Welke kamerplanten zijn giftig voor katten?

Welke kamerplanten zijn giftig voor katten?

Ben je een echte plantenfan en heb je een lief katje thuis zitten? Dan is het een goed idee om je eens te verdiepen in de planten die giftig zijn voor katten. Een kamerplant lijkt vaak onschuldig, maar enkele soorten zijn helaas toch giftig voor huisdieren en ook voor mensen. Je wilt natuurlijk je huis met een gerust hart verlaten, daarom hebben wij de giftige soorten kamerplanten voor je op een rijtje gezet. 

Kamerplanten


 

Azalea / Rododendron

Helaas zijn deze prachtige kamerplanten én tuinplanten giftig voor katten. De heftigste symptomen zijn een slechte hartslag en beenverlamming. Ook kan jouw kat in coma raken en zelfs overlijden. Verschillende andere symptomen zijn o.a:

 • Kwijlen
 • Diarree
 • Verlies van eetlust
 • Verstoorde spijsvertering

Rododendron

Dracaena

Ook moet je goed oppassen voor de Dracaena met jouw viervoeter. Heeft jouw kat toch van deze kamerplant gegeten? Dan kan je katje verschillende symptomen vertonen, zoals: overgeven, maag- en darmklachten, spiertrillingen, misselijkheid en buikpijn. Snel reageren is erg belangrijk als jouw katje van de giftige plant heeft gegeten. Idealiter bel je zo snel mogelijk een dierenarts, maar vaak is jouw dierenarts dicht waardoor je hem niet kan verbeteren. Zoek dan zo snel mogelijk een dierenarts post op die wél open is.

Ook oppassen voor giftige tuinplanten

Niet alleen kamerplanten kunnen giftig zijn voor jouw kat, ook moet je oppassen met verschillende tuinplanten. Uiteraard valt dit niet te voorkomen, omdat veel katten buiten in de natuur rondlopen zonder controle. Maar in jouw tuin kan je hier natuurlijk wel je steentje bijdragen. Het risico op vergiftiging van jouw kat en de kat van je buurtjes kan je beperken door de volgende tuinplanten niet te kopen:

 • Aronskelk
 • Azalea
 • Buxus
 • Oleander
 • Hortensia
 • Hulst
 • Lelietje-van-dalen
 • Maagdenpalm
 • Ridderspoor
 • Taxus
 • Vogelmelk

Waar loopt jouw kat risico?

Onze katten worden contact omringd door bloemen, planten en bomen en natuurlijk is het onmogelijk om iedere kat volledig te beschermen tegen alles en eerlijk gezegd hoeft dat ook helemaal niet. Als trouwe kattenliefhebber, klinkt 't je vast niet vreemd in de oren dat katten erg kieskeurig zijn als het op hun eten aankomt. Ook goed om te weten is dat veel giftige planten een erg bittere smaak hebben, waardoor jouw kat maar een kleine hoeveelheid binnenkrijgt voordat hij besluit te stoppen met eten. Een jonge kitten is natuurlijk meer geneigd om een klein hapje te nemen van deze planten, of bijvoorbeeld als je kat last heeft van haarballen. Nu is het niet direct nodig om paniek te zaaien want katten hebben het ook vaak veel te druk met andere bezigheden. Je kat loopt dus het meeste buiten in de tuin risico, dus vraag eens geregeld aan je buren of ze hier rekening mee willen houden of begin bij jezelf in jouw tuin.

Kamerplanten die niet giftig zijn voor huisdieren

 1. Areca palm, kentia palm
 2. Olifantspoot (Beaucarnea) 
 3. Graslelie (Chlorophytum Comosum) 
 4. Aspidistra elatior.
 5. Krulvaren (Nephrolepis exaltata)

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips juli

Juli is doorgaans een warme, zonnige maand. Maak er een ontspannen vakantie in eigen tuin of op je balkon van. Vergeet niet je planten water te geven, steek de barbecue aan en af en toe je handen uit de mouwen voor een klusje in je tuin, op je balkon of (dak)terras.

Lees meer...
Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling.

Lees meer...
5 tips voor het maken van een insectenhotel

Meer dan de helft van alle 358 bijensoorten is bedreigd en ook de vlinderstand laat al decennialang te wensen over. Wilde bijen en andere insecten vinden het heerlijk om een warme, droge en beschutte plek te hebben.

Lees meer...
Verkoeling voor mens en dier

Het is zomer en de laatste jaren lopen de temperaturen in onze contreien dan steeds hoger op. Oudere mensen, mensen die iets zwaarder wegen, maar ook tal van anderen kunnen hier niet zo goed tegen.

Lees meer...