Ontdek ons aanbod Calathea's die verkrijgbaar zijn in velen soorten en maten. Het is een echte tropische plant met prachtige bladeren waarop tekeningen te zien zijn, van roze strepen tot aan de groene lijnen. Laten we maar gelijk eerlijk zijn: deze kamerplant is niet de meest makkelijke plant voor in huis en om die reden delen we graag wat verzorgingstips voor de Calathea met jullie.
Veelgestelde vragen en antwoorden over de Calathea:
- Is de Calathea giftig voor katten?
De Calathea is niet giftig voor mens of dier.
- Hoe oud wordt een Calathea?
Het is compleet afhankelijk van de juiste verzorging hoe oud een Calathea wordt.
Hoe vaak de Calathea water geven?
Het belangrijkste eerst: je kunt deze kamerplant beter twee of drie keer per week een kleine hoeveelheid water toedienen dan één keer per week teveel. Het is best een moeilijke plant als we kijken naar water. Geef je de Calathea te weinig water? Dan zal je snel ontdekken dat de bladeren van de plant gaan hangen. Zet dit door? Dan verdrogen ze heel snel. Dit is heel gemakkelijk te voorkomen als je ervoor zorgt dat de grond van de plant altijd lichtig vochtig is. Daarom is twee of drie keer een klein beetje water toedienen beter dan alles in één keer. Je kunt dit checken door je vinger in de grond te steken en de vochtigheid van de bovenste paar cm te controleren. Voelt de grond droog aan? Dan is het tijd om de plant water te geven. Let ook altijd op dat je niet te veel water geeft, anders verdrinkt de groene plant. Ook kan een teveel aan water ervoor zorgen dat er gelige vlekken ontstaan op de bladeren en kunnen de bladeren gaan hangen. Dus kort samen gevat:
- Geef drie keer per week water
- In kleine hoeveelheden
Hoe groot wordt een gemiddelde Calathea?
De plant wisselt tussen een hoogte van 50 tot 70 cm.
Welke voeding en potgrond voor Calathea?
- Extra plantenvoeding?
- Standplaats
- Potgrond
Het toedienen van extra plantenvoeding kan erg handig zijn in de warme zomermaanden. Je kunt dit het beste eens per twee weken doen en in de wintermaanden kan je dit achterwege laten. Je Calathea is dan namelijk in ruststand. Juist als je extra voedingsstoffen gaat toedienen in de winter gaat het fout, omdat de kamerplant dan zijn voedingsstoffen niet kwijt kan. De standplaats van een Calathea is een lichte plaats waar niet de volle zon op schijnt. Dit kun je ook wel halfschaduw noemen. De Calathea is namelijk heel gevoelig voor een teveel aan zonlicht en zal sneller bruine bladeren krijgen wat natuurlijk zonde zou zijn. Een bijnaam voor deze plant is ook wel schaduwplant omdat de Calathea van oorsprong gewend is om onder het bladerdak van grote bomen te overleven. Idealiter zet je deze plant voor een raam op het noorden.
Calathea: houd rekening met luchtvochtigheid en temperatuur
De Calathea komt van oorsprong uit Brazilië en de landen nabij. Dat betekent dat de plant gewend is aan vochtigheid en warmte. In onze huizen is er vaak een lage luchtvochtigheid wat nogal een probleem kan vormen. Als je de bruine bladeren wilt voorkomen dan is het belangrijk om bijvoorbeeld een goede luchtbevochtiger te gebruiken. Verder kun je ook rekening houden met de temperatuur in huis, zo mag de temperatuur niet beneden de 16 graden liggen.