Najaar: zaaien en planten in de moestuin

Najaar: zaaien en planten in de moestuin

In het voorjaar is er veel werk te doen in de moestuin. Van zaaien tot planten en van oogsten tot opeten; de leuke dingen van moestuinieren. Men denkt vaak dat je na de zomer nikst meer hoeft te doen in de moestuin. Niets is minder waar! Want ook in september en oktober kun je zaaien en planten. Wij van Groencentrum Witmarsum zijn dol op moestuinieren en daarom geven we je graag wat tips voor in het najaar.

September: to do in de moestuin

Hoe leuk is dat: in september valt er nog veel te oogsten. Tip van ons: eet alles snel op, vries het in of droog de oogst. Als je er niets mee doet, gaat de smaak verloren en dat is zonde. Wat het zaaien betreft: je kunt in september nog best een rijtje radijsjes zaaien; in oktober heb je hier nog veel plezier van. Daarnaast kun je slasoorten, zoals rucola, veldsla en pluksla ook nog prima zaaien. Dit zijn zaden die snel ontkiemen en waar je dus ook snel mee kunt oogsten. Wat je ook nog kunt planten is knoflook. Stop één knoflookje in de grond en over een half jaar komt er een hele knoflook familie tevoorschijn. Tip van ons: plant de knoflook tussen de aardbeien, daar worden dit rode fruit nog lekkerder van.

Groencentrum Witmarsum | zaaien en planten in het najaar

Oktober: to do in de moestuin

Het kan natuurlijk zo zijn dat het in oktober nog warm is. Dat is alleen maar gunstig voor de moestuin! Prima dus om ook in deze maand nog slasoorten te zaaien. Denk dan aan veldsla, rucola, pluksla, maar ook spinazie kun je nog prima zaaien. Binnen no time kun jij daarvan een heerlijke salade maken. Daarnaast is er nog genoeg te oogsten, zoals wortels, prei en bieten. Goed om te weten dat je de oogst van deze soorten niet perse meteen op moet eten. Deze groenten vergaan namelijk niet als je ze oogst. 

Groencentrum Witmarsum | zaaien en planten in het najaar

In het najaar lekker aan de slag in jouw moestuin

Je ziet het... ook in het najaar kun je nog van alles doen in de moestuin. Hoe leuk is het wanneer je in het najaar nog heerlijk kunt genieten van radijsjes of je eigen salade kunt maken met rucola en veldsla. Bij Groencentrum Witmarsum vind je onder andere zaden om in september of oktober nog wat te kunnen zaaien. Daarnaast vind je bij ons ook alle andere benodigdheden voor in de moestuin. Kom gerust eens langs in ons tuincentrum in Witmarsum! Bekijk onze openingstijden en dan zien we je hopelijk snel!

Meer over de moestuin

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...

De zomer is in volle gang en je tuin barst van het leven – en je moestuin van de groenten! Er is niets zo bevredigend als koken met zelfgekweekte groenten. In dit blogartikel geven we je inspiratie voor drie verrukkelijke zomergerechten die je kunt maken met de oogst uit je eigen tuin.

Lees meer...