Zo maak je jouw tuin bij-vriendelijk

Zo maak je jouw tuin bij-vriendelijk

Als je graag jouw steentje bijdraagt op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit, is een bijenvriendelijke tuin een hele goede stap in de richting. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om de bijen een handje te helpen. Vandaag geven we je graag een paar tips waar je mee aan de slag kunt, om stapje voor stapje jouw tuin toegankelijker te maken voor de bij. Overigens kun je ook op een balkon al heel goed een aantal aanpassingen doen om de bij te helpen. Wellicht ben je nog niet zo bekend met de bij en de redenen om deze bewust te ondersteunen, ook dat komt uitgebreid aan bod in dit nieuwsbericht!

Waarom zijn bijen belangrijk?

Bijen zijn onmisbaar voor het verbouwen van vele diverse gewassen, maar liefst 70% van alle voedselgewassen op de wereld! Als eer geen bijen meer zouden zijn, dan zouden er vele diverse voedingsmiddelen niet meer beschikbaar zijn. Niet alleen voor ons eigen eten, maar ook voor het bestuiven van vele andere planten zijn de bijen een essentiële schakel. Planten die niet direct voeding zijn voor de mens, zijn daarentegen wél een belangrijke schakel in het ecosysteem. Daarmee zijn deze bijvoorbeeld voeding of een schuilplaats voor andere dieren, insecten, of vogels. De bijen hebben dus een essentiële rol in het ecosysteem! 

Waarom hebben bijen hulp nodig?

Nu vraag je je misschien af waarom bijen onze hulp nodig hebben. Dat komt simpel gezegd doordat de bijen nu te weinig voedsel kunnen vinden. Ze zijn immers afhankelijk van de planten die in hun directe omgeving groeien. Veel tuinen zijn minder groen, daarnaast is er grootschalige landbouw en zijn er steeds minder bloemen in het wild te vinden voor de bij. Om de omgeving van de bij juist toegankelijker te maken, kunnen wij ons steentje bijdragen. Dit kan gaan over het planten van bij-vriendelijke planten, maar er zijn nog meer aspecten die je kunt overwegen. Hieronder vind je verschillende tips om jouw tuin aan te passen. 

Bijenvriendelijke tuin tips Groencentrum Witmarsum

Hoe kun je de tuin bij-vriendelijk maken?

Er zijn verschillende stappen die je kunt zetten om jouw tuin bij-vriendelijk te maken. Zo kun je onder andere denken aan: 

  • Plant verschillende bijenplanten die gedurende de verschillende seizoenen voeding bieden aan de bij. Zo kun je denken aan: Ooievaarsbek, Lavendel, Rozen, Hemelsleutel, Wilde Marjolein, Duifkruid en nog veel meer!
  • Maak geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Je kunt beter kiezen voor milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen
  • Snoei niet te vroeg. Je kunt het beste wachten tot het voorjaar, omdat bijen soms overwinteren in uitgebloeide bloemstengels. Als je deze pas in het voorjaar snoeit, hebben de bijen er in ieder geval nog een seizoen kunnen overwinteren!
  • Een bijenhotel kan een fijne schuilplaats bieden voor bijen. Normaal vinden ze deze plaats zelf in een gaatje in de muur bijvoorbeeld, maar je kunt ze daar ook bij helpen door een bijenhotel op te hangen. 

Tips voor een bij-vriendelijke tuin Groencentrum Witmarsum

Meer weten over een bij-vriendelijke tuin?

Wil je meer tips om jouw tuin of balkon bijenvriendelijk te maken? Vraag ons dan gerust om meer informatie in het tuincentrum. Je vindt bij ons uiteraard allerlei diverse planten waar bijen dol op zijn! 

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Witmarsum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Witmarsum geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...