Welke kamerplanten zijn giftig voor katten?

Welke kamerplanten zijn giftig voor katten?

Ben je een echte plantenfan en heb je een lief katje thuis zitten? Dan is het een goed idee om je eens te verdiepen in de planten die giftig zijn voor katten. Een kamerplant lijkt vaak onschuldig, maar enkele soorten zijn helaas toch giftig voor huisdieren en ook voor mensen. Je wilt natuurlijk je huis met een gerust hart verlaten, daarom hebben wij de giftige soorten kamerplanten voor je op een rijtje gezet. 

Kamerplanten


 

Azalea / Rododendron

Helaas zijn deze prachtige kamerplanten én tuinplanten giftig voor katten. De heftigste symptomen zijn een slechte hartslag en beenverlamming. Ook kan jouw kat in coma raken en zelfs overlijden. Verschillende andere symptomen zijn o.a:

 • Kwijlen
 • Diarree
 • Verlies van eetlust
 • Verstoorde spijsvertering

Rododendron

Dracaena

Ook moet je goed oppassen voor de Dracaena met jouw viervoeter. Heeft jouw kat toch van deze kamerplant gegeten? Dan kan je katje verschillende symptomen vertonen, zoals: overgeven, maag- en darmklachten, spiertrillingen, misselijkheid en buikpijn. Snel reageren is erg belangrijk als jouw katje van de giftige plant heeft gegeten. Idealiter bel je zo snel mogelijk een dierenarts, maar vaak is jouw dierenarts dicht waardoor je hem niet kan verbeteren. Zoek dan zo snel mogelijk een dierenarts post op die wél open is.

Ook oppassen voor giftige tuinplanten

Niet alleen kamerplanten kunnen giftig zijn voor jouw kat, ook moet je oppassen met verschillende tuinplanten. Uiteraard valt dit niet te voorkomen, omdat veel katten buiten in de natuur rondlopen zonder controle. Maar in jouw tuin kan je hier natuurlijk wel je steentje bijdragen. Het risico op vergiftiging van jouw kat en de kat van je buurtjes kan je beperken door de volgende tuinplanten niet te kopen:

 • Aronskelk
 • Azalea
 • Buxus
 • Oleander
 • Hortensia
 • Hulst
 • Lelietje-van-dalen
 • Maagdenpalm
 • Ridderspoor
 • Taxus
 • Vogelmelk

Waar loopt jouw kat risico?

Onze katten worden contact omringd door bloemen, planten en bomen en natuurlijk is het onmogelijk om iedere kat volledig te beschermen tegen alles en eerlijk gezegd hoeft dat ook helemaal niet. Als trouwe kattenliefhebber, klinkt 't je vast niet vreemd in de oren dat katten erg kieskeurig zijn als het op hun eten aankomt. Ook goed om te weten is dat veel giftige planten een erg bittere smaak hebben, waardoor jouw kat maar een kleine hoeveelheid binnenkrijgt voordat hij besluit te stoppen met eten. Een jonge kitten is natuurlijk meer geneigd om een klein hapje te nemen van deze planten, of bijvoorbeeld als je kat last heeft van haarballen. Nu is het niet direct nodig om paniek te zaaien want katten hebben het ook vaak veel te druk met andere bezigheden. Je kat loopt dus het meeste buiten in de tuin risico, dus vraag eens geregeld aan je buren of ze hier rekening mee willen houden of begin bij jezelf in jouw tuin.

Kamerplanten die niet giftig zijn voor huisdieren

 1. Areca palm, kentia palm
 2. Olifantspoot (Beaucarnea) 
 3. Graslelie (Chlorophytum Comosum) 
 4. Aspidistra elatior.
 5. Krulvaren (Nephrolepis exaltata)

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Doen! Tuinvogels voeren!

Zet alvast in je nieuwe agenda: van vrijdag 24 tot en met zondag 26 januari 2020 is het in Nederland weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling en in Vlaanderen voor Het Grote Vogelweekend.

Lees meer...
5 redenen om de tuin niet winterklaar te maken

Decennialang was het motto van tuiniers en hoveniers: de tuin voor de winter netjes aan kant maken. Maar het winterklaar maken van de tuin door alle dode, bruine materialen af te knippen en te verwijderen is inmiddels een achterhaald fenomeen.

Lees meer...
Kersttrends 2019

Kerst wordt dit jaar eerder dan ooit tevoren aangekondigd. Op veel plaatsen heeft de gemeente de kerstverlichting al opgehangen en in de winkels liggen de meest uiteenlopende kerstdecoraties vrolijk naast de zakken pepernoten en chocoladeletters.

Lees meer...
15 Tuintips november 2019

Het herfstweer is als vanouds uitermate grillig, net als de temperatuur die dan weer piekt en dan weer daalt. Maar op een windstille, droge dag kun je nog allerlei praktische klusjes doen om de tuin, het terras en balkon herfstbestendig, fleurig en sfeervol te maken.

Lees meer...