. Bekijk jouw tuin of terras eens van een afstandje en kijk hoeveel tegels per vierkante meter er zijn. Je kunt bijvoorbeeld aan weerszijden van de tuin een grasstrook aanleggen of hier en daar een paar tegels weghalen om extra groene ruimte te creëren. Eén ding is zeker: jouw tuin zal er meteen veel speelser uitzien. Met algen of mos begroeide tegels kun je best verwijderen, want blijkbaar lopen mensen daar toch niet over! Wat we eigenlijk willen zeggen is: verwijder tegels die niet functioneel zijn en gebruik gras, bodembedekkers of inheemse planten om van jouw tuin een ontspannen, relaxte, maar vooral groene tuin te maken.

Groencentrum Witmarsum | 3 makkelijke tips voor een groenere tuin

Stap 2: groen dak aanleggen

Wat zijn de voordelen van een groen dak? Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:

  • Overtollig water wordt vastgehouden
  • Vogels, vlinders en andere insecten zijn gek op een groen dak
  • Een groen dak werkt isolerend: in de zomer zorgt het voor koelte en in de winter houdt het warmte vast

De garage, de aanbouw, de fietsenberging of de schuur kunnen met sedum bedekt worden om de tuin een groene uitstraling te geven zonder het ontwerp te veranderen. Bij Groencentrum Witmarsum kun je Mobilane: Building Green. Dit merk staat bekend om zijn duurzame en innovatieve groensystemen, zoals een groen dak. De MobiRoof bestaat uit een plantcassette gevuld met substraat en 6-8 verschillende soorten sedum. Deze cassettes zijn gemakkelijk in elkaar te klikken waardoor er al heel snel een groen dak ontstaat. Je kunt MobiRoof gebruiken voor platte daken en daken met een hellingshoek tot 10 graden (20%) en blijft altijd herplaatsbaar. Wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op of kom even langs in Witmarsum!

Groencentrum Witmarsum | 3 makkelijke tips voor een groenere tuin

Stap 3: inheemse beplanting in jouw tuin

Heb je ooit gehoord van inheemse planten? Dit zijn planten die in een bepaald gebied groeien zonder dat wij als mens hier invloed in hebben. Inheemse planten bieden het beste voedsel en beschutting aan plaatselijke insecten en vogels. Daarnaast dragen deze planten bij aan een gezonde bodem en water in stedelijke en landelijke gebieden. Ze zijn echt super sterk, omdat ze zich hebben aangepast aan de omstandigheden van de plek waar ze groeien en daardoor zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig. Klinkt dit aantrekkelijk? Hier zijn een paar voorbeelden van inheemse beplanting:

  • Hulst - Ilex aquifolium;

  • Boswilg - Salix caprea;

  • Taxus baccata – Venijnboom;

  • Gelderse Roos - Viburnum opulus.

Hebben we jou enthousiast gemaakt? Wil je ook aan de slag om een groenere tuin te creëren? Kom dan langs bij Groencentrum Witmarsum! Bij ons vind je alle benodigdheden voor een levende, groene tuin!

Informatie Groen Klimaatplein

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...

Op 20 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...

Of je nu een tuinfeestje geeft of gewoon geniet van een ontspannen avondje thuis, cocktails met zelfgekweekte groente en kruiden zijn een geweldige manier om je vrienden en familie te verrassen. In dit blogartikel delen we inspirerende recepten die niet alleen lekker zijn, maar ook gezond en verfrissend. Cheers!

Lees meer...