Voordelen van een bijenhotel

Voordelen van een bijenhotel

Ben je op zoek naar een manier om op een gemakkelijke en doeltreffende wijze een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld? Wil je bovendien de prachtige bijen van dichtbij kunnen bewonderen? Dan is het plaatsen van een bijenhotel een geweldige keuze. Bij Groencentrum Witmarsum hebben we een ruim assortiment aan bijenhotels, naast onze insectenhotels. Ben je benieuwd naar het verschil tussen deze twee en wil je graag tips voor het ophangen van zo'n charmant hotel? Lees dan snel verder, want wij hebben alle informatie voor je!

Waarom zou je kiezen voor een bijenhotel?

In de huidige wereld worden bijen geconfronteerd met steeds minder beschikbare nectarplanten, waardoor hun voortbestaan in gevaar komt. Door een bijenhotel op te hangen, kun je deze hardwerkende bestuivers een helpende hand bieden bij het leggen van eitjes en hun voortplantingscyclus ondersteunen. Een bijenhotel is voorzien van verschillende buizen waarin de bijen hun eitjes kunnen leggen. Tussen elk eitje leggen de bijen een voedzaam balletje van stuifmeel en nectar. Zodra de larven uitkomen, dienen ze zich te voeden met deze voorraad. Vervolgens blijven de larven een tijdje in het holletje voordat ze zich ontwikkelen tot poppen in kleine cocons. Uiteindelijk zullen ze zich ontpoppen tot volwassen bijen.

Groencentrum Witmarsum | Bijenhotel | Insectenhotel

Het verschil tussen een bijenhotel en een insectenhotel

Naast bijenhotels zijn er tegenwoordig ook diverse insectenhotels verkrijgbaar. Hoewel velen denken dat ze hetzelfde zijn, bestaan er wel degelijk verschillen. Laten we deze graag voor je verduidelijken:

 • Een bijenhotel is specifiek ontworpen als onderkomen voor honingbijen. Deze bijensoort leeft in grote kolonies en kan alleen in bijenhotels of boomholtes gehuisvest worden.
   
 • Een insectenhotel is geschikt voor een verscheidenheid aan insecten, waaronder wespen en hommels, die op zoek zijn naar een veilige plek om te nestelen.
   

Groencentrum Witmarsum | Bijenhotel | Insectenhotel

Tips voor het ophangen van een insectenhotel

Heb je een bijenhotel of insectenhotel gevonden dat je aanspreekt? Dan is het belangrijk om deze op de juiste plek te hangen. We geven je graag enkele handige tips:

 • Kies een windvrije locatie met veel zonlicht voor het bijenhotel of insectenhotel. Een plek in de volle zon is zelfs ideaal!
   
 • Wat betreft de hoogte van de plaatsing ben je vrij om te kiezen. Je kunt het hotel laag bij de grond (ongeveer op kniehoogte) hangen, maar ook tot maximaal twee meter hoogte.
   
 • Aangezien bijen en vlinders dol zijn op bloemen, is het een pluspunt om het hotel in een bloemrijke omgeving te hangen.
   
 • Zorg ervoor dat de openingen van het bijenhotel of insectenhotel niet naar het zuidwesten gericht zijn, om te voorkomen dat regenwater de buizen binnendringt.
   
 • Nadat je het bijenhotel of insectenhotel hebt opgehangen, is het van groot belang dat je het op zijn plaats laat en niet verplaatst. Op die manier voorkom je verstoring van de insecten en andere beestjes die het hotel bewonen. Dat is natuurlijk niet wat je wilt bereiken.

Hebben we je enthousiast gemaakt? Wil je ook graag een bijenhotel of insectenhotel aanschaffen? Bekijk dan onze openingstijden en breng een bezoek aan ons tuincentrum in Witmarsum! In onze winkel vind je tevens een assortiment aan vlinder- en bijvriendelijke tuinplanten. Door deze in jouw tuin te planten, zul je zien dat bijen, vlinders, wespen en hommels graag jouw tuin bezoeken. Het is een fantastisch gezicht om zo'n levendige tuin te hebben, en je bent ook nog eens op een zeer duurzame wijze bezig! Je bent van harte welkom voor advies over de beste manier om bijen aan te trekken in de tuin!

Meer over bijvriendelijk tuinieren

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...