Tips voor het inmaken van jouw moestuin oogst

Tips voor het inmaken van jouw moestuin oogst

Dit zijn dé maanden dat de planten in jouw moestuin hard groeien. Geef je ze genoeg liefde, aandacht en verzorging dan kun je als het goed is veel oogsten. Leuk! Soms heb je misschien zoveel oogst dat je even niet weet wat je ermee moet doen. Oogst uit de moestuin is namelijk het lekkerst wanneer je het na het oogsten meteen opeet. Wij van Groencentrum Witmarsum zijn dol op moestuinieren en daarom geven we je graag tips hoe je jouw oogst langer kunt bewaren door bijvoorbeeld in te maken.

Inmaken van jouw moestuin oogst

Door groenten uit de moestuin in te maken (wecken) blijft de smaak behouden én kun je de oogst lang bewaren. Hier heb je weckpotten voor nodig. We geven je graag wat tips:

  • Zet de weckpotten een paar minuten in een pan met kokend water.
  • Haal de potten eruit en zet ze op zijn kop op een schone doek.
  • Kook de groenten of het fruit die je in de weckpot wilt bewaren.
  • Vervolgens kun je de potten tot net onder de rand vullen met het gekookte fruit of groenten.
  • Sluit vervolgens de pot luchtdicht af en draai de pot om, zodat hij ondersteboven staat en laat afkoelen. Op deze manier is de pot vacuum getrokken.
  • Bewaar een pot jam bijvoorbeeld in de koelkast, maar een pot met ingemaakte augurken kun je ook prima in de voorraadkast bewaren.

Groencentrum Witmarsum | Tips voor het bewaren van moestuin oogst

Tips voor het bewaren van kruiden

Niets is lekkerder dan verse kruiden door bijvoorbeeld een lekkere pastasaus of door de salade. Soms heb je wel heel veel kruiden. Tip van ons: je kunt kruiden heel goed drogen door ze als een bosje bij elkaar te binden en ondersteboven te hangen. Op deze manier trekt het vocht uit de kruiden en kun je ze langer bewaren. Zorg ervoor dat al het vocht uit de kruiden is voordat je ze in een potje bewaart, anders gaat het schimmelen.

Groencentrum Witmarsum | Tips voor het bewaren van moestuin oogst

Invriezen van de moestuin oogst

Een andere goede optie om de oogst lang en goed te kunnen bewaren is om dit in te vriezen. Groenten en fruit waar veel vocht in zit, kun je beter niet invriezen. In aardbeien, komkommers en tomaten zit veel vocht en zodra je dit ontdooit is het één en al 'snot'. Dat raden wij dus niet aan! Daarentegen kunnen bijvoorbeeld paprika's, bonen of wortels wel heel goed in de vriezer worden bewaard. De groenten kun je in kleine stukjes snijden en daarna meteen invriezen. Wil je fruit langer bewaren? Maak er dan jam van!

Meer over de moestuin

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Witmarsum geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...