Februaritopper voor binnen en buiten: primula

Februaritopper voor binnen en buiten: primula

Primula’s of sleutelbloemen zijn vrolijke, vroege voorjaarsbloeiers voor binnen en buiten. De naam zegt het al: primula is afgeleid van het Latijnse woord ‘primus’, dat ‘eerste’ betekent. Ze zijn geliefd om hun lange en kleurrijke bloei. De kleur varieert van paars, rood en blauw tot roze, geel en wit. Met de bloeiende primula’s die nu bij ons verkrijgbaar zijn fleur je eerst de huiskamer op. Als ze uitgebloeid zijn, kunnen ze de tuin in en heb je er nog jaren plezier van, want primula’s zijn goed winterhard.

Primula-parade

Er zijn veel verschillende primula’s, wel 350 soorten. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat hun bloemen altijd vijf kroonblaadjes hebben. Hoewel de meeste in het voorjaar bloeien zijn er ook die veel later in het jaar hun bloemen ontvouwen, zoals de Primula florindae. De vele vroegbloeiers die nu verkrijgbaar zijn en die je eerst binnen kunt zetten behoren tot de zogeheten 'stengelloze' sleutelbloemen; de Primula obconica heeft heel korte bloemsteeltjes en bloemen met een stervormig, warmgeel hartje. Je kunt deze sleutelbloem in het voorjaar in de tuin of in een pot op het balkon of terras planten.  

Prima verzorging voor de primula

Laat de grond niet uitdrogen, maar let ook op dat hun wortels niet in het water blijven staan, want dan krijg je wortelrot. Zet de Primula obconica binnen in een pot met gaten in de bodem en doe onderin een paar terracotta scherven en/of een laagje hydrokorrels. Zet er een schotel of waterschaal onder, zodat je tafel of vensterbank niet nat wordt bij het water geven. Geef ze het liefst regenwater op kamertemperatuur of afgekoeld water dat je even hebt gekookt, want primula's houden niet van kalkhoudend kraanwater. Giet het water niet op de plant, maar voorzichtig op de grond onder de bladeren. Zet de primula's niet te warm, dus niet op of vlakbij de verwarming. Verwijder telkens de uitgebloeide bloemen. Dan bloeit de primula nog langer door.

Sleutelbloemen in de tuin

Het aanbod echte tuinplanten onder de primula's is heel divers. Van lage pot-aurikels (Primula auricula), die tweekleurig bloeien en waar liefhebbers hele collecties van aanleggen, tot hoge, veelkleurige etage-sleutelbloemen (Primula candelabra of bulleyana). De meest bekende is de Primula vulgaris, een stengelloze sleutelbloem die van maart tot mei lichtgeel bloeit op zijn lage stengeltjes en die dan graag bezocht wordt door hommels en bijen. Plant primula's op een vochtige plek, die in de winter echter niet té nat is, en in de (half)schaduw, bijvoorbeeld onder bladverliezende struiken. Plant ze niet te diep en combineer ze met bosanemonen, longkruid (Pulmonaria), holwortel (Corydalis) en Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera). De gulden sleutelbloem (Primula veris) en de slanke sleutelbloem (Primula elatior) bloeien van april tot juni met gele bloemen en worden zo'n 20 centimeter hoog. De gulden sleutelbloem houdt bij wijze van uitzondering wel van zon in plaats van (half)schaduw. En dan heb je nog de orchideeprimula (Primula vialii), een echte 'show stopper', die met rood-lila pijlvormige bloemaren van mei tot en met juni de show steelt.

Mooi op je bord

Sleutelbloemen zijn niet alleen een lust voor het oog. De bloemen van onbespoten exemplaren van de Primula vulgaris en Primula veris smaken een beetje anijsachtig en zijn lekker en mooi als garnering van een salade of dessert. Je kunt ze ook door het pannenkoekenbeslag doen en al dan niet gesuikerd op een cake of taart gebruiken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Voorzaaien in de vensterbank

Kun je ook niet wachten tot het lente is en je weer lekker buiten in het zonnetje kunt ontspannen en tuinieren? Maar het kan altijd nog gaan vriezen, ook al lijken we voorlopig weer een zachte periode te krijgen.

Lees meer...
Winterbeschermingtips voor plant en dier

En opeens werd het toch nog winter. Met een pak sneeuw en flinke nachtvorst. Als het goed is heb je vorstgevoelige kuip- en potplanten op tijd in de winterberging gezet en kwetsbare planten en struiken in de volle grond ingepakt met vliesdoek, jute of bubbeltjesplastic.

Lees meer...
Zo maak je jouw tuin bij-vriendelijk

Als je graag jouw steentje bijdraagt op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit, is een bijenvriendelijke tuin een hele goede stap in de richting. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om de bijen een handje te helpen. Vandaag geven we je graag een paar tips waar je mee aan de slag kunt, om stapje voor stapje jouw tuin toegankelijker te maken voor de bij. Overigens kun je ook op een balkon al heel goed een aantal aanpassingen doen om de bij te helpen. Wellicht ben je nog niet zo bekend met de bij en de redenen om deze bewust te ondersteunen, ook dat komt uitgebreid aan bod in dit nieuwsbericht!

Lees meer...
Fleurige februaritips voor huis en tuin

Het is elke dag gelukkig alweer wat langer licht en de frisgroene puntjes van de voorjaarsbollen steken overal steeds hoger de grond uit.

Lees meer...