Kerstboom: maak dit jaar een duurzame keuze

Kerstboom: maak dit jaar een duurzame keuze

Wist je dat er in Nederland elk jaar zo'n 2,5 miljoen kerstbomen worden gekocht? Naar verwachting worden er elk jaar meer kerstbomen verkocht, dus de kans is groot dat jij tijdens de feestdagen ook een prachtige kerstboom in huis hebt staan. Als je lang met je kerstboom doet, ben je heel milieuvriendelijk en daarbij duurzaam bezig. Herplant bijvoorbeeld jouw kerstboom en gebruik een aantal jaar jouw kunstkerstboom. Wij van Groencentrum Witmarsum geven je graag tips hoe je duurzaam met jouw kerstboom kunt omgaan.

Kerstbomen en kunstkerstbomen: duurzame tips & tricks

Het maakt niet uit of je dit jaar kiest voor een echte kerstboom of een kunstkerstboom. Speciaal voor jou hebben we enkele milieuvriendelijke tips op een rijtje gezet.

 • Koop jouw kerstboom of kunstkerstboom lekker dicht bij huis. Een lange autorit om de kerstboom te kopen, heeft veel invloed op het milieu.
 • Tegen betaling van statiegeld of huur kun je tegenwoordig een echte kerstboom huren of adopteren.
 • Kies je dit jaar voor een kunstkerstboom? Zorg dan dat je een soort neemt die jarenlang meegaat.
 • Kerstbomen met een grote kluit zijn perfect om na de feestdagen in de tuin te planten.
 • Kerstverlichting kan natuurlijk niet ontbreken in jouw kerstboom, maar kies altijd voor LED lampjes. Deze zijn namelijk energiezuinig én dus ook duurzaam.

Groencentrum Witmarsum | Duurzame tips kerstbomen

Kerstboom verbranden? Niet doen!

De feestdagen zijn voorbij en de vraag is dan natuurlijk: wat ga je met jouw echte kerstboom doen? Ons advies is om de kerstboom niet te verbranden. Dit is niet goed en zorgt voor luchtvervuiling en dat willen we natuurlijk niet. Vaak worden kerstbomen door de gemeente ingezameld. De gemeente zorgt er vervolgens voor dat de kerstbomen naar de versnipperaar, afvalenergiecentrale of naar de compost worden gebracht. In de energiecentrale komt CO2 vrij, maar verder geen andere schadelijke stoffen. En niet te vergeten wordt een deel van de energie omgezet in elektriciteit. Wanneer de kerstbomen door de versnipperaar gaan of naar de composthoop worden gebracht, levert dit geen energie op, maar wel andere bruikbare producten, zoals bodembedekkers en bodemverbeteraars.

Groencentrum Witmarsum | Duurzame tips kerstbomen

Plant een kerstboom in de tuin

Een goede duurzame optie is om jouw echte kerstboom na de feestdagen in de tuin te planten. Ziet de kerstboom na de feestdagen er niet zo goed meer uit of vallen de naalden uit? Dan heeft het helaas geen zin meer om de kerstboom buiten in de tuin te planten. Volg onderstaande tips en de kans is groot dat jouw kerstboom de feestdagen overleeft en dat je de boom dus kunt planten.

 • Kies altijd voor een kerstboom in een grote pot of kies een klein boompje met een grote kluit.
 • De naalden en kluit moeten elke dag vochtig zijn.
 • Wil je de boom in de tuin planten? Zorg ervoor dat de boom eerst genoeg tijd krijgt om te acclimatiseren in een koelere ruimte.
 • Zodra je de boom gaat planten, hoeft de kluit niet al te diep worden geplant. De wortels mogen namelijk vlak onder de grond.
 • Gooi eerst twee volle emmers water in het gat waar de kerstboom wordt geplant.
 • Geef daarna de kerstboom zeer regelmatig water, ook in de wintermaanden.

Bron: Milieucentraal.nl

Onze Kerstshow Openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Buiten is het donker, kaal en guur. We moeten ons helaas nog steeds aan de coronavoorschriften houden. In deze nare tijden proberen we het thuis – binnen en buiten – natuurlijk zo gezellig mogelijk te maken.

Lees meer...

De laatste tijd berichtten we al over wat je in ons tuincentrum in kunt vinden om het binnen en buiten voor de komende feestdagen in december zo gezellig mogelijk te maken.

Lees meer...

Zoveel mensen, zoveel smaken. Elk jaar zijn er weer nieuwe trends op het gebied van kleuren, materialen en thema's voor de kerstdagen.

Lees meer...
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief