Welke giftige planten bestaan er?

Welke giftige planten bestaan er?

Giftige kamerplanten bestaan natuurlijk, maar je wil voorkomen dat jouw huisdier of zelfs kind hier problemen mee gaat krijgen. Voordat je een nieuwe kamerplant aanschaft is het dan ook belangrijk om te weten of deze toevallig giftig is voor huisdieren of kinderen. Zo kun je hier rekening mee houden en wellicht een andere plant aanschaffen. Welke giftige planten bestaan er eigenlijk? Om het voor jou makkelijk te maken, hebben wij een aantal giftige planten op een rijtje gezet en deze ingedeeld in giftig voor alleen huisdieren en giftig voor huisdieren en kinderen. 

Giftige planten voor huisdieren

Er zijn meerdere planten die giftig kunnen zijn voor huisdieren. Wij hebben de vijf meest voorkomende voor je op een rijtje gezet, maar als je twijfelt bij aankoop van een plant of deze giftig is, kun je dit altijd vragen aan één van onze medewerkers. Zo weet je zeker dat de planten die je koop niet giftig zijn en hoef je je geen zorgen te maken. 

De Chrysant is een luchtzuiverende plant die je ver weg van jouw huisdieren moet houden. Het is wellicht een mooie en fleurige plant, maar het beste is om deze niet te kopen als je huisdieren hebt die te nieuwsgierig zijn. Hetzelfde geldt voor de Draceana, Hortensia en de Yucca. Vertoont jouw hond of kat één van de volgende symptomen of heb je gezien dat jouw huisdier van één van deze planten heeft gegeten? Ga dan direct naar een dierenarts. De symptomen zijn:

  • Geen eetlust
  • Dikke, opgezette mond
  • Overgeven
  • Bleke tong

Yucca-giftig-witmarsum

Giftige planten voor kinderen

Naast dat er veel planten zijn die giftig zijn voor huisdieren, kunnen kinderen ook niet overal tegen. Kinderen zijn nieuwsgierig en stoppen vaak veel dingen in hun mond. Om te voorkomen dat dit schadelijk kan zijn voor jouw kinderen, kun je de volgende planten beter niet (of op een beschermde plek) in huis halen. 

Al deze planten zijn giftig voor kinderen en hebben zo hun eigen karakter. Van bijna al deze planten kan een kind braakneigingen en andere problemen krijgen. Neemt jouw kind per ongeluk een hap van een Oleander? Dan kan dit zelfs voor hartritmestoornissen zorgen. De sierpeper is een plant die er misschien smakelijk uit ziet, maar niets is minder waar. Ook bij al deze planten geldt: als jouw kind deze kamerplanten heeft gegeten kun je maar beter direct naar de dokter of het ziekenhuis gaan.

Kamerplanten-kopen-niet-giftig 

Advies bij Groencentrum Witmarsum

Ben je op zoek naar planten die niet giftig zijn voor kind en huisdier? Kom dan langs ons groencentrum in Witmarsum. Onze medewerkers geven je graag advies en zorgen ervoor dat je er altijd van op de hoogte bent als een plant giftig is. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...

Op 20 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...

Of je nu een tuinfeestje geeft of gewoon geniet van een ontspannen avondje thuis, cocktails met zelfgekweekte groente en kruiden zijn een geweldige manier om je vrienden en familie te verrassen. In dit blogartikel delen we inspirerende recepten die niet alleen lekker zijn, maar ook gezond en verfrissend. Cheers!

Lees meer...